„Kilenc hónap, amely egy életen át tart”

2024.06.25.

Várandósság alatt nagyon oda kell figyelnie a kismamáknak, hogy mit esznek, milyen étrend-kiegészítőket alkalmaznak. Sőt! A megfelelő terhesvitamint már a babatervezés pillanatától érdemes elkezdeni szedni, hiszen a jól összeállított, komplex készítmény segít fedezni a kismama és a magzat megnövekedett tápanyagszükségletét is. De pontosan mikor érdemes elkezdeni szedni a vitaminokat? És meddig kell alkalmazni azokat? Szoptatás alatt szedhetők? Nem okoznak hízást? Interjúnkban minderre választ kapunk Dr. Fekete Mihály szülész-nőgyógyász segítségével.

Befolyásolhatja-e vitamin és tápanyaghiány a teherbe esést?

Természetesen hatással van rá, hiszen a tápanyag- és vitaminhiány alapból stresszfaktort jelent a szervezet számára, jelentősen rontva a sikeres terhesség kialakulásának az esélyét.

Miért fontos a plusz vitamin és ásványianyag a várandósság ideje alatt?

A várandósság alatti tápanyag-ellátottság, illetve annak hiánya hosszú távon kihat a születendő gyermek egészségre. Mint ismert a folsav/metilfolát pótlása kiemelkedően fontos a velőcső záródási rendellenességek megelőzésében. Az omega-3 zsírsavak közül a DHA (dokozahexaénsav) jelentősen hozzájárul a magzat idegrendszerének és szemének fejlődéséhez. A vaspótlás segíti a terhesség során az anya vasraktárainak szinten tartását, amely szinte minden várandósság során nagy igénybevételnek van kitéve.

Nem is gondolnánk, de számos felnőttkori betegség magzati eredetű. Ezt magyarázza el számunkra a Barker-hipotézis. David Barker orvos és epidemiológus megállapítása ma már világszerte elfogadott, miszerint a felnőttkori betegségek magzati eredetűek és gyakran nem genetikai természetűek, hanem elsősorban a táplálkozással kapcsolatosak. A várandósság alatti tápanyag-ellátottság, illetve annak hiánya hosszú távon kihat a születendő gyermek egészségre. Így igazán helytálló a következő mondat: „Kilenc hónap, amely egy életen át tart”. Vagyis nem mindegy, hogy milyen mennyiségi és minőségi tápanyagellátásban részesül az anyaméhben a magzat.

Melyek azok a vitaminok és ásványi anyagok, amelyeket időben, még a teherbe esés előtt ajánlott elkezdeni?

A vas, a cink és a folsav raktáraknak mindenképpen feltöltve kell lenniük, már a terhesség előtt. Ideális már a terhesség tervezésekor elkezdeni ezeknek a pótlását, hiszen ezeknek a megfelelő szintje biztosítja mind a magzat korai fejlődését, mind a terhesség hosszútávú kedvező kimenetelét is.

A várandósság élettani szempontból egy vashiányos állapot, amely minden kismamát érint. A vaspótlásnál a terápiás cél nem a vérkép normalizálása, hanem a vasraktárak feltöltése, ami 3-6 hónapig is eltarthat. Nem mindegyik terhesvitamin tartalmaz vasat, ezért érdemes az összetevőket megnézni a dobozon és már a fogantatás előtt elkezdeni a vaspótlást. Az elérhető opciók közül olyan vitaminkészítményt válasszunk, ami legalább 30 mg vasat tartalmaz.

A cink részt vesz a magzat korai fejlődésében, alacsony szintje károsodott fejlődést eredményezhet. Hazánkban az alacsony cinkellátottság a nők 35%-át érinti. A cink sem található meg minden magzatvédő vitaminban, vásárlás előtt ezért feltétlenül nézzük meg az összetevőket a dobozon.

Talán a folsav az, amit már mindenki tud, hogy a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig szükséges szedni, majd ezt követően legalább még három hónapig folytatni kell, mivel így megelőzhető a magzatnál a velőcsőzáródási rendellenesség kialakulása.

Miért nem elégséges, ha egészségesen, akár bio módon étkezik a leendő édesanya?

Az egészséges étrendnek sok formája létezik manapság, beleértve a vegetáriánus, vegán, paleo és még sok más étrendet. Ezek mind egészséges és változatos táplálkozási formák, de gyakran vannak kisebb-nagyobb hiányosságaik, főleg a nyomelemek terén. Fontos tudni, hogy a magzatok kicsit “önzők”, kivesznek mindent az anya szervezetéből, ami rendelkezésre áll és szükséges számukra, függetlenül attól, hogy milyenek az anya tartalékai.

Önmagában az egészséges táplálkozás ezért nem mindig elegendő. Mivel nem ismert, hogy a kismama szervezetében milyen tápanyag-elégtelenség vagy hiány áll fenn, ajánlott a tápanyagok széles palettáját tartalmazó várandósvitamint választani, ami nem csak a fejlődő magzatot segíti, hanem az édesanya egészségének megőrzését is.

Milyen és mennyi vitaminra van szüksége egy várandós nőnek? Milyen a megfelelő terhesvitamin?

A várandósság alatt használt vitaminoknak az összetételük a legfontosabb. Minél szélesebb körben, azaz több összetevővel támogatja a szervezetet annál jobb. További fontos elvárás, hogy könnyen alkalmazható legyen, ne okozzon nehézséget a bevétele és megfelelően szívódjon fel a szervezetben.

Melyik vitamint válasszam? Szükséges különböző összetételű készítményt használni az egyes trimeszterekben?

A várandósság alatt a kismama vagy a magzat részéről folyamatosan jelen van egy plusz tápanyag igény, ami szükséges a fejlődéshez és a növekedéshez, ezért folyamatosan kell a komplex összetétel. Pontosan nem tudhatjuk, hogy melyik trimeszterben melyik tápanyagra van legjobban szüksége a magzatnak, melyikből szenved hiányt, ezért is fontos mindhárom trimeszterben a komplex vitaminkészítmény bejuttatása az anya szervezetébe.

Miben különbözik a terhesvitamin más, kifejezetten nők számára összeállított vitaminoktól?

Sokféle vitamin elérhető jelenleg, ezek mind összetételben, mind célzott női életkorban is mutathatnak változatosságot. A várandósság egy különleges életszakasz egy nő életében, speciális igényekkel. Ilyenkor olyan vitamin komplex kell, amely támogatja mind a kismama, mind a születendő gyermek egészségét, hiszen más összetevők válnak szükségessé, mint egy tinédzser vagy egy változó korban levő hölgy életében.

Mikor hagyjam abba? A szoptatás ideje alatt is érdemes terhesvitamint szedni?

A magzatvédő vitamint ajánlott a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig szedni, hogy ne csak a tervezés, valamint a magzati fejlődés időszakában, de az anyatejjel való táplálás alatt is biztosított legyen minden szükséges összetevő az anyai szervezetben a csecsemő számára.

El lehet-e hízni a terhesvitaminoktól?

Nem, önmagában a vitamin használata nem okoz hízást. Fokozott hízás esetén étrendbeli változtatásokra van szükség. Felül kell vizsgálnunk önmagunkat, változtak-e az étkezési szokásaink? Esetleg többet nasizunk, kevesebbet mozgunk?

Általában lehet-e terhesvitamint szedni a napi vitaminszükséglet fedezésére is vagy érdemes más terméket választani?

Amennyiben rendelkezésre áll, lehet használni szükség szerint, de előfordulhatnak bizonyos élethelyzetek, amikor más összetevőjű vitaminkészítmény az ideális választás.

Ragaszkodj hozzá! tipp:

Mikor vegyük be a vitaminokat, reggel vagy este?

Különösen a terhesség első három hónapjában gyakori a reggelente jelentkező hányinger, esetleg hányás, ezért semmiképpen ne erre az időszakra időzítsük a vitaminbevételt. A terhesség során hormonhatására a simaizmok ellazulnak, ez azzal jár, hogy a gyomor záróizma is kicsit lazább lehet, ami kedvez a terhesség során megnövekedett gyomorsav visszaáramlásának. Ilyenkor sem célszerű az étrend-kiegészítők használata. Javasolt napközben vagy este, étkezést követően bevenni a vitaminkészítményeket.

Annyi vitaminkészítményt lehet kapni, melyiket válasszam?

Érdemes ezt a kérdést feltenni a szülész-nőgyógyászunknak és megfogadni a tanácsát. Mindenképpen ajánlott a tápanyagok széles palettáját tartalmazó várandósvitamint választani a megnövekedett tápanyagigény kiegészítésére. Vásárlás előtt érdemes ellenőrizni a készítmény összetevőit és olyan termék mellett letenni a voksunkat, ami a folsav mellett legalább 30 mg vasat és cinket is tartalmaz.