Mit tegyetek, ha nem passzol az immunrendszeretek?

A gyermektervezés és vállalás minden pár életében örömteli esemény, ugyanakkor egyáltalán nem szokatlan, ha a boldogság mellett némi aggodalommal tekintetek a jövőbe: vajon minden úgy alakul, ahogy elterveztétek és zökkenőmentes lesz a várandósság?

Ha nem jön a baba

A gyermekre vágyó párok két legnagyobb félelme a meddőség és a vetélés. Az aggodalmak nem alaptalanok, hiszen a statisztikák azt mutatják, hogy Magyarországon minden negyedik terhesség végződik vetéléssel [1]. Az évi 16-17 ezer spontán magzatelhalást többnyire genetikai, anatómiai és véralvadási problémák, illetve fertőzések okozhatják. Az érintett párok fél százalékánál azonban a vetélés mögött immunológiai okok állnak, amelyek akár terméketlenséget is okozhatnak.

Terhességi immunológus lehet a megoldás

A magzat génállományának egyik fele az anyától, a másik fele az apától származik. Várandósság idején az anya immunrendszere az apától származó „idegen sejtek” megtartására törekszik. Előfordulhat azonban, hogy az anya szervezete hevesebben reagál a párja sejtjeire és megpróbálja kilökni azokat, ez viszont vetéléshez vagy sikertelen megtermékenyítéshez vezethet.[2] Az immunrendszer, összetettsége miatt ugyanis nem tud különbséget tenni a valódi kórokozók és a férfi hímivarsejtjei között.

Míg korábban ilyen esetben tehetetlen volt az orvostudomány, és sokszor az alapproblémát sem fedezték fel, ma már terhességi immunológus segíthet. Speciális immunológiai vérvizsgálatra lesz szükség, és ha igazolódik, immunológiai okok állnak a meddőség, vagy a vetélés hátterében, akkor célzott terápiával (immunszupresszív szerek, lipid infúziók, intravénás immunglobulinok) megkezdődhet a kezelés a gyermekáldás érdekében. A terápia célja, hogy csökkentsék az anya immunrendszerének esetleges túlműködését és elérjék, hogy befogadja az apa „idegen” sejtjeit.

Az immunrendszer túlműködése mellett előfordulhat az is – a 40 évesnél fiatalabb nők kb. 1 százalékánál [3] -, hogy a petefészkek korai kimerülése akadályozza meg a gyermekáldást. Ez egy szervspecifikus immunbetegség, amikor egy autoimmun folyamat során csak egy szerv betegszik meg.

Mikor lehet szükség immunológus konzultációra?

Lelkileg megterhelő, amikor hiába próbálkoztok, nem fogan meg a közös gyereketek. Ebben igyekeztünk már itt, a Ragaszkodj hozzá! oldalon is segíteni, hogyan vészelhetitek át ezt az időszakot. Ha több mint egy évnyi rendszeres, védekezés nélküli házasélet mellett sem sikerül a fogantatás (ha a hölgy 35 év feletti, fél év sikertelen próbálkozást követően) vagy ha ismétlődő vetélések fordulnak elő, esetleg trombózis, pajzsmirigybetegség vagy tartósan fennálló gyulladás gyanúja áll fent, valamint ismert autoimmun betegségetek van, keressetek fel egy terhességi immunológust, hogy mielőbb kiderüljön, mi akadályozza meg a fogantatást.

Ragaszkodj hozzá! tippek

  • Az első konzultációra vigyétek magatokkal a korábbi leleteiteket és az addig elvégzett vizsgálatok eredményeit. Az immunológus ezek alapján és a személyes beszélgetésből kiindulva tud dönteni a további lépésekről.
  • Ha már diagnosztizált autoimmun beteg vagy, akkor is javasolt immunológussal konzultálni, hiszen a tervezett terhesség előtt szükség lehet a korábban beállított gyógyszerek módosítására.
  • Ha lombikprogramban vesztek részt, akkor is érdemes immunológus szakvéleményt kérni. Lehetséges, hogy immunológiai oka van, hogy a lombikban egészségesnek tűnő embrió ismét nem tapad meg a méhben.[1] https://www.intima.hu/intim-magazin/meddoseg/minden-negyedik-terhesseg-vetelessel-vegzodik

[2] https://www.intima.hu/intim-magazin/meddoseg/minden-negyedik-terhesseg-vetelessel-vegzodik

[3] https://www.intima.hu/intim-magazin/meddoseg/az-immunologus-szerepe-a-sikeres-terhessegek-hattereben