Mivel legyél tisztában, mielőtt nekikezdtek a meddőségi programnak?

2021. április 13.


Szülővé válni a világ egyik legcsodálatosabb érzése, de sajnos nem mindenkinek adatik meg, hogy nehézségek, speciális vizsgálatok, kezelések nélkül élhesse át ezt. Nem szabad azonban kétségbeesni, ha nem sikerül elsőre áldott állapotba kerülnöd. Cikkünkben segítünk, mi mindennel kell számolnotok, ha belevágtok a kezelésekbe, s hogyan készülhettek fel pároddal együtt!

Amikor nem megy minden úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva

Elhatároztátok kedveseddel, hogy gyermeket vállaltok. A gondolat már megfogant, azonban hónapról hónapra hiába próbálkoztok, a terhességi tesztek sorra csak egyetlen csíkot mutatnak. Tudjuk, mennyire elkeserítő és idegőrlő ez az időszak, írtunk korábban már a meddőségről, a lehetséges okokról a női, valamint a férfi oldalon, és a mindkét fél esetében lejátszódó lelki folyamatokat, gondolatokat is vizsgáltuk. De azt is tudjuk, milyen lépések szükségesek ilyenkor!

Mi a teendő sikertelen próbálkozások sora után?

A szakorvosok hangsúlyozzák, hogy amennyiben egy nő esetében 35 éves kor előtt egy évnyi próbálkozás után sem sikerül a teherbe esés, 35 éves kor felett pedig fél éven belül nem fogan meg a baba, annak ellenére, hogy rendszeresen él szexuális életet párjával a hölgy, akkor bizony mielőbb meddőségi specialistához kell fordulni! Fontos, hogy tájékozódj, de ügyelj arra is, hogy csak és kizárólag hiteles forrásból! Ha van olyan ismerősöd, aki részt vett már IVF kezelésen, kérdezd őt is bátran tapasztalatairól.

Forduljatok szakemberhez!

Javasolt meddőségi specialistát, reproduktív endokrinológust felkeresni, hiszen neki ez a szakterülete, és jobban átlátja, milyen hormonális és funkcionális vizsgálatokra van szükség a gyermekáldás érdekében. Ő az, aki a kórelőzményeitek és leleteitek alapján azt is jó eséllyel látja, hogy érdemes-e még próbálkoznotok a természetes fogantatással vagy orvosi segítséggel lehet babátok. Tájékozódjatok, nézzetek utána, hol rendelnek ilyen szakorvosok, hol végeznek ilyen jellegű vizsgálatokat, s miután kiválasztottátok a számotokra szimpatikus specialistát, bátran keressétek fel együtt! Higgyétek el, már az első konzultációs beszélgetés is rendkívül hasznos lehet. Ráadásul rájöttök, hogy több értelemben sem vagytok egyedül a problémával: számos, hozzátok hasonló pár küzd meddőséggel, viszont léteznek szakemberek, akik segítő kezet nyújtanak nektek!

Milyen vizsgálatokra lehet szükség, mire érdemes felkészülni?

Az első konzultáció részletesebb, amelyen a pár mindkét tagjának részt kell venni. A szakorvos mindenre kitér, ezért készüljetek fel a pároddal: írjátok össze, milyen betegségek fordultak elő a saját életetekben és a családotok körében, szedtek-e gyógyszert, mikor kezdődött és milyen minőségű, illetve hosszúságú a menstruációd, de még az is fontos információ lehet, ha bármelyikőtök családjában valamelyik közeli hozzátartozótok 40 év alatt szembesült a menopausával. A meddőség okát nőgyógyászati szűrések, andrológiai vizsgálatok, genetikai-, immunológiai és endokrinológiai felmérések tárhatják fel. Vérvételekre, hormonvizsgálatra, spermaanalízisre, ciklusdiagnosztikára, rendszeres ultrahangos és egyéni igény szerint MRI vizsgálatra, illetve több fizikális ellenőrzésre is egyaránt szükség lehet. Utóbbi esetében többek mellett azt nézik, átjárhatóak-e a petevezetők, ellenőrzik a méhüreget, vannak-e benne esetleg rendellenességek. A meddőség hátterében 40%-ban női, 40%-ban férfi tényezőket, 20%-ban pedig közös okokat találnak.[1]

Alakíts ki bizalmi kört, a pároddal az élen!

A vizsgálatok és maga az eljárás sokszor hosszadalmas, időigényes folyamat. Érthető, ha minél kevesebb embert szeretnétek beavatni, de fel kell készülni, hogy nemcsak otthon, hanem a munkahelyeden is fontos a partnerség kialakítása. Avasd be a főnököd, hogy mire vállalkoztatok, amely miatt rugalmasságra és empátiára lesz szükség a részéről. Sok esetben a kezelések megterhelik a párkapcsolatot, házasságot is, ezért kiemelten fontos, hogy mindig őszinték legyetek egymáshoz a kedveseddel, és amikor tehetitek, együtt vegyetek részt a vizsgálatokon. Ne feledd, a párod a legfőbb bizalmasod, „harcostársad” ebben az élethelyzetben is, csak együtt tudjátok leküzdeni az akadályokat! Sokan azért nem árulják el, hogy meddőségi kezelésre járnak, mert tartanak a kéretlen tanácsoktól vagy a sajnálkozó megjegyzésektől. Lesznek azonban nehezebb időszakok, amikor hálás leszel azért a zárt körért, akik előtt tabuk nélkül beszélhetsz arról, min mész, mentek keresztül fizikailag és lelkileg.[2]

Szükség esetén kérj szakmai segítséget mentális egészséged érdekében is!

Előfordulhat, hogy a fentebb említett bizalmi kör, a szerető-támogató családtagok és barátok ellenére is nehezebben birkóztok meg ezzel a kihívásokkal teli időszakkal a kedveseddel. Azonban, ha meddőségi specialistához fordultatok, bátran kérhettek segítséget pszichológustól is! A mentálhigiénés szakemberrel történő beszélgetések sokat segíthetnek a kezelések során.

A meddőségi kezelésekről oldalunkon további információkat is olvashatsz.[1] https://fertilityart.hu/kivizsgalasok/

[2] https://chicagohealthonline.com/6-things-to-know-before-starting-infertility-treatments/