Most
tervezitek?

Úgy érzitek, hogy egy kisbabával együtt válna igazán kerekké számotokra a világ? Mindketten őszintén úgy gondoljátok, kapcsolatotok eljutott ahhoz a lépcsőfokhoz, hogy boldogan vállalnátok egy csöppség érkezését? A gyermekvállalás életünk egyik legnagyobb döntése, tele izgalmakkal, kihívásokkal és semmi máshoz nem hasonlítható szépségekkel. A nagy döntés meghozatala előtt azonban megannyi gondolat foglalkoztat minket: milyen lesz az, amikor már nem csak Ő és én vagyunk? Hogyan készíthetjük fel testüket-lelkünket és kapcsolatunkat a pici fogadására? Hogyan segíthetjük a teherbe esést?

A gondolat már megfogant?
Természetesen egy új élet megfoganása nem csak elhatározás kérdése, bizony előfordulhatnak nehézségek. Azonban, ha odafigyelünk testünkre, egészségünkre, rendszeresen mozgunk és betartunk néhány egyszerű táplálkozási tanácsot, a teherbe esés esélyeit is növelhetjük. 12 hónap sikertelen próbálkozás után viszont mindenképpen kérjük szakember segítségét az előrelépés reményében. 35 év felett pedig ne várjunk fél évnél többet a gyermekáldásra. A korszerű diagnosztikának köszönhetően könnyen kideríthető és orvosolható a sikertelenség oka. Ha pedig szükséges, meddőségi kezeléssel foglalkozó szakemberek közreműködésével javítható a próbálkozások hatékonysága. Ragaszkodj a vágyaidhoz, merj kérdezni kezelőorvosodtól!

Mindehhez szeretnénk iránymutatást adni Nektek az oldalunkon található információkkal, érdekességekkel és tippekkel. Közérthető formában sorakoztatjuk fel azokat a területeket és tényezőket, amelyekre leginkább érdemes figyelni, ha már babáznátok.

Hormonális terápia a megtermékenyülés érdekében

Ha több mint egy éve próbálkoztok, de nem jön a baba és alapos kivizsgálást követően a kezelőorvosotok szerint a hormonális kezelés lehet a továbblépés kulcsa, ne ijedjetek meg. Itt elolvashatjátok a leggyakoribb eljárások lényegét, hogy eloszlassuk a felesleges aggodalmakat.

A meddőség kezelésére leggyakrabban alkalmazott megoldás a hormonkezelés. Az erre a célra kifejlesztett készítmények a szervezetben természetes módon megtalálható hormonokhoz hasonlóan váltanak ki petesejtérést és ovulációt. Az egyik ilyen hormon a follikulus stimuláló hormon (FSH), amely fontos szerepet játszik az emberi termékenység és szaporodás folyamatában. A megfelelő FSH érték a nőknél a petefészkekben a petesejteket tartalmazó tüszők (follikulusok) növekedéséhez és fejlődéséhez járul hozzá, a férfiakban pedig a spermiumtermeléshez szükséges. A másik hormon pedig a luteinizáló hormon (LH), amely az FSH által előkészített tüszőt érleli tovább, majd kiváltja az ovulációt. A megfelelő FSH - LH arány tehát nagyfokú szerepet játszik az ovuláció létrejöttében és egy sikeres terhesség kialakulásában.

Ma már létezik a külön port és oldószer ampullákat tartalmazó készítmények mellett egyszerűen és kényelmesen alkalmazható pen, azaz előretöltött injekciós toll is. Miután kezelőorvosunk megmutatta az alkalmazandó készítmény helyes használatát, már csak arra kell ügyelnünk, hogy minden nap közel azonos időben adagoljuk.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Nem árt, ha egy nő tisztában van saját szervezete jelzéseivel. Ha kisbabát szeretnél, akkor ilyenek az ovuláció jelei is, amelyekre fokozottabb figyelmet kell fordítani a ciklus 14. és 16. napja között, hiszen ekkorra tehető a peteérés ideje:

  • Szúró fájdalom a petefészkekben
  • Áttetsző, tojásfehérjeszerű hüvelyváladék
  • Megemelkedett testhőmérséklet

Mindegy, hogy spontán vagy hormonkezelés által indukált ovulációról van szó, érdemes párotokkal a tüszőrepedés ideje alatt próbálkozni a babaprojekttel. Ha ovulációindukciós kezelésben részesültök, az is lehet, hogy kezelőorvosotok ultrahangvizsgálattal segít meghatározni, mikor következik be a tüszőrepedés, és ily módon terminált együttlét segítheti a fogantatást.

A felmerülő problémák függvényében más módon is létrejöhet megtermékenyülés orvosi segítséggel. Az alábbiakban a meddő párok kezelése során, a terhesség elősegítése érdekében alkalmazott eljárásokat járjuk körbe.

Intrauterin inszemináció (IUI)

Ebben az esetben úgy történik a megtermékenyítés, hogy az ovuláció idején egy finom katétert helyeznek a méhnyakon keresztül a méhbe, hogy az előkezelt spermiumokat közvetlenül a méhbe helyezzék.

Mesterséges megtermékenyítés

A mesterséges megtermékenyítési eljárások, más néven asszisztált reprodukciós technikák olyan orvosi beavatkozások, amelyek során az anyai és apai hímivarsejtekből szervezeten kívül hozzák létre a terhességet.

In vitro fertilizáció (IVF)
In vitro megtermékenyítésnek nevezzük azt az eljárást, amely során eltávolítják a petesejtet az ováriumból, majd laboratóriumi körülmények között, azaz „in vitro” termékenyítik meg. A beavatkozás végén a megtermékenyült petesejt vagy osztódó embrió kerül vissza szervezetbe. Talán kevesen tudják, hogy 1978-ban jött világra az első baba ezen eljárásnak köszönhetően, az orvostudomány fejlődésének hála pedig 2014-ig több mint 5 millió ember született az ily módon történő fogamzást követően.

Intra-citoplazmikus spermium injektálás (ICSI)
Az intra-citoplazmatikus spermium injekció során egy spermát injektálnak egyből a petesejt citoplazmájába a megtermékenyítés elősegítése céljából. Ezen eljárásnak köszönhetően jelentősen javul a fogamzás valószínűsége az alacsony spermiumkoncentrációjú férfiaknál.

Műtéti megoldások a mechanikai akadályok elhárítására

Vannak olyan párok, akiknél a kivizsgálások során nem találnak szervi problémát a szakemberek. Az ő esetükben célszerű feltárni, mik lehetnek a meddőség lelki okai. Ha ez sikerül, nagyobb eséllyel következik be a gyermekáldás. Sok pár esetében a hormonális egyensúly helyreállítása után tér vissza a fogamzóképesség. Azonban léteznek olyan betegségek a női meddőség hátterében, amelyek fizikailag nehezítik meg a petesejt megtermékenyülését vagy a beágyazódást, s csak az adott gátló tényező műtéti úton történő megoldása után van esély a teherbe esésre vagy további kezelésekre.

Vannak olyan nőgyógyászati problémák, amelyek fennállásakor először sebészi eljárás javasolt a teherbe esés elősegítése érdekében. A hüvelyt és a méhet érintő elváltozások vagy a petevezeték elzáródás ugyanis mechanikailag akadályozzák a sikeres fogantatást. Ezek a tényezők szerencsére könnyen kiszűrhetők a vizsgálatok során, és sebészi eljárás keretében többnyire jól kezelhetők. A férfiaknál az ondóvezeték elzáródása esetén lehet szükség mikrosebészeti eljárásra, az elzáródott szakasz kimetszésével.

Tudjuk jól, a legtöbb ember megriad a műtét szó hallatán. Azonban a modern eljárásoknak köszönhetően ezek a beavatkozások sok esetben csak pár apró bemetszést jelentenek. A laporoszkópos sebészi beavatkozások előnye a kisebb trauma, a kevesebb fájdalom és a rövidebb lábadozási időszak.

Ha a megtermékenyülést akadályozó szervi problémák - például a meddő nők 35%-át érintő endometriózis - áll a gyermekáldás útjába, akkor a műtétet követően jobb eséllyel következik be terhesség. Azonban vannak olyan esetek is, mint például mindkét petevezeték teljes elzáródása, amikor nem a sebészeti beavatkozás hoz megoldást, hanem a mesterséges megtermékenyítés.

A meddőség lehetséges okai

A sikeres teherbeesés számos tényezőtől függ. Számít az életkor, kiemelten fontos a testi-lelki egészség és nem elhanyagolható az intim együttlétek megfelelő gyakorisága sem. Kedveseddel úgy érzitek, mindenre odafigyeltetek, minden tőletek telhetőt megtettetek, mégsem érkezik a várva várt gyermekáldás? Ha a gondolat már megfogant, ragaszkodjatok vágyaitokhoz, és kérjétek bátran szakorvos segítségét, aki a kórtörténet és a szükséges vizsgálatok alapján kideríti, hogy mi állhat a sikertelenség hátterében és segít a hatékonyság javításában.

Általános és egyben elhamarkodott feltételezés, miszerint a meddőségért elsősorban a nők a felelősek. A valóságban a meddőségi esetek csupán egyharmada kapcsolódik egyértelműen a női félhez. A statisztikák alapján a problémák egyharmada a férfiakhoz kötődik, a fennmaradó egyharmad hátterében pedig a termékenységi tényezők különböző kombinációi állhatnak, amelyek mindkét félre vagy ismeretlen okokra is vonatkozhatnak. Az ismeretlen okok egyébként a meddőségi esetek mintegy húsz százalékát teszik ki. A szakemberek ezért sem győzik hangsúlyozni, hogy a meddőség egy pár közös felelőssége, közösen kell feltárni a problémákat, s azok alapján együttesen számításba venni, kipróbálni a különböző megoldási lehetőségeket. De először is vegyük sorba a leggyakoribb tényezőket, amelyek megakadályozhatnak benneteket abban, hogy kisbabátok legyen!

Hormonális eltérések

A nő oldalán

Peteérési rendellenességek:
A női eredetű meddőségi problémák 35%-át teszik ki az ovulációs zavarok. Ha nem ideális a luteinizáló hormon (LH) és a follikulus stimuláló hormon (FSH) szintje, az megzavarhatja az agy ovulációt szabályozó területének működését.

Policisztás ovárium szindróma (PCOS):
A meddőség igen gyakori oka, amely során a petefészkekben számos apró ciszta alakul ki, és nem történik valódi peteérés. Általában a cukoranyagcsere zavara is megfigyelhető. További tünetei közé tartozik a túlsúly és a férfias szőrzet is.

Magas prolaktin szint:
Bizonyos gyógyszerek vagy daganatos megbetegedések következtében megemelkedik a prolaktin nevű hormon a szervezetben, amely megakadályozza az ovulációt.

A férfi oldalán

Hímivarsejt-problémák:
Az alacsony számú és a nem megfelelő mozgékonyságú hímivarsejtek is okozhatnak meddőségi problémát.

Szervi rendellenességek

A nő oldalán

Endometriózis:
Gyógyíthatatlan, de kezelhető nőgyógyászati állapot, a reproduktív életkorú nők 6-10%-át érinti világszerte. Akkor fordul elő, ha a méhen belül normálisan megtalálható szövet méhen kívüli területeken is jelen van. A folyamat hegszövetet és összenövéseket eredményezhet és rendkívül fájdalmas menstruációval jár.

Petevezetékek szűkülete vagy elzáródása:
Nem átjárható petevezetők esetén, nem tud bejutni a megtermékenyített petesejt a méhbe. Az esetek nagy részében a probléma hátterében endometriózis, nemi úton terjedő betegség, kismedence gyulladás, vakbél vagy egyéb kismedencei műtét miatti hegesedés áll.

Miómák:
A miómák a méh jóindulatú daganatai, amelyek a méh izomrétegében alakulnak ki. A miómák igen lassan növekednek a méh falában vagy felszínén és kötőszövetből, valamint simaizomszövetből állnak. Méretük igen változó, lehetnek néhány milliméteresek, de akár a hasüreg jelentős részét is kitölthetik. A fogamzóképes korú nők 20-25%-át érintik, leggyakrabban a 35. életév után fejlődnek ki.

A férfi oldalán

Az ondóvezetékek elzáródása:
Ilyenkor akadályozott a hímivarsejtek szállítása és az ondó kilövellése.

Egyéb okok

Belgyógyászati betegségek:
Ide tartoznak a pajzsmirigy problémák és a cukorbetegség, amelyek felborítják a női hormonok működését, ezáltal a menstruációs ciklust, megnehezítve a teherbeesést.

További, az LH és FSH szinteket kedvezőtlenül befolyásoló endokrinológiai kórképek.

Rák:
A különböző daganatos megbetegedések és a kezelésük is vezethetnek meddőséghez.

Dohányzás, kábítószer és túlzott alkohol- valamint kávéfogyasztás:
A túlzásba vitt káros szenvedélyek mind negatívan befolyásolják a fogamzóképességet.

Stressz:
Ma már mindinkább bizonyított tény, hogy a feszített tempójú életmód és az abból fakadó kimerültség kedvezőtlenül hat a fogantatásra.

Azonban minden eset más és más, ezért elengedhetetlen egyeztetni orvosotokkal. A kórtörténet pontos megállapítása és a körültekintő meddőségi vizsgálat során ugyanis fény derülhet a meddőség okára, és ezáltal arra, hogy milyen lépéseket célszerű tenni a sikeres fogantatás érdekében.

Oldalunkon összeállítottuk Nektek a legszükségesebb tudnivalókat a meddőségi terápia során alkalmazott, legelterjedtebb módszerekről.

Tovább olvasok a sebészeti beavatkozásokról    Tovább olvasok a hormonkezelésről