Néma üvöltés – Beszéljünk az endometriózisról!

2021. március 10.


Sokan csak legyintenek, ha a világnapokról hallanak, pedig ezek jó alkalmak arra, hogy felhívjuk a figyelmet olyan betegségekre is, amelyek kínzó tüneteitől akár milliók szenvednek világszerte. Az endometriózis világnapja ugyan március 28-án van, de az egész hónap lehetőséget ad a betegség tudatosítására, és arra, hogy jelezzük, az érintettek nincsenek egyedül fájdalmaikkal, kétségeikkel, olykor végeláthatatlannak tűnő küzdelmükkel.

Bár a betegséget mikroszkopikusan már 1860-ban felfedezte Karl von Rokitansky német kórboncnok[1] , csupán az elmúlt években lehet egyre többet hallani az endometriózisról, amely a nők kismedencei fájdalmának és meddőségének egyik leggyakoribb oka. Mi is írtunk már a betegségről, annak tüneteiről, amelyek az endometriosis.com[2] adatai szerint majdnem 200 millió nőt érintenek világszerte. Angol felmérések[3] szerint a meddőség mögött az esetek 30-35 százalékában endometriózis áll és átlagosan 7,5 év telik el, mire az első panaszok megjelenésétől felállítják a diagnózist. A betegség egyéntől függően mindenkinél másként jelentkezik, abban azonban nincs különbség, hogy az érintetteket mentálisan és fizikailag is súlyosan érinti, ez pedig hatással van a magán- és a szakmai életükre is.

Nem vagy tehát egyedül a panaszaiddal! Nők milliói keresnek fel szakembert, mert már nem bírják elviselni a fájdalmat, az erős vérzést, vagy tanácstalanok amiatt, hogy miért tapasztalnak a gyönyör helyett pokoli érzést szeretkezés közben. Sokan éreznek szégyenérzetet, ráadásul nehéz azzal is szembesülni, hogy egyelőre azt sem tudni, miért alakul ki ez a betegség. Tudnod kell, hogy magasabb lehet az endometriózis kockázata[4], ha az édesanyád, nővéred is ebben szenved, ugyanis egyes szakemberek szerint genetikai betegségről van szó. Azonban más elmélet szerint az endometriózis egy gyulladást kiváltó immunválasz.[5] Ugyanakkor jó hír, hogy bár jelenleg nincsenek ismert módszerek az endometriózis kialakulási kockázatának csökkentésére, és egyelőre nincsen határozott gyógymód erre a női betegségre, vannak olyan tényezők (pl.: várandósság) és kezelési, életmódváltoztatási lehetőségek is, amelyek csökkenthetik a tüneteket.[6]


Ragaszkodj hozzá! tippek

Ne szégyelld magad!

Fontos, hogy a betegségről nem tehetsz! Vedd komolyan a panaszaidat, és keress fel egy nőgyógyász specialistát. Ha lelki támaszra is szükséged van, ebben is kérheted szakember segítségét, de sok támogatást kaphatsz olyan csoportoktól is, amelyekben sorstársakra lelhetsz. Most az endometriózis hónapja lévén, több helyen is foglalkoznak e témával, könnyebben találsz olyanokra, akik megértik a problémáid, hogy milyen fájdalmakkal élsz együtt.

Ne add fel!

Ma már számos lehetőség van arra, hogy akár gyógyszeres, akár műtéti módszerekkel enyhítsenek a tüneteken, ehhez azonban nem árt neked is tájékozódni.[7] Amikor szakorvoshoz fordulsz, fontos, hogy ismerd a jelentkező tüneteidet, ezért mindenképp javasoljuk, hogy precízen vezesd a ciklusnaptárodat, mindig pontosan jegyezd fel a jelentkező tüneteidet, a fájdalom szintjét, a vérzés erősségét. Ez nemcsak neked, de az orvosodnak is nagyon fontos információval szolgálhat!

Válts életmódot!

Sok endometriózisban szenvedő nő számolt be arról, hogy jelentős életmódbeli változtatásokkal enyhíthetők a tünetek. Ilyen az aktív és rendszeres sportolás, speciális diéta követése és a különféle káros szenvedélyekről, úgy, mint dohányzásról és alkoholfogyasztásról való leszokás. Tapasztald ki, hogy neked mi a legjobb, de minden esetben konzultálj kezelőorvosoddal. Számolj be neki mindenről, és kérd ki az ő véleményét is! Figyeld a tested jelzéseit, kövesd nyomon, hogy melyik életmódbeli változtatás hoz enyhülést a panaszaidban!

Csatlakozz egy világméretű mozgalomhoz!

A március az endometriózis-tudatosság hónapja, amely során nemcsak a betegségre, hanem a kezelési fajtákra is felhívják a figyelmet. Március 28-án viselj sárga színű ruhát, vagy tűzz sárga szalagot a közösségi médiában a profilképedre, hogy ezzel is segíts felhívni a figyelmet a betegségre!

További hasznos információk a betegségről és a kezelési lehetőségekről: ESHRE endometriosis guidelines magyar nyelvű kiadványában.[1] https://www.daysoftheyear.com/days/endometriosis-awareness-month/

[2] http://endometriosis.org/

[3] https://www.endometriosis-uk.org/endometriosis-facts-and-figures

[4] https://www.nichd.nih.gov/health/topics/endometri/conditioninfo/at-risk

[5] ESHRE endometriosis guidelines

[6] ESHRE endometriosis guidelines

[7] http://endometriosis.org/resources/articles/myths/