Endometriózis, a fel nem ismert betegség

2024.03.05.

Március az endometriózis hónapja, amely nagyon jó alkalom arra, hogy a betegség nagyobb figyelmet kapjon, és ezáltal minél több emberhez jussanak el az endometriózissal kapcsolatos tudnivalók. Miért fontos ez? Annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerint a betegség világszerte[1] nagyjából 190 millió, Magyarországon pedig közel 200 000 nőt érint, még mindig kevés szó esik róla. Bár a nemzetközi statisztikákhoz viszonyítva a magyar nők előbb kapják kézhez a diagnózist, még így is átlagosan 4 évet kell várniuk arra, hogy megtudják, mi okozza a sokszor szinte elviselhetetlen fájdalmat a menstruációjuk során. Pedig az idő az endometriózis esetében is rendkívül fontos tényező. Különösen akkor, ha az érintett még családalapítás előtt áll. Szerencsére az orvostudomány fejlődésével ma már egyre többet tudunk a betegségről, és egyre több kezelési lehetőség áll rendelkezésre. Cikkünkben segítünk, hogy jobban megértsd az endometriózist, és megismerd a lehetőségeidet.

Mi is pontosan az endometriózis?

Az endometriózis a termékeny korú nők nagyjából 10 százalékát érintő krónikus betegség. A méh nyálkahártyája (endometrium) minden hónapban felkészül a terhességre, ezért megvastagszik, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódhasson. Ha az adott hónapban nem jön létre terhesség, a megvastagodott endometrium a menstruáció során távozik. Endometriózis esetében azonban ez a megvastagodott nyálkahártya a méhen kívül – így a petefészekben, a kismedencében, a hashártya felszínén, a belekben vagy akár a test többi részében – elkezd növekedni, amely gyulladást, fájdalmat vagy akár hegesedést, összenövéseket is okozhat. A betegség okozta elváltozások több szervre is kiterjedhetnek, például a petefészekre, a petevezetékre, a hüvelyfalra, sőt, akár a májra vagy a vesére is[2].

Melyek az endometriózis legfőbb tünetei?

A betegség egyik legjellemzőbb tünete a kismedencei fájdalom[3], amelynek intenzitása változó lehet. A fájdalom lehet állandó, de jelentkezhet időszakosan is, akár a menstruációs ciklus különböző szakaszaiban. Fokozódhat is a menstruáció során, de az is előfordulhat, hogy a kismedencei fájdalom nincs összefüggésben a havi vérzéssel, esetleg a szexuális együttlétek alatt jelentkezik.

Egy másik jellegzetes tünet a fájdalmas, rendszertelen, vagy elhúzódó menstruáció.

A vizelet és székletürítés során fellépő fájdalom szintén utalhat endometriózisra, ugyanis a gyomor-bél traktust is érintheti a betegség. Az említett panaszok mellett puffadás is jelentkezhet a hasmenés és székrekedés mellett.

A betegség hatással lehet a termékenységre is, ugyanis az endometriózis miatti gyulladások, hegesedések elzárhatják a petefészket, ami megnehezítheti vagy akár akadályozhatja a fogantatást. Ez azonban szerencsére nem azt jelenti, hogy ha valakinek endometriózisa van, annak biztosan nem lehet gyermeke, ám előfordulhat, hogy gyógyszeres terápiára, műtétibeavatkozásra vagy meddőségi kezelésre lehet szükség.

A folyamatos fájdalom és az emiatt jelentkező kimerültség, a sikertelen családalapítás, illetve az ezekkel járó beavatkozások a mentális egészségre is hatással lehetnek. Ezért a testi tünetek mellett figyelmet kell fordítani a lelkiállapotra is, és ha szükséges, bátran kérjük akár pszichológus segítségét is ebben.

Bizonyos tünetek, mint például a puffadás, hasmenés önmagukban emésztőrendszeri problémára, vagy egyéb betegségre is utalhatnak, ám ha a korábban említett panaszok valamelyikével együtt jelentkeznek, az mindenképp gyanús lehet és érdemes elmenni egy alapos kivizsgálásra. Endometriózis esetén akár már egy tünet, így például a fájdalmas menstruáció is jelezheti a betegséget, ezért fontos tudni, hogy nem kell minden panasznak egyszerre fennállni ahhoz, hogy orvoshoz forduljunk. Az is megtörténhet ugyanis, hogy egy kiterjedt endometriózis panaszmentes, többek között ezért is fordulhat elő, hogy a betegség diagnosztizálása akár 8-10 évig is elhúzódhat.

Hogyan diagnosztizálható az endometriózis?

Magyarországon szerencsére rövidebb idő alatt állapítják meg a betegséget, de még itthon is eltelhet 4 év, míg valaki a tünetek jelentkezése után szinte egyből megkapja a pontos diagnózist. Ezért nagyon fontos, ha a fenti tünetek valamelyikét tapasztaljuk magunkon, mihamarabb forduljunk orvoshoz. A diagnózis felállításához többféle vizsgálatra lehet szükség, így például tapintásos vizsgálatra, hasi vagy hüvelyi ultrahangra, hólyagtükrözésre vagy MRI-, CT- vizsgálatra.

Hogyan kezelhető a betegség?

A betegség nem gyógyítható ugyan, de számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre, amellyel csökkenthetők vagy megszüntethetők a tünetek, és jelentős életminőség-javulás érhető el. Fájdalomcsillapítók, fogamzásgátló tabletták vagy egyéb hormonális megoldások alkalmazásán túl akár műtétre is szükség lehet.

A kezelési módot meghatározhatja a betegség súlyossága, illetve az is, hogy tervben van-e a babavállalás a felépülés után. A fenti, orvosi megoldások mellett azonban szükség van az életmódváltásra is, ugyanis a mozgás, a helyes táplálkozás, az odafigyelés és a rendszeres kontrollvizsgálaton való részvétel mind hozzájárul a tünetek enyhítéséhez.

Milyen egyéb hatása van az endometriózisnak?

A fájdalom miatti kiesés a munkából, a terápia és az egyéb kezelési módokkal járó kiadások megterhelőek lehetnek az endometriózisban szenvedők számára. Sokan nem tudják, de Magyarországon adókedvezmény jár[4] azoknak, akiknél endometriózist diagnosztizáltak. A betegség gazdaságra gyakorolt hatása sem elhanyagolható: a hazai direkt és indirekt költségek összesen több mint 635 milliárd forintra tehetők. Ebben benne vannak a diagnosztikus eljárások, a műtéti beavatkozások, az orvosi konzultációk és a kórházi ellátás is[5].

Ragaszkodj hozzá! tippek:

A fájdalmas menstruáció nem normális! – Ha a menstruációd alatti fájdalom miatt nem tudsz iskolába vagy munkába menni, a görcsök megnehezítik a mindennapjaidat, erős a vérzésed, mindenképp jelezd az orvosodnak! Ne hidd el, hogy ez normális, még akkor sem, ha az anyukádnak és a nagymamádnak is ilyen volt a menstruációja. A fájdalom mögött akár endometriózis vagy egyéb betegség is állhat. Kérd a nőgyógyászod segítségét, hogy mihamarabb kiderüljön, mi okozza a panaszokat!

Fordulj időben orvoshoz! – Ne várj arra, hogy a tünetek majd maguktól elmúlnak! Nem fognak, sőt fokozódhatnak! A kezeletlen endometriózis ugyanis további szövődményeket okozhat, amely negatívan hat a mindennapokra vagy akár a termékenységre is!

Keress olyan sportot, ami segít a tüneteid enyhítésében! – Az életmódváltás egyik fontos eleme a mozgás, amely pozitívan hat a tünetek enyhítésére. Bármilyen mozgásforma jó lehet, ami jól esik, így például a séta, jóga, kerékpározás. A testmozgás mindemellett boldoggá tesz, így a lélekre is pozitívan hat.

Mit (t)ehetsz endometriózis esetén? – A tünetek enyhítésében a megfelelő táplálkozás is segíthet. Kerüld a vöröshúsok fogyasztását, és egyél több zöldséget és gyümölcsöt. Az omega-3 zsírsav csökkentheti a rendellenes endometriális sejtek kialakulását, illetve gyulladáscsökkentő hatása is van. A koffein és alkohol fogyasztását érdemes minimalizálni, ugyanis a koffein hatással lehet a hormonális egyensúlyra, az alkohol pedig növelheti az ösztrogén szintet, amely hatással lehet a betegségre is[6].

Pihenj! – A krónikus fájdalom miatt kimerültek, ezáltal ingerlékenyek, depressziósak is lehetünk. Nagyon fontos ezért a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás. A pihenésben segíthetnek relaxációs gyakorlatok, egy nyugtató tea lefekvés előtt vagy egy könnyű séta.

Nem vagy egyedül! – Fontos, hogy tudd, a betegséggel, a nehézségekkel nem vagy egyedül! Ha úgy érzed, a sorstársak története, bátorítása segítene az utadon, bátran csatlakozz például az Endometriózis Magyarország folyamatosan növekvő közösségéhez, vagy vegyél részt a minden évben megrendezésre kerülő Endometriózis Világnap események egyikén. Amennyiben jól beszélsz angolul, érdemes ellátogatnod az endoubt.info weboldalra is, ahol nemcsak a betegségről, elérhető kezelésekről olvashatsz, de személyes történeteket is megismerhetsz, és kérdezheted a programhoz csatlakozó szakértőket is.

Document ID: KEDP/DAFDT4, Lezárás dátuma: 2024.03.05.[1] https://endoubt.info/what-is-endometriosis/

[2] https://endometriozismagyarorszag.hu/endometriozis/#endometriozis_kezelese

[3] https://endoubt.info/symptoms/

[4] https://endometriozismagyarorszag.hu/osszevont-adoalap-adojat-csokkento-kedvezmeny/

[5] Dr. Bokor Attila PhD, egyetemi adjunktus, a Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján működő Endometriózis Centrum vezetője által irányított vizsgálat alapján.

[6] https://feme.hu/index.php/115-hogyan-taplalkozzak-ha-endometriozisom-van-minden-napra-egy-jo-tanacs