Lehet-e még gyermekem, ha mellrákot diagnosztizáltak nálam? – termékenységmegőrzési lehetőségek daganatos betegség esetén

2023.11.06.

A mellrákról nagyon fontos beszélni, hiszen ez a nők második leggyakoribb daganatos megbetegedése. Magyarországon évente mintegy 8.000 új esetet diagnosztizálnak, és 2.100-2.200 nő halálát okozza.[1] A túlélés esélye nagyobb, ha időben felfedezik a betegséget, amelyhez elengedhetetlen a szűrővizsgálatokon való rendszeres, évenkénti részvétel, de nagyon fontos az önvizsgálat szerepe is! Sokan azonban félnek a diagnózistól, illetve attól is, hogy a betegség és a kezelések hatással lehetnek a termékenységre, és halogatják az orvos felkeresését. Pedig az idő nagyon fontos nem csak a gyógyulási esélyek szempontjából. Fontos tudni, hogy a mell rosszindulatú daganata esetén sem kell lemondani a családalapításról, ugyanis ma már vannak olyan termékenységmegőrzést célzó eljárások, amelyek segítségével a gyógyulást követően is lesz lehetőség a gyermekvállalásra. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a betegséggel és a meddőséget megelőző kezelésekkel kapcsolatban.

Ne legyen tabu a melldaganat!

Annak ellenére, hogy a melldaganat a hazánkban élő nők 15 százalékát[2] érinti, még mindig sokszor tabuként kezeljük a betegséget. Ez pedig nemcsak azt eredményezi, hogy sokszor magányosan küzdünk meg a kórral, hanem azt is, hogy számos tévhit él a köztudatban mind a szűrővizsgálatokat, a betegséget, a kezeléseket illetően. A diagnózistól való félelem miatt sokan nem járnak rendszeres szűrővizsgálatra, a tünetek jelentkezésekor pedig csak későn fordulnak orvoshoz. A mellráknak azonban van egy nagy ellensége: az IDŐ. Az időben felfedezett betegség ugyanis nagy eséllyel sikeresen gyógyítható! Fontos, hogy tudjuk, nem vagyunk egyedül és merjünk időben segítséget kérni!

Milyen jelei vannak a mellráknak?

Ahhoz, hogy észrevegyük az elváltozásokat, ismernünk kell a testünket. A mellünk és a mellbimbónk formáját, a mell felszínét. Végezzünk havonta rendszeres önvizsgálatot, amellyel még több információt kaphatunk róla. Például megfigyelhetjük, hogy menstruációkor megduzzadnak-e a mirigyek, fáj-e a mellünk vagy esetleg feszül is. Ha a szokásostól eltérő dolgot tapasztalunk, akkor mihamarabb menjünk orvoshoz! Melyek lehetnek a mellrák jelei? Csomó a mellben vagy a hónaljban, ha megváltozik a mell formája, bepirosodik, begyullad, megváltozik a mellbimbó formája, váladékozik, befelé forduló lesz. Betegségre utalhat a mell bőrén megjelenő változás, redő, behúzódás vagy gödör is. Bármilyen tünetet is tapasztalunk, ne feledjük, jobb egy időben megkapott diagnózis, mint egy későn felfedezett, előrehaladott stádiumú betegség. Természetesen, ha az önvizsgálatkor bármilyen eltérést tapasztalunk, nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, ugyanis több jóindulatú elváltozás (ciszta, lipóma, fibroadenoma) is előfordulhat a mellben, de fontos, hogy az orvos is megerősítsen minket abban, hogy nincs baj.

Milyen vizsgálatokból áll a mellrákszűrés, és mikor kell menni?

Abban az esetben, ha nincs családi halmozódás, vagy olyan tényező, amely hajlamosíthat a megbetegedésre, elegendő 40 éves kortól évente eljárni a szűrővizsgálatra. A mellrákszűrés mammográfiából, tapintásos és ultrahangos vizsgálatból áll. Így lehet ugyanis teljes képet kapni a mell egészségügyi állapotáról, és kiszűrni minél több elváltozást. Sajnos még mindig sok tévhit kering a vizsgálatokról, például, hogy a mammográfia mellrákot okoz, vagy hogy elegendő azönvizsgálat. A mammográfia ugyanis nem tesz kárt az emlőszövetekben, és inkább kellemetlen, mint fájdalmas, az önvizsgálat pedig csak részben elegendő a megelőzéshez. Nagyon fontos, hogy tájékozódjunk az orvosunktól és merjünk kérdezni a vizsgálatokkal kapcsolatban.

Önvizsgálat, de hogyan?

A mellrák bizonyos jelei önvizsgálattal is felfedezhetők. Nagyon fontos, hogy az önvizsgálatot havonta, mindig menstruáció után végezzük el, ugyanis előtte duzzadtak lehetnek mirigyek, amely miatt tévesen gondolhatunk betegségre. Hogyan végezzük az önvizsgálatot?

 • Álljunk a tükör elé, tegyük csípőre a kezünket. Először csak nézzük meg a mellek formáját, méretét, kontúrját, a mellbimbókat és a bőrt.
 • Emeljük fel mindkét kezünket a fejünk fölé, és így is nézzük meg az előzőhöz hasonlóan, és figyeljük meg, hogy a mell körvonala változott-e.
 • Tegyük tarkóra az egyik kezünket, a másik kéz 3 középső ujjának ujjbegyével, körkörös mozdulatokkal vizsgáljuk át a mellünket. A vizsgálatot álló és fekvő helyzetben, mindkét mellen végezzük el.
 • Vizsgáljuk át a nyirokrétegeket is a hónaljnál, kulcscsontnál és a szegycsontál is.
 • Préseljük össze a mellbimbót, hogy meggyőződjünk róla, hogy nem váladékozik-e.
 • Érdemes zuhanyzást vagy testápolást követően végezni az önvizsgálatot, mert a nedves bőrön könnyebb minden részt végigtapintani.

Mi történik akkor, ha a diagnózis melldaganat?

Ha a betegség gyanúja merül fel, biopsziás mintavétellel állapítják meg a pontos diagnózist. A kezelés módja attól függ, hogy milyen a mellrák stádiuma, azaz mennyire előrehaladott a betegség. Tehát, hogy milyen a szövettani diagnózis, milyen kiterjedésű a daganat, de befolyásoló tényező lehet az életkor és az is, hogy szeretnénk-e még gyermeket. Ennek függvényében megoldás lehet a kemoterápia, sugárkezelés, hormonkezelés vagy a műtéti beavatkozás. Ha a betegség idején nem vagyunk 40 évesek és szeretnénk még kisbabát, mindenképp konzultáljunk meddőségi szakemberrel. A kezelések ugyanis hatással lehetnek a petefészekre is, kimerülhet, így csökkenhet a teherbeesés esélye.

Hogyan őrizhető meg a termékenység melldaganat esetén?

Ha a mellrák stádiuma megköveteli az onkológiai kezeléseket, az negatív hatással lehet a termékenységre. Azonban elkeseredni ekkor sem kell, hiszen ma már több módszer létezik a termékenység megőrzésére. Melyek ezek?[3]

 • Petesejt- és embriófagyasztás – a módszer leginkább a 40 év alatti nőknek ajánlott, abban az esetben, ha a kezelések és a betegség miatt a meddőség kockázata közepes mértékű, és legalább 2 hét áll még rendelkezésre az onkológiai kezelés előtt. Az embriófagyasztás főként párok esetében alkalmazandó eljárás, ha pedig valaki egyedülállóként vág bele a kezelésekbe, megoldás lehet a petesejtfagyasztás is.
 • Petefészekszövet-fagyasztás – akkor javasolt ez a módszer, ha a betegség kezelésének megkezdése előtt kevesebb, mint 2 hét áll rendelkezésre.
 • A GnRH-analógok alkalmazása, gyógyszeres petefészek-védelem – a módszert kemoterápiával egyidejűleg szokták alkalmazni annak érdekében, hogy csökkentsék a petefészek-elégtelenség és az amiatt kialakuló meddőség kockázatát, valamint megelőzzék a korai menopauza szövődményeit. A gyógyszeres petefészekvédelem kifejezetten indokolt lehet azoknál a termékeny korú nőknél, akik melldaganattal küzdenek.
 • Petefészek-transzpozíció – a kezelés célja, hogy elkerüljék a sugárterápia petefészekre gyakorolt roncsoló hatását. Ebben az esetben a petefészkeket a sugárterápia hatókörén kívülre rögzítik és az onkológiai kockázatcsökkentés miatt gyakran eltávolításra kerülnek a petevezetők is. Ezért a későbbiekben a lombikkezelés lehet megoldás a várandósságra.
 • Sugárvédelem – a sugárterápia alatt ólompajzzsal védik a petefészkeket a sugárzástól.
 • Szükség esetén a módszerek kombinációja is lehetséges.

Hogy tisztán lássunk és pontosan tudjuk, milyen hatással lehetnek a kezelések a termékenységre, valamint, hogy a gyógyulás után a kezelés hatással lehet-e a várandósságra, szükséges-e fogamzásgátlás az onkológiai kezelés során, van-e lehetőség a termékenység megőrzésére, diagnózist követően mindenképp érdemes egy onkológussal és egy meddőségi szakemberrel konzultálni, ugyanis fontos, hogy az onkológiai és termékenységmegőrző kezelések összhangban legyenek. Mindemellett nem szabad megfeledkezni a betegség pszichés oldaláról sem.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Figyelj magadra! – Bár mindenhonnan ezt halljuk, hogy figyelnünk kell magunkra, mégsem fordítunk önmagunkra kellő időt és energiát. Nagyon fontos, hogy eljárjunk rendszeresen a szűrővizsgálatra, hiszen csak így lehet időben felismerni a betegséget, és elkerülni a súlyosabb szövődményeket, következményeket.

Ne add fel a babavárással kapcsolatos álmaidat! – A termékenység megőrzésére többféle módszer is létezik, így a mellrák vagy egyéb nőgyógyászati daganat diagnózisa nem feltétlenül jelent egyet azzal, hogy gyermek nélkül kellene elképzelni a jövőt. Az orvos több tényezőt figyelembe véve javasol majd módszereket a termékenység megőrzésére, amelyeket akár kombinálva is lehet alkalmazni, de lehetőségünk lehet arra is, hogy kiválasszuk a számunkra legmegfelelőbbet.

A lelki egészség ugyanolyan fontos, mint a testi! – A betegség, a kezelés, de már maga a vizsgálat gondolata is sokféle érzést válthat ki belőlünk. Érezhetünk félelmet, bűntudatot, kétségbeesést. Ez teljesen természetes, és sokszor nem is tudunk megbirkózni velük. Nagyon fontos tudni azonban, hogy nem vagyunk egyedül. Kérjünk bátran segítséget a lelki nehézségek feldolgozásához is!

Légy tájékozott, és kérdezz bátran! – A félelem természetes reakció, de a megküzdést és a gyógyulást is segítheti, ha tudod, hogy mivel is állsz szemben, mire számíthatsz a kezelés, illetve a rehabilitáció során, mit tehetsz akár étkezéseddel, életmódoddal a gyógyulásod érdekében. Ezért bátran tedd fel kérdéseidet orvosodnak! Konzultáció előtt érdemes összeírni, hogy miben szeretnéd a szakértő tanácsát, válaszát kérni. Ha szeretnél többet tudni a témában, csak hiteles forrásból tájékozódj! Ebben segíthet a 2018-as Richter Anna díj orvosnő kategória győztes csapatának videója, mely segít tisztán látni a mellrákkal kapcsolatos kérdésekben, és nagyon jól összefoglalja a kivizsgálásról, a betegség kezeléséről elérhető információkat is: https://www.youtube.com/watch?v=_mdrgxKwcjM

Document ID: KEDP/DAE9WW, Lezárás dátuma: 2023.11.06.[1] https://www.nnk.gov.hu/index.php/component/content/article/179-projektek/efop-1-8-1/informaciok-az-efop-1-8-1-projekten-belul/618-informaciok-az-emloszuresrol

[2] https://www.fme.hu/index.php/a-noi-egeszsegrol/134-tartsunk-onvizsgalatot-es-forduljunk-orvoshoz-az-idejeben-felismert-mellrak-jo-esellyel-gyogyithato

[3]https://vagyottgyermekekert.hu/documents/1510037/0/Term%C3%A9kenys%C3%A9gmeg%C5%91rz%C3%A9s.pdf/42cb7d1d-c487-ca31-8e4e-211d5934381c?t=1687178633816