Tények és tévhitek a nőgyógyászati szűrésekről

2021.11.11.

Ma már nem az a kérdés, megtalálsz-e bármilyen információt az interneten, hanem az, hogy mennyire hihetsz egy cikk hitelességének és valóságtartalmának. A nőgyógyászati szűrővizsgálatokról is megannyi tévhit kering a virtuális világban, amelyek tovább terjednek szájhagyomány útján. Vajon valóban mellrákot okoz a mammográfia és méhnyakrákkal küzd-e az, akinek HPV-je van?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy rendszeresen részt vegyél egészségügyi szűrővizsgálatokon, hiszen vannak olyan rendellenességek, amelyek éveken, de akár évtizedeken át rejtetten vannak jelen a szervezetben. Sajnos sokszor már csak akkor jeleznek tüneteket, amikor nagy a baj. Mi is többször foglalkoztunk a szűrővizsgálatok jelentőségével és bemutattunk olyan túlélőket is, akik csak egy egészségügyi ellenőrzésnek köszönhették életüket. Talán hallottad, hogy Magyarország élen jár a rosszindulatú daganatok miatt bekövetkező halálozási adatokban. A nők körében a három leggyakoribb, halálhoz vezető daganatos megbetegedés, amelyben a legtöbben meghalnak a mellrák, a tüdőrák és a méhnyakrák.

Három olyan betegség, amelyektől majdnem mindenki retteg, pedig szűrővizsgálatokkal idejekorán kiszűrhetőek és jó eséllyel gyógyíthatóak. Ezért is fontos, hogy minél több hiteles információ birtokában legyél, hiszen a tudás sokszor életet menthet. Dr. Babay Lilla szülész-nőgyógyász segítségével vettük végig azokat a tévhiteket, amelyek megfogalmazódnak a nőgyógyászati szűrővizsgálatok kapcsán.

Tévhit – Az emlőrák felfedezéséhez elegendő az önvizsgálat

Bár nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat, sajnos önmagában nem elegendő. Csak az ultrahang, illetve a mammográfia tudja nagy valószínűséggel megmutatni azokat az akár mindössze 1-2 mm-es elváltozásokat, amelyek további ellenőrzést vagy már ellátást is igényelnek, viszont kézzel még nem fedezhetők fel. Jobb megelőzni a bajt, ráadásul nagyon egyszerű elsajátítani azokat a mozdulatokat, amellyel ellenőrizheted a melleid.

Ragaszkodj hozzá! tipp: az önvizsgálatot igyekezz mindig a ciklusodnak ugyanabban a szakaszában végezni!

Tévhit - A mammográfia mellrákot okoz

Ne higgy el mindent, amit olvasol, vagy hallasz, hiszen ez a képalkotói vizsgálat akár 30-40%-kal is csökkentheti a mellrák miatt halálozást! De mit is jelentene ez Magyarországon? Évente körülbelül 2 200 nő hal meg mellrák következtében. Ha mindenki elmenne a mammográfiás szűrésekre, aki meghívót kap, a statisztikák alapján akár 880 nő életét is meg lehetne menteni.

Ne aggódj, a mammográfia során a mellre ható enyhe nyomás - bár érezhető - nem tesz kárt az emlőszövetekben. A kis kellemetlenségért cserébe pedig pár perc alatt az orvosod pontos képet kap a mellszövetekről. Jó, ha tudod, hogy terhesség, szoptatás alatt nem ajánlott az elvégzése, ugyanakkor a mammográfia nem okoz sérülést. Kétévente minden 40 év feletti nőnek szükséges lenne mammográfiára elmenni, de ha a családi anamnézis indokolja, már 30 év felett is évente tanácsos elvégeztetni.

Ragaszkodj hozzá! tipp: tedd félre az ellenérzéseid vagy a félelmeid! A vizsgálat nem tart tovább az öltözködéssel együtt 10 percnél!

Tévhit – A mammográfia során veszélyes sugárterhelés éri a szervezetet

Tény, hogy a vizsgálat során röntgen sugárzás éri a szervezetet, de ez olyan elenyésző, amely nincs jelentős hatással a szervezetre. Tudtad, hogy a mindennapok során a legegyszerűbb tevékenységek közben is ér minket kozmikus háttérsugárzás, még akkor is, amikor például önfeledten sétálgatunk az erdőben, vagy felszállunk egy repülőgépre?

Utóbbi esetében akár még nagyobb veszélynek is lehetünk kitéve, hiszen minél magasabban tartózkodunk, annál kevésbé érvényesül a levegőréteg szűrő hatása. Csaknem negyven éve használják már ezt a módszert, biztos lehetsz benne, ennyi idő alatt már kiderült volna, ha nem biztonságos, vagy nem elég hatékony eszköz az emlők vizsgálatára.

Ragaszkodj hozzá! tipp: ne hagyd ki ezt az ingyenesen is elérhető egészségügyi vizsgálatot, hiszen a mammográfia elmulasztása sokkal nagyobb kockázatot rejt, mint az a minimális sugárzás, amely ilyenkor a szervezetet éri.

Tévhit – A nőgyógyászati szűrővizsgálat csak a daganatos megbetegedéseket mutatja ki

A nőgyógyászati szűrővizsgálat egy komplex, többféle vizsgálatot összefoglaló orvosi ellenőrzés gyűjtőneve, amely során nem daganatos, hanem rákmegelőző állapotot keresnek. Az ellenőrzés során egyéb, nem daganatmegelőző, viszont ellátást igénylő állapotok is kiderülhetnek (pl.: hüvelyi fertőzések, mióma, ciszta, PCOS, endometriózis), amelyek további ellátást igényelnek. A nőgyógyászati szűrővizsgálat során az ellenőrzés része a fizikai vizsgálat, a méhnyakról vett sejtminta kenet, a méhszáj kolposzkópos vizsgálat és a hüvelyi ultrahang is. Csak úgy lehet pontos diagnózist felállítani, ha a nőgyógyász minden női nemi szervet megvizsgál.

Ragaszkodj hozzá! tipp: évente egyszer szánj erre időt. Tekintsd ezt egy befektetésnek, amely hosszú távon térül meg!

Tévhit – A kenetvétel fájdalmas

Megoszlanak a vélemények arról, ki, hogy éli meg a méhnyak szűrés folyamatát. Dr. Babay Lilla szerint a vizsgálat a legtöbb esetben teljesen fájdalommentes, ezen kívül megfelelő előkészületekkel még a feltárás okozta kellemetlenség is csökkenthető.

Ragaszkodj hozzá! tipp: a vizsgálatot megelőzően javasolt a húgyhólyag kiürítése, a nőgyógyász pedig gondoskodik a megfelelő testhelyzet felvételéről és a személyre szabott eszközök használatáról.

Tévhit – A szűrővizsgálatokat nem befolyásolja a menstruáció

A havi ciklus során a női szervezetben folyamatos változások történnek, ezért sem mindegy, hogy például mely időszakban történt védekezés nélküli szexuális együttlét, vagy éppen mikor történik az egészségügyi ellenőrzés. Az emlővizsgálatok elvégzését (önvizsgálat, emlő ultrahang, mammográfia) lehetőleg a menstruációs vérzést követő időszakra időzítsük. A méhnyakrák szűrésen is vérzésmentes napokon tudunk részt venni, hogy a méhnyak hámsejtjeinek vizsgálatát ne zavarja a menstruáció.

Azonban tévhit az, hogy vizsgálatot vérzés esetén nem lehet elvégezni: elhúzódó panaszok, vérezgetés, alhasi fájdalom jelentkezésekor bármikor pótolható az elmaradt nőgyógyászati szűrővizsgálat – emlékeztet minket a nőgyógyász.

Ragaszkodj hozzá! tipp: vezess menstruációs naplót, amely jóvoltából könnyedén és egyszerűen átláthatod, mikor jön el a következő vérzés ideje. Ez segíthet a szakorvosi időpontkérésben is.

Tévhit – A HPV-vírusból biztosan méhnyakrák lesz

Kétségtelen, hogy a HPV-nek van köze a méhnyakrák kialakulásához, de nem mindenki lesz rákos, aki érintett a HPV vírusban. Csaknem 200 féle HPV-típusról beszélhetünk, köztük vannak alacsonyabb és magasabb kockázatúak. Nagyjából 40 képes megfertőzni a nemiszervek, a végbél, a szájüreg és a légcső hámját.

A magas rizikócsoportba tartozó HPV törzsek okozzák a méhnyakrák több mint 99%-át. A HPV vírus elpusztítására jelenleg nincs gyógyszer, azonban az immunrendszer általában magától is le tudja küzdeni anélkül, hogy daganatmegelőző állapotot vagy méhnyak daganatot okozna. Immunrendszerünket támogathatjuk a dohányzás mellőzésével, egészséges életmóddal, vitamindús táplálkozással és a méhnyak környéki gyulladásos környezet csökkentésével: erre viszont léteznek jó hatásfokú gyógyhatású készítmények.

Amennyiben HPV vírust találnak nálad, tartsd be nőgyógyászod által helyesnek tartott kontroll időpontokat, erre magas kockázatú HPV-típusok (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59) esetén fél évente is szükség lehet.

Ragaszkodj hozzá! tipp: ha félsz a HPV vírustól, létezik már rá oltás, amely beadása több részletben történik. Az oltóanyag stimulálja az immunrendszert, így segítve a védelmet a HPV-fertőzéssel szemben. Egyeztess a nőgyógyászoddal arról, érdemes-e élned ezzel a lehetőséggel!

Tévhit – A HPV csak szexuális úton terjed

Az emberek csaknem 80%-a élete során legalább egyszer megfertőződik valamelyik HPV-törzzsel. Bár kétségtelen, hogy a vírus elsősorban bőrfelületek érintkezésével és szexuális úton terjed, de ugyanúgy elkapható strandon, szaunában vagy akár egy törölközőről is.

Az évente javasolt komplex nőgyógyászati szűrővizsgálat keretein belül méhnyakrákszűrés minden esetben történik, ez felhívja a figyelmünket a méhnyak daganatos, daganatmegelőző állapotaira is, és a HPV vírus jelenlétét is képes bizonyos esetekben igazolni a méhnyak sejtjeiben okozott változások alapján. Amennyiben méhnyak szűrésen kívül kifejezetten HPV-szűrést is szeretnél kérni, tájékozódj nőgyógyászodnál az elérhető lehetőségekről.

Ragaszkodj hozzá! tipp: ügyelj mindig a higiéniára és a megfelelő védekezésre, bármilyen tevékenységet is végzel!

Milyen szűrővizsgálatokat ne hagyj ki évente?

Vigyázz az egészségedre az év minden napján, rendszeresen vegyél részt a szűréseken, de nagyon fontos, hogy ha tünetet észlelsz, azonnal fordulj szakemberhez!

Vizsgálatok, amiket évente érdemes elvégeztetni:

  • méhnyakrákszűrés
  • HPV-szűrés
  • mellvizsgálat
  • laborvizsgálat
  • fogászati ellenőrzés
  • bőrgyógyászati ellenőrzés