Milyen szűrővizsgálatokra szakíts időt?

A 21. század szuperhősei vagyunk mind, akiknek sokszor éppen arra nem marad idejük, amire kellene, saját magunkra. Bár egyre többet hallhatunk az „énidő” fontosságáról, és talán igyekszünk is belecsempészni ezeket a pillanatokat a rohanó hétköznapokba, az önmagunkkal való foglalkozás nem merülhet ki csak az edzésben, baráti találkozásokban, hobbikban. Fontos, hogy az egészségünk megőrzése is felkerüljön az „énidő” listánkra, és évente eljárjunk a szükséges szűrővizsgálatokra.

Talán te is hallottad már, hogy hazánk több krónikus betegségben és a halálozási adatokban is sajnos élen jár, elég csak a szív- és érrendszeri vagy a daganatos betegségeket említeni. 2019-ben [1] a magyar lakosság csaknem fele (48%, köztük is nagyobb arányban, 51%-ban érintettek a nők) küzdött valamilyen krónikus, legalább hat hónapja fennálló betegséggel. A lakosság 61%-a pedig a KSH felmérése előtti 12 hónapban szembesült olyan, hosszantartó egészségügyi problémával, amelyet orvos állapított meg. Ezek nagy része rendszeres szakorvosi ellenőrzéssel, szűrővizsgálattal megelőzhető vagy időben kezelhető lenne. Sokan azt gondolják, ha nincsenek panaszaik, akkor egészségesek. Bár így lenne!

Az igazság az, hogy vannak olyan rendellenességek, amelyek rejtetten vannak jelen a szervezetben, és akár évek telnek el, mire tüneteket mutatnak. Előfordul, hogy ilyenkor már nem, vagy csak nagy erőfeszítések és fájdalmak árán lehet a betegséget kezelni, meggyógyítani.

A férfiakra is veszélyes HPV

Sokáig tünetmentesek lehetnek a nőgyógyászati daganatos megbetegedések is. A méhnyakrák [2] például az emlőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés a 45 év alatti nők körében Európában és hazánkban is. Megdöbbentő, de már 20-30 év közötti nőket is érint. Évente csaknem 1500 nő szembesül a méhnyakrák diagnózisával, és közülük több mint 400-an halnak bele a betegségbe.

Különösen szomorúak ezek a számok annak ismeretében, hogy a méhnyakrák hosszú idő alatt fejlődik ki, és 80-85%-ban általában HPV-szűréssel jól kimutatható. Sajnos a KSH 2019-es felmérésének eredménye azt mutatja, hogy ezt a betegséget nem vesszük még elég komolyan. A kutatás szerint a 15 éves és annál idősebb nők mindössze 36%-a vett részt egy éven belül méhnyakrákszűrésen, 25%-uk több mint 3 éve, 12%-uk pedig soha nem volt ilyen vizsgálaton.[3]

Más daganatos megbetegedés mögött is állhat ugyanakkor a HPV vírus, és fontos kiemelni, hogy nemcsak a nőkre, de a férfiakra is veszélyes lehet [4]. A nőknél a méhnyakrák mellett – ugyan ritkábban – okozhat szeméremtestrákot, hüvelyrákot, végbélrákot, fej-nyaki daganatokat. A férfiak körében ez utóbbi gyakori, de a hímvesszőrák, végbéltájéki rák is sok esetben HPV fertőzésre vezethető vissza. [5]

Ha Magyarországon a lakosság legalább 70 százaléka részt venne az egészségügyi ellátórendszer által felkínált szűrővizsgálatokon, öt-hét éven belül majdnem 1500-2000 személy korai halála megelőzhető lenne az ÁNTSZ tanulmánya szerint. [6]

A te tested, a te életed!

De nem megijeszteni szeretnénk, csupán felhívni a figyelmedet az egyéni felelősségedre: a te testedért egyedül te vagy felelős! Cikkünk további részében segítünk összeszedni, hogy az egyes szűrésekre, milyen időközönként tanácsos időt szakítani már fiatalon is!

Nőgyógyászati szűrés

Itt a Ragaszkodj hozzá! oldalon is többször foglalkoztunk már a nőgyógyászati szakrendelésekkel és azzal, mennyire nincs félnivalód. Írtunk arról, hogy milyen fontos, hogy rendszeresen részt vegyél rákszűrésen, vagy hogy hogyan értelmezheted a rákszűrésed eredményét. A méhnyakrák a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú betegség, ezért évente egyszer minden nőnek el kellene menni nőgyógyászati vizsgálatra.

Évente kérj rákszűrést és háromévente HPV-szűrést is, mindezek segítik a rákmegelőző állapotok felismerését. Ha az eredmény nem várt elváltozást mutat, a nőgyógyászod egyéb kiegészítő vizsgálatokat, úgynevezett kolposzkópiás vizsgálatot, de akár szövetmintavételt is elrendelhet.

Amennyiben a vizsgálat pár hónappal későbbi megismétlését javasolja nőgyógyászod, fontos, hogy tudd, az egészséges immunrendszer esetében a vírus természetes módon legtöbbször pár hónapon, maximum 2 éven belül eltűnik a szervezetből[7]. Ezt a folyamatot ugyanakkor te is tudod támogatni abban a néhány – általában három – hónapos időszakban, ameddig a következő nőgyógyászati időpontodra vársz.

A HPV által okozott tünetekre – vagy akár tünetmentesség esetén is – alkalmazhatók az immunrendszer erősítésére hüvelygélek is. Használatuk elősegíthetik a hámszövetek helyreállítását, esetleges elváltozások kialakulásának megelőzését, a hüvely általános egészségének javulását. A gél segíthet megelőzni a HPV beépülésének kockázatát, és felgyorsítani a gyógyulási folyamatot.Mellvizsgálat – minden hónapban!

Fontos, hogy az életed része legyen minden hónapban az emlőd vizsgálata is. Arra is érdemes figyelni, hogy rendszeresen, lehetőleg a ciklusod ugyanazon napján végezd el a vizsgálatot, tükör előtt.

Magyarországon 45 és 65 év közötti minden nő kétévente kap behívót az ingyenes mammográfiás szűrővizsgálatra. De 45 éves kor előtt is fontos a rendszeres önvizsgálat, és ha bármilyen változást tapasztalsz, fordulj mielőbb szakemberhez! Az emlőrák – a tüdőrák után - a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése [8]. Évente csaknem 5000 új megbetegedést és 2100-2200 közötti halálesetet tartanak nyilván. Élete során minden 10-11 nő közül egynél alakul ki.

Urológus, andrológus - szűrés férfiak számára

50 felett a férfiaknak legalább kétévente célszerű elmenni urológiai vizsgálatra. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy azok számára, akiknek a családjában egyenes ágon (testvér, édesapa) előfordult rosszindulatú prosztata daganat, már 45 éves kor felett ajánlott urológus szakorvos felkeresése. A rendszeres szűrővizsgálattal csökkenthető a rosszindulatú prosztatadaganat kialakulásának kockázata, és a korai diagnózis életet menthet! Jóindulatú megbetegedés esetén pedig az időben felfedezett probléma és annak megfelelő kezelése segíthet az életminőség megőrzésében.

Ragaszkodj hozzá! tippek

  • Állíts be egy emlékeztetőt, vagy írd be a naptáradba, mikor jelentkezel be a vizsgálatokra. Írj listát, hova szeretnél időpontot kérni!
  • Tartsd egy helyen, akár külön mappákba rendezve a korábbi leleteket, vizsgálati eredményeket!
  • Figyelj a társadra, családtagjaira, barátaidra, és bátorítsd őket, ha vannak félelmeik! A prevenció mindenki életében kulcsjelentőségű.
  • A fent részletezett szűrések mellett ne feledkezzetek meg az éves labor- és látásvizsgálatról, a fogászati ellenőrzésről, a bőrgyógyászati és a tüdőszűrésről sem.[1] Tehetünk egészségünkért (ksh.hu)

[2] https://malyvavirag.hu/a-mehnyakrakrol

[3] Tehetünk egészségünkért (ksh.hu)

[4] https://malyvavirag.hu/ferfiak-es-a-hpv/hpv-szajgarati-rakok

[5] https://tajekozottbeteg.eu/vedooltasok/hpv/

[6] https://www.antsz.hu/data/cms41690/lakossagi_szurovizsgalatok.pdf

[7] https://ubiome.com/blog/post/i-tested-positive-for-hpv-now-what/

[8] https://www.antsz.hu/data/cms41690/lakossagi_szurovizsgalatok.pdf