PCOS (Policisztás ovárium szindróma) jelentése és kezelése

2023. 09.20.

Elmaradozó, rendszertelen menstruáció? Biztos csak a stressz, reméled, hogy hamarosan visszaáll. Pattanásos bőr? Biztos nem vészes annyira, a kozmetikusod sem mondott rá semmit. Hajhullás? Ó, a családban ez természetes. Nem, nem az! Ezek a tünetek mind utalhatnak a PCOS-re, de a rossz hangulat, kisebbrendűség érzés vagy depresszió szintén a betegség tünetei lehetnek. Ezért ne várj az orvos felkeresésével! A PCOS sokszor már csak a termékenységi zavar kivizsgálásakor derül ki, pedig viszonylag könnyű diagnosztizálni, és életmódváltással is jól kezelhető. Ráadásul a babavárásról sem kell lemondani a betegség esetén!

Az egészségünk a legfontosabb, mondjuk, ám ennek ellenére mégsem foglalkozunk vele annyit, amennyit kellene. A tüneteket elbagatellizáljuk, orvoshoz pedig csak akkor megyünk, amikor azok már elviselhetetlenségig fokozódnak vagy a mindennapjainkat is megnehezítik. Így van ez sokszor a PCOS esetében is. Íme a legfontosabb tudnivalók a policisztás ovárium szindrómáról.

Mit jelenet a PCOS?

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy komplex hormonális és szénhidrát anyagcsere rendellenesség része, amely különböző tüneteket okoz. A petefészekben a pár mm-es kis tüszők a hormonális zavar miatt nem tudnak megfelelően érni, a tüszőérés így befejezetlen marad, ezért általában tüszőrepedés, így érett petesejt sincs, amely kiszabadulhatna a tüszőből. A ciklus rendszertelenné válik, ez pedig nehezítheti a teherbeesést. A PCOS minden 7. fertilis, azaz termékeny nőt érint, így ez a leggyakoribb endokrinológiai betegség a nők körében[1]..

Mitől alakul ki a policisztás ovárium szindróma?

A PCOS kialakulásának hátterében állhat genetikai hajlam, de a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás szerepe is jelentős, ahogy a terhesség idején az anyai hormonok magzati hatása is befolyással lehet a későbbi kialakulására.

A PCOS lehetséges tünetei

A polisztisztás ovárium szindróma tünetei nagyon változatosak lehetnek, ezek közül a leggyakrabban előfordulók[2]:

  • rendszertelen menstruáció, vérzészavar
  • erős, férfias szőrzet
  • hajhullás, súlyosabb esetben kopaszodás
  • pattanásos, zsíros bőr
  • szorongás, depresszió
  • túlsúly, sikertelen fogyás

Sokan nem is sejtik, de az inzulinrezisztencia is lehet a PCOS jele, ezért, ha ebben a betegségben szenvedünk, mindenképp érdemes kivizsgálni, hogy a hátterében nem policisztás ovárium szindróma áll-e. Létezik olyan kutatás ugyanis, mely szerint a PCOS-ben szenvedők 85%-a inzulinrezisztens! Ráadásul a túlsúly – amely szintén a PCOS egyik tünete – is állhat az inzulinrezisztencia kialakulása mögött. A magas inzulinszint felelős az úgynevezett androgének – azaz a férfias jellegű hormonok termelődéséért, amely a férfias testszőrzetet, hajhullást, zsíros bőrt eredményezheti, de az androgének hatással lehetnek a nemi vágyra is.

Mit kell róla tudni?

A PCOS tüneteit jellemzően elbagatellizáljuk, így gyakran csak akkor derül rá fény, amikor sikertelen fogantatás miatt orvoshoz fordulunk. Sokszor tabuként kezeljük a panaszokat, pedig, ahogy fentebb is írtuk, nagyon sok nőt érintenek a tünetek.

Éppen ezért igenis fontos lenne róla beszélni, hogy minél többet megtudjunk a betegségről, hogy már az első jelek esetén minél többen orvoshoz forduljanak, és merjenek segítséget kérni.

A policisztás ovárium szindróma diagnosztizálása

A PCOS vizsgálat során a nőgyógyász előbb kikérdezéssel felveszi az anamnézist, majd laborvizsgálattal megállapítja az androgénszint mértékét, kismedencei ultrahanggal pedig a petefészekben lévő tüszők számát. A PCOS vizsgálat fájdalommentes, ezért ez se tartson vissza senkit attól, hogy orvoshoz forduljon! Annál is inkább, mert a betegségnek komoly szövődményei – így például érelmeszesedés, érszűkület, szívinfarktus, szorongás, depresszió vagy magas koleszterinszint – lehetnek.

A PCOS kezelése

A PCOS kezelésének egyik alappillére a megfelelő diéta[3] és a rendszeres testmozgás, amelyek abban is segíthetnek, hogy elejét vegyük az inzulinrezisztenciának, amely tovább fokozhatja a tüneteket. A PCOS kezelésére többféle étrend követhető, de a legjobb, ha egy szakember segítségével keressük meg a számunkra legideálisabb megoldást. A testsúly csökkenése és a napi rutinként végzett mozgás segítségével ráadásul a termékenység is javítható.

Nem kell lemondani a babavárásról

Bár a PCOS megnehezítheti a teherbeesést, nem kell lemondani a kisbabáról akkor sem, ha policisztás ovárium szindrómában szenvedünk. Érdemes 30-35 éves kor előtt belevágni a babaprojektbe, sikertelenség esetén pedig mihamarabb orvoshoz fordulni, mivel, ha meddőségi kezelésre lesz szükség, az hosszabb időt is igénybe vehet.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Menj orvoshoz, ha bármilyen szokatlan dolgot tapasztalsz magadon! – Ne hagyd annyiban, ha rendszertelen a menzeszed, túlságosan pattanásos a bőröd, vagy erősen hullik a hajad. Ezek a PCOS jelei is lehetnek. Az orvosod segítségével derítsétek ki mihamarabb az okokat!

Fontos a rendszeresség! – A PCOS esetében sem elegendő az egyszeri fogyókúra, életmódváltásra és rendszerességre van szükség ahhoz, hogy sikeres legyen a PCOS kezelése.

A lelkedre is figyelj! – A PCOS egyik tünete lehet a depresszió, lehangoltság. Hogy a kezelés sikeres lehessen, a lelki tényezőkkel is foglalkozni kell. Ahogy a betegséget, úgy ezt sem kell szégyellned! Tudd, hogy nem vagy egyedül!

Document ID: KEDP/DAE7VK, Lezárás dátuma: 2023.09.20.[1] https://feme.hu/htt/cikkek/egeszseg-noi/18-10-alap...

[2] https://feme.hu/index.php/a-noi-egeszsegrol/147-mi...

[3] https://feme.hu/htt/cikkek/testsuly-noi/11-pcos-kezelese-dietaval-es-eletmod-valtassal