Teljes élet és család a PCOS árnyékában - Ismerd meg, hogy le tudd küzdeni!

2022.09.02.

Bár a policisztás ovárium szindróma átlagosan minden 7. fertilis korú nőt érint, még mindig sok tévhit él a köztudatban a betegséggel kapcsolatban. Mivel elég változatosak a tünetei, így sokszor csak hosszabb idő és megannyi vizsgálat után diagnosztizálják. Szeptember a PCOS hónapja, ennek alkalmából mi is szeretnénk felhívni a figyelmet a betegségre, valamint arra, hogy bármennyire kellemetlennek érezzük a tüneteket, jelentkezésük esetén mielőbb forduljunk orvoshoz.

Mit jelent pontosan a PCOS?

A PCOS[1], azaz a policisztás ovárium szindróma az egyik leggyakoribb endokrinológiai betegség. Egy olyan hormonális és szénhidrát anyagcsere-probléma[2], amely nemcsak kellemetlen tüneteket, de zavart okoz a női ciklus működésében, és ezáltal a meddőség egyik leggyakoribb oka is. A PCOS miatt a női petefészek nagyobb mennyiségű férfi hormont, azaz androgént termel, amely befolyásolja a menstruációt és a termékenységet. A petefészekben keletkező kis tüszők a hormonális zavar miatt nem tudnak megfelelően érni. Mivel nincs tüszőrepedés, így érett petesejt sincs, amely kiszabadulhatna a tüszőből. Így rendszertelenné válik a menstruációs ciklus, illetve nehezítetté a fogantatás.

Mi áll a PCOS kialakulásának hátterében?

A PCOS kialakulásának hátterében[3] állhatnak genetikai okok, nem megfelelő táplálkozás, a stressz, kevés mozgás, gyulladások, valamint a várandóság alatt az anyai hormonok magzatra gyakorolt hatása is.

Milyen tünetei vannak a policisztás ovárium szindrómának?

A PCOS-nek nagyon változatosak és egyénenként eltérőek lehetnek a tünetei. Leggyakrabban a zsíros, pattanásos bőr, a túlsúly vagy a sikertelen fogyás, evészavarok, rendszertelen menstruáció, vérzészavarok, teherbeesési nehézségek, meddőség, hajhullás, erős, férfias szőrzet, inzulinrezisztencia, szorongás vagy szexuális problémák jelzik a jelenlétét. A betegség gyakran évekig is észrevétlen maradhat, hiszen az egyes tünetek, mint például a pattanásos bőr egyszerűen a tinédzser kor velejárója is lehet(ne). Ezért sokan sajnos nem tulajdonítanak neki nagyobb jelentőséget, és nem fordulnak időben orvoshoz.

Mik okozzák a PCOS tüneteit?

A kellemetlen tünetek kialakulásáért főként az androgének és az inzulin nevű hormon a felelősek. Az androgének úgynevezett férfias jellegű hormonok, amelyek a férfias testszőrzet kialakulásában, a bőr zsírosodásában, a hajhullásban vagy a szexuális vágy kialakulásában játszanak szerepet

A PCOS-ben szenvedők szervezete sok inzulint termel, ezáltal megnöveli a petefészekben termelődő tesztoszteron mennyiségét, amely felelőssé tehető a hangulatingadozásokért, az elhízásért, vagy akár a terméketlenségért. A magas inzulinszint fokozza az androgén termelést is, az androgének pedig tovább fokozzák az inzulinrezisztenciát... Jól látható, hogy kezelés nélkül ez a folyamat egy ördögi kör.

Milyen következményei lehetnek a PCOS-nek?

A kezeletlen betegségnek hosszú távon igen súlyos szövődményei lehetnek, ezért is nagyon fontos, hogy a jellegzetes tünetegyüttes jelentkezésekor mielőbb forduljunk nőgyógyászunkhoz!

PCOS esetén nagyobb a méhtestrák, az érszűkület, a szívinfarktus, a mellékvese betegség, a magas vérnyomás, a depresszió és az inzulinrezisztencia kialakulásának az esélye is, továbbá meddőséget is okozhat.

Hogyan diagnosztizálható a PCOS?

Ha a családodban már előfordult PCOS, rendszertelen, kimaradozó a menstruációd, pattanásos a bőröd, vagy kicsit erősebb a testszőrzeted, akkor gyanítható, hogy itt többről van szó, mint például tinédzserkori panaszokról. Javasolt felkeresni egy nőgyógyászt, aki először alaposan kikérdez, majd labor- és hormonális vizsgálatokkal, valamint nőgyógyászati ultrahanggal felállítja a pontos diagnózist.

A PCOS kezelése

A betegség kezelésében kulcsfontosságú a súlygyarapodás megállítása, ugyanis ez tovább fokozza az androgének és az inzulin káros tevékenységét. Éppen ezért első és legfontosabb az életmódváltás, amely személyre szabott diétából, illetve megfelelő mennyiségű, intenzitású, rendszeres testmozgásból áll.

PCOS esetén elmaradhat a tüszőérés, így a ciklus sem rendszeres, ezáltal a megvastagodott méhnyálkahártya sem válik le minden hónapban, ami a méhtestrák kialakulásának kedvezhet. Ezért nagyon fontos, hogy évente legalább 4 ciklus legyen. Erre megoldást jelenthet a hormonális fogamzásgátlás alkalmazása, vagy progeszteron ciklusok, antidiabetikumok adása is. Erről minden esetben a kezelőorvossal szükséges egyeztetni!

Várandósság PCOS-sel?

Bár a PCO szindrómában szenvedők 70%[4]-a meddőséggel küzd, szerencsére nem kell lemondani a gyermekről a betegséggel érintetteknek. De különösen fontos, hogy lehetőség szerint 35 éves korod előtt vágjatok bele a babaprojektbe. Mivel a spontán teherbe esés esélye alacsonyabb, előfordulhat, hogy gyógyszeres- vagy meddőségi kezelésre lesz szükség, amely hosszabb folyamat, akár évekig is eltarthat. Ezért nagyon fontos, hogy ha a korábban említett tüneteket tapasztalod magadon, és már hosszabb ideje nem jön a baba, mihamarabb fordulj orvoshoz. Így a szükséges kezeléseket is időben el lehet indítani.

Ne feledd: orvosi segítséggel, rendszeres kontrollal, sportolással és egészséges táplálkozással lehetséges a teherbeesés!

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Fordulj időben orvoshoz! – Ha úgy érzed, hogy valami nem stimmel nálad, nem érzed jól magad a bőrödben, a menstruációd kiszámíthatatlan, túlságosan pattanásos vagy, esetleg sokkal több és erősebb a szőrzeted a karodon, lábadon, hasadon, combodon, fordulj bátran a nőgyógyászodhoz. Ha tüneteidet PCOS okozza, akkor már időben el tudjátok kezdeni az életmódváltást, így megelőzheted a súlyosabb szövődményeket, és a hétköznapokat is boldogabban fogod megélni!

A tested mellett figyelj a lelkedre is! – A PCOS tünetei a lelkedet is megviselhetik. Hogy eredményesen vedd fel a harcot a betegség ellen, fontos, hogy mentálisan is egyensúlyba kerülj. Kérd bátran szakember segítségét!

Légy nyitott! - Előfordulhat, hogy a betegség miatt meddőségi kezelésre lesz szükséged. Jó hír, hogy ma már számos lehetőség van arra, hogy kisbabátok legyen! Beszéljétek át orvosoddal, hogy a ti esetetekben mi lehet a legjobb megoldás. Ne feledd! A PCOS sajnos nagyon gyakori, a problémáddal nem vagy egyedül, és nincs semmi szégyellni valód!

Fordítsd előnyödre a PCOS-t! – A betegség kezelésében az egyik leghatásosabb módszer a rendszeres testmozgás. Ha eddig nem volt meg a kellő motivációd, hogy aktívabb életet élj, többet mozogj, akkor most eljött az ideje. A sport nemcsak a PCOS tüneteit csökkentheti, de segít a fogyásban is, és a szorongás, depresszió enyhítésében is, továbbá bizonyítottan növeli a teherbe esés esélyét![1] https://feme.hu/index.php/a-noi-egeszsegrol/147-mi-a-pcos

[2] https://feme.hu/htt/cikkek/egeszseg-noi/18-10-alapveto-teny-a-pco-szindromarol

[3] https://feme.hu/index.php/a-noi-egeszsegrol/133-szeptember-a-pcos-elleni-kuzdelem-honapja-beszeljunk-rola

[4] https://fertilityart.hu/a-pco-szindroma/