Megváltoztatta a pandémia a szülői szerepeket

2022.04.05.

Több mint két éve a világjárvány hatására felbolydult a világ, a veszteségek és lemondások mellett azonban vannak olyan következmények is, amelyek pozitív változást hoztak a mindennapokba. A home office széles körű bevezetésével ugyanis együtt járt az is, hogy sok kispapa, apuka nagyobb részt tud vállalni a gyereknevelésből. Megijedtek vagy éltek a lehetőséggel? A visszajelzések biztatóak.

A szülővé válás hosszú folyamat, amely sokkal korábban kezdődik, mint amikor megérkezik a baba. Már akkor a szülőség útjára léptek, amikor megfogalmazódik bennetek a gondolat, és a tudatos családtervezés lesz a legfontosabb a számotokra. Ám bármennyire is központi téma a gyermekvállalás, bizony sokszor felteszitek magatoknak a kérdést: biztos készen állunk rá? Míg a nőknél az anyai ösztönök intenzívebben dolgoznak, addig a férfiaknak több idő kell, míg megérnek az apaságra. Ráadásul az apukák gondolatait az izgatott babavárás mellett a családfenntartás miatti felelősség is foglalkoztatja. A társadalmi elvárások szerint amíg az anyukák otthon vannak a babával és vezetik a háztartást, addig a férfiak feladata a családfenntartás.

Pandémia akkor és most

Szerencsére azonban napjainkban egyre több édesapa gondolja[1] úgy, hogy nagyobb szerepet szeretne vállalni a gyermeknevelésből. Vannak, akik már a babavárást is intenzívebben élik meg, de olyanok is, akiknek a hozzáállását a baba születése változtatja meg. Ők már az első pillanattól kiveszik a részüket a kisbaba körüli teendőkből, és boldogan töltenek velük időt kettesben is, míg az anyuka feltöltődik kicsit. Sok családban azonban a pandémia miatti bezártság volt az, amely megváltoztatta a szülői szerepeket, és ennek köszönhetően az édesapák is nagyobb részt tudtak vállalni a gyermekek körüli teendőkből. Kezdetben ez bizony nagy türelmet[2] igényelt mindkét fél részéről, és egyáltalán nem volt zökkenőmentes az átállás. Mára azonban mindenki belerázódott az új feladatkörökbe, sőt, sok apuka gondolja úgy, hogy ha lehet, nem is szeretne visszatérni a pandémia előtti napirendhez. Az otthoni munkavégzésnek köszönhetően ugyanis több és minőségibb időt tudtak eltölteni a gyermekükkel, szorosabb lett a kapcsolatuk, mint korábban. És hogy milyen pozitívumai vannak még a megváltozott élethelyzetnek? Annak köszönhetően, hogy az apukák szívesebben veszik ki a részüket az otthoni feladatokból, megértőbbek lettek a kedvesükkel, az anyukák pedig kicsit kiszakadhatnak a gyermekneveléssel kapcsolatos feladatokból, amely új lendületet ad számukra, és új energiákkal tölti fel őket.

Közösségek csak apáknak

A kezdeti nehézségek leküzdésében sokat segített az egymás közötti kommunikáció. Főleg az olyan felületek, mint például az Egyesült Királyságban megalakult és Magyarországról is elérhető, édesapáknak szóló szülői és életmódbeli platform[3], ahol az apukák megoszthatják egymással a gondolataikat a gyermeknevelésről, munkáról és a számukra egyéb fontos dolgokról. Míg a csoporthoz a 2016-os induláskor csupán néhány kolléga csatlakozott, a létszámban egy év alatt hatalmas növekedés mutatkozott. Ebből is látszik, hogy az édesapákat egyre mélyebben foglalkoztatja, hogy mit is jelent apának lenni, és hogyan tudják kihozni magukból a maximumot édesapaként is.

Ragaszkodj hozzá! tippek

Érezd jól magad az új szerepben! Apának lenni csodás dolog, hiszen másképp, máshogy taníthatsz meg a gyermekednek bizonyos dolgokat. Most, hogy több időt tölthettek együtt, mély kötődés alakulhat ki köztetek. Nincs is jobb érzés annál, mint amikor hozzád fordulnak kérdés esetén, vagy a te útmutatásodnak köszönhetően tudják megszerelni a bringát.

Légy magabiztos! Hol van már a kezdeti bizonytalanság, amely a gyermeked születésekor úrrá lett rajtad. Bizony már nem foghat ki rajtad az sem, ha épp neked kell menedzselned az egész napot. Töltsétek akár anya nélkül a délutánt a gyerekekkel, hidd el, meghálálják majd a gondtalan sarazást, fára mászást vagy épp a homokban kúszást.

Minőségi időt együtt! Az elmúlt időszakban volt alkalmad arra, hogy rendbe tedd a családi járműparkot vagy rájöttél, hogy nem is vagy olyan rossz szakács? Akkor kalandra fel! A jó időben klassz program egy kerékpártúra, vagy egy közös főzés, ahol mindenki ki tudja venni a részét a munkafolyamatokból.[1] http://perinatus.hu/csoportok/varandossag-es-magzati-let/varandos-apak/

[2] https://apaakademia.hu/megvaltozott-szuloi-szerepek-vilagjarvany-idejen/

[3] https://musicfootballfatherhood.com/music-football-fatherhood/