Az endometriózis meddőséget is okozhat – fordulj időben orvoshoz!

2024.03.14.

Rengeteg nő szenved a fájdalmas menstruációtól, a mindennapokat megnehezítő görcsöktől, rendszertelen vagy erős vérzéstől, és sokan gondolják úgy, hogy ez a menstruáció természetes velejárója, hiszen a családban minden nő hasonló problémákkal vészelte át ezeket a napokat. Bár az endometriózisról és a betegség tüneteiről egyre többet lehet hallani, ennek ellenére mégis sokan élnek ebben a tévhitben. Nagyon fontos lenne, hogy a nők megértsék: a fájdalmas menstruáció sosem lehet normális, a panaszokat akár endometriózis is okozhatja. Az endometriózis ugyanakkor nem csak életminőségromlást okozhat: a betegség szövődménye akár meddőség is lehet[i].

Az endometriózis meddőséget okoz?

Az endometriózisban szenvedők 30-50 százalékát érinti a meddőség[ii], így elmondható, hogy nem minden betegnél okoz termékenységi zavart. Ám jó tudni, hogy a természetes úton történő teherbe esés esélye a súlyos endometriózissal küzdők esetében kisebb, mint azoknál, akiknél enyhébb a betegség. Éppen ezért nagyon fontos, ha endometriózisra utaló tüneteket – például fájdalmas menstruáció, kismedencei fájdalom, véres vizelet vagy széklet a ciklus alatt – tapasztalsz, fordulj mihamarabb orvoshoz, hogy minél előbb kiderüljön, mi okozza a panaszokat, és diagnosztizálható legyen a betegség. Ha pedig már a babatervezés időszakában vagy, és hónapok telnek el sikertelenül, akkor minél előbb érdemes orvosi kivizsgálást és szükség esetén segítséget kérni. Ha a termékenységi zavart endometriózis okozza, fontos, hogy az endometriózis kezelésében résztvevő szakember és a meddőségi centrum közösen, a betegség stádiumát, a gyermekvállalással kapcsolatos terveket, a fennálló tüneteket figyelembe véve segíthessenek a kezelésben és a családalapításban egyaránt.

Miért vezethet meddőséghez az endometriózis?[iii]

Az endometriózis többféle módon okozhat termékenységi zavart. A betegség a szövetek összenövését és hegesedését eredményezheti, ezek pedig elzárhatják a petevezetéket, de a kismedence vagy a méhnyálkahártya elváltozása is megakadályozhatja a petesejt befogadását, beágyazódását. A betegség okozta gyulladás szintén negatívan hathat a fogantatásra vagy akár a létrejött terhességre, vetéléshez vagy koraszüléshez is vezethet. Az endometriózis súlyos állapotban felelőssé tehető a petefészek-tartalék (ún. rezerv) csökkenéséért, ahogyan sajnos az esetleges sebészeti beavatkozások is. Ezért nagyon fontos, hogy a kezelőorvos nagy hangsúlyt fektessen a termékenység megőrzésére és a kezelési terv meghatározásakor a beteg állapotát és családtervezési szándékát is figyelembe vegye.

Hogyan lehet kisbabánk endometriózissal?

Ha valaki endometriózisban szenved, az nem egyenlő azzal, hogy nem lehet gyermeke. Az érintettek 60-70 százalékánál ugyanis természetes úton is megfoganhat a baba! Ha nem tartozunk ebbe a csoportba, akkor sem kell elkeseredni, ugyanis számos megoldás létezik, amely segíthet abban, hogy a betegséggel küzdő párok is szülővé válhassanak. Az, hogy kinek melyik módszer segít, az nagyban függ az endometriumok elhelyezkedésétől, az életkortól, az egyéb, fogantatást befolyásoló tényezőktől, illetve attól, hogy mióta próbálkoznak a kisbabával. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogyha bármilyen, az endometriózisra utaló tünetet észlelünk magunkon, vagy nem jön össze a kisbaba, forduljunk szakemberhez, ugyanis az endometriózisra is igaz, hogy az idő mind a kezelés, mind a családalapítás sikeressége miatt kulcsfontosságú tényező!

A betegség diagnosztikája és kezelése többféle, így tapintásos vizsgálatból, hasi- vagy hüvelyi ultrahangból, speciális esetben pedig MR vagy CT vizsgálatból is állhat, de abban az esetben, ha már a sokadik lombikeljárás is sikertelen, akár feltáró műtétre vagy laparoszkópiára is szükség lehet. A laparoszkópos vizsgálat során lehetőség nyílik arra is, hogy akár a vizsgálat során megszüntessék az összenövéseket, amelynek köszönhetően akár 60 százalékkal is megnövekedhet a teherbeesés esélye. Ha természetes úton nem lehet kisbabánk, megoldás lehet a mesterséges megtermékenyítés, vagy nyitottság esetén az örökbefogadás is.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Ne félj a diagnózistól! – Ha bármilyen, az endometriózisra utaló tünetet tapasztalsz magadon, fordulj mihamarabb orvoshoz, hogy kiderülhessen, valóban ez okozza-e a panaszokat. Ha endometriózis áll a háttérben, célszerű minél előbb elkezdeni a tüneteket enyhítő életmódváltást és a szükséges kezeléseket.

Ne adjátok fel a baba iránti vágyatokat! – Az endometriózis ugyan megnehezítheti a teherbeesést, de nem minden esetben jelenti azt, hogy nem lehet kisbabátok. Az orvosod minden lehetséges megoldásról tájékoztat, ami a ti esetetekben segítséget nyújthat. Ne zárkózzatok el, kérdezzetek bátran!

Te is sokat tehetsz magadért! – A kezelés mellett a rendszeres mozgással és a megfelelő táplálkozással csökkentheted a gyulladást, így a fájdalmat is. Válassz olyan mozgásformát, ami nem megterhelő, örömet okoz és feltölt, a táplálkozás terén pedig kérd egy dietetikus segítségét, hogy a számodra megfelelő diétával támogathasd az állapotodat.

Források:[i] https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/endometr...

[ii] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6724494/

[iii] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6724494/