Így lehetsz újra toppon szülés után

2023.07.30.

Sok kismama gondolja úgy, hogy szülés után majd gyorsan visszanyeri régi alakját és nemcsak gondos, de csinos anyukája is lesz a kisbabájának. Ám főként azok az anyukák, akik először szülnek, még nem tudják, hogy milyen következményei lehetnek egy hüvelyi szülésnek vagy császármetszésnek, ahogy azt sem, hogy a szülés utáni regeneráció bizony nem megy egyik napról a másikra és nem is kell, hogy ilyen gyorsan menjen. Ami viszont a legfontosabb, hogy adjunk magunknak elég időt a felépülésre, és ne kezeljük tabuként a panaszokat! Nagyon jó módszerek és táplálékkiegészítők vannak ugyanis, amelyek segítenek, hogy újra toppon legyünk a szülés után.

Nemcsak a szülés, de a terhesség is megterhelő mind a test, mind pedig a lélek számára. A helyzetet pedig megnehezítheti az is, ha olyan célokat tűzünk ki magunk elé, amit nem tudunk, van nem elég gyorsan tudunk teljesíteni a szülés után. Minden test, és minden szülés más, így az is eltérő, hogy kinek meddig tart a szülés utáni regeneráció. A nőgyógyász sok mindenben tud segíteni, így bátran forduljunk hozzá a kérdéseinkkel. Például, hogy meddig tart a felépülés, mikor kezdhető a szülés utáni edzés, vagy hogy hogyan lehet újra ráhangolódni az intimitásra.

Legyél türelmes magaddal!

A testednek több hónapra, de akár egy évre is szüksége lehet ahhoz, hogy regenerálódjon a szülés után. Persze, ahogy fent is írtuk, ez az időszak mindenkinél eltérő lehet. Ami viszont mindenkire egyaránt igaz, hogy a szülést követő három hónapban egy nagyon intenzív regenerációs folyamat veszi kezdetét az édesanya szervezetében, amely akár egy évig is eltarthat. Gondolj csak bele! A méhed 9 hónap alatt folyamatosan növekedett, hogy kényelmes és biztonságos helyet biztosítson a kisbabád számára. A szülést követően azonban ökölnyi méretűre húzódik vissza, amelyhez időre van szüksége. A kismedencei izmokat szintén megviseli a várandósság, megnyúlhatnak, vagy akár sérülhetnek is, így ezek regenerálódása is időt vehet igénybe. Nem beszélve a hasizmaidról, a hüvelyedről, vagy császármetszés esetén a hasfaladról. Szóval légy türelmes magaddal és a testeddel!

De mégis mennyi időre van szükség a regenerálódáshoz a szülés után?

Ezt nem lehet előre megjósolni, sok mindentől függhet. Azt azonban érdemes tudnod, hogy a regenerációs időszaknak is van egy időablaka. A szülés utáni első évben zajlik főként a szülés utáni felépülés a testedben, ebből az első három hónap a legintenzívebb. Azonban, ha ez az időablak bezáródik, leállnak a regenerációt irányító mechanizmusok. Ha a felépülés nem volt megfelelő, annak hosszú távú következményei lehetnek, például akár 20-30 év múlva is kialakulhat vizelet vagy székletinkontinencia, hüvelylazaság érzés vagy szexuális diszfunkció. Vagyis, ha nem volt megfelelő a szülést követő regeneráció, akkor elképzelhető, hogy ennek csak évtizedekkel később érezhető a hatása, ekkor azonban már nem is gondolnál arra, hogy ezek a tünetek esetleg a szüléssel állnak kapcsolatban. Annak, hogy ilyen sok idő telik el a tünetek jelentkezésig, az oka elsősorban abban keresendő, hogy ahogy öregszünk, az izmaink gyengülnek, roncsolódik a kötőszövetünk, és a korábbi izomsérüléseinket nem tudja már a kötőszövetes állomány és az izom tartani.

Mit tehetsz Te azért, hogy újra toppon legyél a szülés után?

A szülés során szerzett sérülések 60 százaléka feltehetően magától is rendbe jön. Nagyon fontos azonban, hogy ebben az időszakban te is igyekezz mindent megtenni annak érdekében, hogy elkerüld a maradandó panaszokat. Mi mindent tehetsz? Először is értsd meg, hogy ennek a folyamatnak nagyon fontos szerepe van! Természetes, hogy a kisbabád lesz az első, de a te egészséged ugyan olyan fontos! Pihenj, amennyit csak tudsz. Kisbaba mellett ez nem könnyű, de kérj bátran segítséget a kedvesedtől, anyukádtól vagy a barátnődtől. Végezz gátizomtornát, amellyel meg tudod erősíteni a medencefenék izmait, így akár el is kerülheted a vizelettartási problémákat! Szedhetsz olyan szülés utáni étrend-kiegészítőket, amelyek tartalmazzák a szervezeted számára szükséges tápanyagokat és vitaminokat, illetve amelyek támogathatják a kismedencei izmok erősödését is. Menj időben a szülés utáni kontrollra, de ha kérdésed, vagy panaszod van, ne várj addig, keresd fel bátran előbb is az orvosodat!

Ha az orvod is úgy ítéli meg, elkezdheted a tornát is. Érdemes kímélő, kifejezetten szülés utáni edzéssel kezdeni a mozgást, amely segíti a szülés utáni regenerációt. A szétnyílt hasizomra[1] például speciális gyakorlatok javasoltak. A babával való séta tökéletes a kezdetekben, ha pedig már jobban érzed magad, elkezdheted a futást is.

És mi a helyzet a szex-szel?

Valószínűleg sokan a szülés után hallani sem akarnak az intimitásról, de persze vannak olyanok is, akiket semmi sem tart vissza az összebújástól. A szülés megviseli a testet, főként a nemi szervet. Éppen ezért az orvosok hat hétig – természetes szülés és császármetszés esetén egyaránt – nem javasolják az együttlétet, ez idő alatt ugyanis kellően gyógyulhatnak a kötőszövetek. A megfelelő táplálkozás, vitaminok és ásványi anyagok bevitele a hüvely megfelelő regenerálódása szempontjából is nagyon fontos, az izmokat pedig hüvelyerősítő gyakorlatokkal is edzheted, így akár azok szülés előtti fittségét is visszanyerheted. Ami nagyon fontos azonban, az a türelem. Szánjatok kellő időt a ráhangolódásra, és a kezdetekkor használjatok síkosítót, ugyanis hormonális okokból átmenetileg hüvelyszárazságot érezhetsz. Ne ijedj meg, ha az elején kicsit másképp érzitek majd egymást, mint korábban, idővel minden visszaáll majd a régi kerékvágásba. Ha viszont erős fájdalmat, vagy akár vérzést tapasztalsz, mihamarabb menj orvoshoz, ugyanis előfordulhat, hogy szakadás vagy irritáció áll a panaszok mögött, amelyek kezelést igényelnek.

Ragaszkodj hozzá! tippek

Merj beszélni a problémáidról! – Vizelettartási gondok? Csökkent libidó? Szülés utáni depresszió? Ezek mind-mind a terhesség, a szülés és a gyermekágyas időszak velejárói lehetnek, amelyek nem csak téged érintenek. Éppen ezért ne kezeld tabuként! Fordulj segítségért, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a regeneráció és mihamarabb jól érezhesd magad!

Síkosító, hogy simábban menjenek a dolgok! – Hidd el, a szülés utáni időszakban nagyon hasznos lehet! Vízalapú síkosítókat használjatok inkább, ugyanis az olaj alapú termékek károsíthatják az óvszereket és irritálhatják az érzékeny szöveteket.

A fogamzásgátlásról se feledkezzetek el! – A szoptatás nem nyújt 100 százalékos védelmet a nem kívánt terhesség ellen, így mielőtt újra elkezditek a házaséletet, konzultálj az orvosoddal a szoptatás alatt is alkalmazható módszerekről![1] https://gyerekszoba.hu/baba/szetnyilt-hasizom-a-sz...