Mikor bújjatok össze az új pároddal először?

2021. május 27.


Talán nincs még egy olyan kérdés egy pár ismerkedésének kezdeti időszakában, amelyre annyiféle választ találhatnánk, mint az, hogy vajon mikor a legideálisabb az első szexuális együttlét a bimbózó kapcsolatban? Van erre valamilyen tudományos javaslat? A válasz bonyolult, hiszen többek között függ az adott élethelyzettől és a felek korábbi kapcsolatai során tapasztaltaktól is, hogy egy újdonsült pár mikor érzi elérkezettnek az időt az első intim összebújásra. Most azonban adunk néhány támpontot mi is nektek!

Jó lenne, ha létezne erre is valamilyen tudományos magyarázat, amely eloszlatna számos kételyt, és bizonyosságot nyújtana. Tanulmányok ugyan születettek már a témában, legtöbb esetben azonban ezeket kizárólag egyetemisták és házasok körében végezték. Az ezredfordulón Sandra Metts, az Illinois-i egyetemen végzett kutatást[1] azzal kapcsolatban, hogy mikor jön el a megfelelő idő az első együttlétre. Csaknem háromszázan válaszoltak, és a többség úgy nyilatkozott, hogy a mélyebb érzelmi kötődés és a bizalmi kapcsolat kialakulása pozitív hatással volt nemcsak az első szexuális együttlétre, hanem a párkapcsolatra is. Azok, akiknél csak az első együttlét után alakult ki érzelmi kötődés, számos olyan érzelmi helyzettel találkoztak, amikor kínosan érezték magukat párjukkal szemben.

A beszélgetés, a másik megismerése tehát úgy tűnik, valóban kulcskérdés lehet az első intim együttlét előtt is, erről már mi is írtunk többször oldalunkon. Továbbá ezek a beszélgetések már csak azért is fontosak lehetnek, mert nem tudhatjátok, milyen tapasztalásokat hoz a másik esetlegesen magával a korábbi párkapcsolatából. Fontos azt is tisztáznod nemcsak magaddal, hanem a partnereddel is, hogy pontosan mit is vársz ettől a kapcsolattól. Ha ugyanazok a célok, még akkor is ott marad a kérdés: mi van, ha azzal rontod el a jól alakuló románcot, hogy nagyon hamar ágyba bújsz a másikkal, vagy éppen túl sokat vártok? Mi számít túl hosszú időnek ebből a szempontból? Miként hat a kapcsolatra, ha valaki egészen a nászéjszakáig nem adja oda magát a kedvesének? Hatalmas dilemma.Fontos tudnod azonban, hogy nincs egyetlen egyetemes jó válasz erre a kérdésre. Ahogyan mindannyian különbözőek vagyunk, a szexuális és a mentális érettségünk is más időpontban jön el. Toni Coleman, washingtoni pszichoterapeuta[2] azt tanácsolja, igyekezzünk minél jobban megismerni a másikat, amennyire ezt az első randevúk megengedik, és soha ne a másik miatt döntsünk az első szexuális együttlét mellett. Kizárólag a saját megérzéseinkre hagyatkozzunk. Ő nagyjából három hónapot ajánl az első intim együttlétig, mivel szerinte ennyi ideig tart a fellángolás, az az időszak, amikor a másikban csak a jót vesszük észre. Más véleményen van a kaliforniai Barton Goldsmith, aki szerint 36 együtt töltött óra (nem muszáj egyhuzamban, összeadódhat ez néhány hét alatt is) éppen elég az érzelmi kötődés kialakulására. Dr. Shannon Chavez, Los Angeles-i szexuálterapeuta[3] szerint viszont nem befolyásolja a párkapcsolati státuszt, hogy a pár életében mikor jött el az első intim együttlét ideje. Szerinte az első randevún átélt szexuális együttlét sem lehet akadálya egy tartós párkapcsolatnak, vagy sikeres házasságnak.

Ahogy láthatod, tényleg nincs egységes álláspont a szakemberek részéről, bár abban egyetértenek, hogy az őszinte kommunikáció sok kellemetlenségtől megóvhatja a párokat egy ilyen helyzetben.

Ragaszkodj hozzá! tippek

  • Kérdezz![4]
    A szexualitás remek módja lehet az intimitás és a bensőséges érzelmi kapcsolat kialakításának, de olyan releváns kérdéseket is felvet, hogy mit gondol a másik a monogámiáról, az egészséges szexualitásról, a védekezésről, a családtervezésről. Ha nem mered feltenni ezeket a kérdéseket, akkor még nem állsz készen az intimitásra vele.
  • Tervezd meg az első együttlétet!
    Ha eldöntöttétek, hogy eljött az ideje, készülj fel rá mentálisan és fizikailag is. Ha te alszol nála, készítsd össze egy neszesszerben a legszükségesebb holmikat: fogkefe, arckrém és ne feledkezz meg a védekezésről sem. Legyen nálad is óvszer, és ha egyéb fogamzásgátló módszert is használsz, vidd magaddal a tablettát vagy az adott fogamzásgátlási eszközt. Amennyiben még nem gondolkodtál a védekezésről, itt olvashatsz az egyes módszerekről, itt pedig azok hatékonyságáról. Illetve mindenképp egyeztess a nőgyógyászoddal, szakorvosi segítséggel könnyebb lesz megtalálni a neked legjobb megoldást.

  • Ne szégyelld magad és a tested!
    Kevesen mondhatják el magukról, hogy teljesen elégedettek lennének a testükkel. Az intimitás pillanataiban azonban senkit nem érdekelnek a kis zsírpárnák vagy anyajegyek, sokkal inkább a kölcsönös örömszerzés áll a középpontban. Biztos lehetsz abban is, hogy nemcsak te, hanem a párod is izgatott – neki is ez az első alkalom veled.[1] Az első együttlét legjobb időpontja | BENU Gyógyszertárak

[2] When to Start Having Sex in a Relationship, According to Science (businessinsider.com)

[3] First Date Sex — When Should You Have Sex with a New Partner? (cosmopolitan.com)

[4] How to Sleep at Your Boyfriend's House for the First Time (wikihow.com)