Az izgalmas harmincas évek - Nőnek lenni csodálatos – 2. rész

2022.05.21.

Neked mit jelent, hogy nőnek születtél? Miként tudsz kiteljesedni a mindennapokban? Miként tudod megélni azt a csodálatos, irigylésre méltó lelki erőt, belső energiát, gyengédséget, kitartást, amivel minden nő együtt születik? A nőiség egyediséget jelent. Akár egész világokat képesek vagyunk megmozgatni, de békét is teremthetünk a háborgó mindennapokban. Legyél bármilyen életszakaszban, nem az számít, hány gyertya volt a legutóbbi szülinapi tortádon, hanem az, hogyan tudod megtalálni az ideális önmagad és a lelki békét. Segítünk eligazodni, hogy mely életkorban, miként élhetsz legjobban a lehetőségeiddel!

Miután leszálltunk a tinédzserkor érzelmi hullámvasútjáról, egy viszonylag nyugalmasabb – legalábbis hormonális szempontból –, ám annál izgalmasabb időszak következik az életünkben. Nagybetűs nővé érünk. A 30-as éveinktől egészen a menopauzáig számtalan csodás dolog történik velünk. Nagyszerű karriert futunk be, megtaláljuk életünk párját és családot alapítunk. Dr. Babay Lilla, szülész-nőgyógyász szakorvos segítségével nézzük meg azt is, hogy nőgyógyászati szempontból milyen fontos dolgokat tartogat számunkra ez az időszak.

Dr. Babay Lilla

Mindannyian mások vagyunk

Ha a pubertásunk idején beindul a női ciklusunk, akár a menopauzáig hormonálisan aktív életet élhetünk. Hogy ez az időszak pontosan meddig tart, mindenkinél mást jelent. Szerencsés esetben akár 50 éves korunkig is úgy érezhetjük magunkat ebből a szempontból, mint 15 évesen. Jó tudnunk, hogy biológiai korunk nem függ össze a kronológiai életkorunkkal, így lehet, hogy húsz évesen erőnk teljében érezzük magunkat, ám szervezetünk már évekkel előrébb jár, vagy épp fordítva. Azt, hogy ez az időszak mennyire heterogén, tökéletesen szemlélteti az is, hogy ahányan vagyunk, annyiféleképp éljük meg testileg és lelkileg. Van, aki a harmincas éveiben például csak a munkájának él, van olyan, akinek már több gyermeke is született, de olyan is, aki most tervezi a családalapítást. Ha boldog kapcsolatban élsz, és készen állsz a családalapításra – amire a legideálisabb a 35 éves kor előtti időszak-, nem érdemes tovább halogatni a babaprojektet. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy később ne vállalhatnál kisbabát, csupán azt, hogy több genetikai vizsgálatra lehet szükséged a várandósság alatt, hogy az esetleges kromoszóma-rendellenességet kiszűrhessék.

A legfontosabb lépések a babavárásig

A babatervezés már a fogantatás előtt is fontos lépéseket kíván. Ha káros szenvedélynek hódolsz, például dohányzol, még a babaprojekt előtt javasolt abbahagyni. Ha krónikus betegséged van, mint például cukorbetegség, magas vérnyomás vagy szívbetegség, mindenképp szükséges az orvosoddal konzultálni a várandósság alatti gyógyszerszedésről, illetve fontos az állapot megfelelő kezelése. Már a babatervezés időszakában ajánlott, a kiemelten fontos folsavat, D-vitamint, vasat is tartalmazó várandós vitamin szedése, hogy felkészítsd a szervezeted a rád váró csodás feladatra.

Rendszeres vizsgálatok az egészég megőrzéséért

A 30-35 éves korosztály számára az évenkénti rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálaton kívül a babavárás előtt, alatt, illetve panasz esetén lehet szükség plusz vizsgálatokra. Fontos tudnod azt, hogy a gyermekáldás sokszor időigényes folyamat, így nem kell meglepődnöd, ha az első próbálkozások nem eredményeznek automatikusan pozitív terhességi tesztet. Azonban mindenképp érdemes felkeresned az orvosodat, ha egy év védekezés nélküli nemi élet mellett nem következik be a várva-várt teherbe esés (ez az idő 35 éves kor felett már fél évre rövidül).

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Készülj tudatosan a babavárásra! – A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással sokat tehetsz egészségedért, ám ha babát szeretnél, akkor a szervezeted megnövekedett igényéhez az egészséges táplálkozás önmagában nem mindig elegendő. Plusz vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre is szükséged lehet. A női egészség megőrzése szempontjából például fontos szerepe van a D-vitaminnak. Az egészséges táplálkozás és a mozgás segít abban, hogy még a várandósság előtt rendezd a testsúlyod és az esetleges plusz kilóktól megszabadulhass. Ha vegetáriánus étrendet folytatsz, nem szükséges változtatod az étkezéseden, de kiemelt figyelmet kell fordítanod a vas és B-vitamin bevitelre. Javasoljuk, hogy egyeztess egy dietetikussal, hogy minden nélkülözhetetlen tápanyagot megkapjon a szervezeted és majd a magzatod a növekedéséhez és a fejlődéséhez.

Járj rendszeresen szűrővizsgálatra! – Az évenkénti rendszeres vizsgálatoknak, így a rákszűrésnek, hüvelyi ultrahangnak és az emlővizsgálatoknak, szükség esetén az emlődiagnosztikai vizsgálatoknak – mint például mell ultrahang és mammográfia – kiemelt szerepe van az egészség megőrzésében. Ha babát szeretnél, érdemel lehet a gyermekvállalás előtt elvégeztetni a rákszűrést, hogy a baba érkezésére rendelkezzünk friss vizsgálati eredménnyel.

Tudj meg magadról még többet! – A petefészekben születéskor adott számú petesejt-kezdemény található, amelyek a termékeny évek alatt a peteérésekkel, illetve bizonyos külső és belső hatásokkal összhangban mindenkinél eltérő mértékben fogynak. Ha szeretnél információt nyerni a petefészked tartalék kapacitásáról, mely fontos információ lehet a gyermekvállalás idejének meghatározásához is, érdemes lehet a nőgyógyászoddal elbeszélgetni az AMH[1] vizsgálat lehetőségéről is. A petefészek-állományodat ugyanis nem minden esetben az életkorod határozza meg, az életmódod vagy akár egy betegség is csökkentheti azt.[1] https://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/21541/anti-mullerian-hormon-amh