„A petefészek nem botoxolható!” – tudatosan a termékenység megőrzése érdekében II. rész.

2024.04.25.

Interjúnk első részében Dr. Vesztergom Dóra, Szülész-nőgyógyász, endokrinológus, meddőségi specialista, IVF szakorvossal jártuk végig, hogy hogyan őrizhetjük meg a női és férfi termékenységet. A folytatásban arról beszélgettünk, mit tehetünk, ha minden igyekezetünk és odafigyelésünk mellett, mégsem érkezik a baba.

Magyarországon ma hány meddőséggel küzdő pár van? Mi állhat annak hátterében, hogy nőtt a termékenységi /nemzőképességi zavarral küzdők száma az elmúlt évtizedekben?

Hazánkban jelenleg a gyermekre vágyó párok 15-20 %-a érintett. Magyarországon a gyermekek 2,4%-a már asszisztált reprodukciós eljárások segítségével, azaz orvosi segítséggel születik meg.

Világviszonylatban is hasonló ez az arány, a felnőttek 17,5%-a termékenységi- és nemzőképességi zavarral küzd, az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb jelentése alapján tehát minden 6 férfi és nő érintett. A meddőség nem válogat, nincs számottevő különbség a fejlődő és a fejlett országok érintett lakosainak arányában. A meddőség hátterében komplex okok állnak.

Az, hogy egy párnál pontosan mi áll a termékenységi zavar hátterében, részletes, a férfit és a nőt érintő kivizsgálással deríthető ki. Érdemes minden esetben és minél korábban szakemberhez fordulni, hogy a pár a lehető legrövidebb időn belül megkapja a számára leghatékonyabb segítséget.

Sokáig elterjedt volt az a tévhit, hogy a sikertelen gyermekvállalás elsősorban a női meddőségre vezethető vissza. Milyen arányban érinti a férfiakat a probléma?

A sikertelenségek esetében 30-50%-ban férfi eredetű problémák (is) állnak a háttérben, ezért a férfiak kivizsgálása, és első körben a hímivarsejtek vizsgálata alapvető fontosságú. Az utóbbi évtizedekben a férfiak nemzőképessége is folyamatos csökkenést mutat. Ahogy már említettem, ebben szintén szerepet játszhat a gyermekvállalás idejének kitolódása, a környezeti tényezők, az egészségtelen életmód, de egyes betegségek is csökkent nemzőképességhez vagy meddőséghez vezethetnek. A férfiak nemzőképességi zavarainak kivizsgálása szintén egy szerteágazó és komoly szaktudást igénylő terület. Már a spermiumok számát és mozgását vizsgáló tesztek is fontos információt adnak, de férfi meddőség esetén számos kiegészítő vizsgálat is szükséges lehet. Bízzuk tehát ezeket a vizsgálatokat szakemberre, és ne elégedjünk meg a házilag elvégezhető vizsgálatokkal.

Milyen vizsgálatok várnak egy meddőséggel küzdő párra?

A kivizsgálás minden esetben egy beszélgetéssel kezdődik, mely során lehetőleg a pár mindkét tagja egyszerre legyen jelen. Egy részletes anamnézis több problémát, kórképet tárhat fel, vagy éppen zárhat ki.

A nőknél minden esetben alapvető egy ultrahangos vizsgálat, mely során vizsgáljuk a méhet és a petefészkeket, adott esetben nézzük a tüszőérést. Fontos a petevezetők vizsgálata, annak érdekében, hogy lássuk a várandósság létre jöhet-e természetes úton. Továbbá szükséges egy hormonális kivizsgálás is, hiszen a női ciklust a hormonok szabályozzák, eltérés esetén csökken a várandósság esélye.

Mi a helyzet a férfiakkal, náluk mit érdemes ellenőrizni?

A környezeti, életmódbeli és egyéb hatások miatt a férfiak nemzőképessége is sokat romlott az elmúlt években, az andrológiai kivizsgálás így szintén elengedhetetlen. Számukra fizikális vizsgálat, ultrahang vizsgálat, hormon- és immunológiai vizsgálat, genetikai vizsgálatok válhatnak szükségessé, továbbá javasolt az ondóvizsgálat is a spermiumok számának, szerkezetének és mozgékonyságának ellenőrzésére.

Milyen kezelések érhetők el itthon egy termékenységi zavarral küzdő pár számára?

Amikor nem érkezik meg a vágyott gyermek, több lehetőség közül lehet választani. Felmerülhet a cikluskövetés, a tüszőérés-serkentés, illetve az asszisztált reprodukciós eljárások is, mint az inszemináció és a lombikkezelés. A megfelelő terápia kiválasztása az orvos feladata. A kezelés minden esetben egyénre szabott, figyelembe vesszük a pár elképzeléseit, vallási és etikai meggyőződéseit is a terápiás terv kialakításakor.

Sokszor az életmódváltás, egy megfelelő diéta, illetve az ideális testsúly beállítása már sikeres várandóssághoz vezethet, azonban bizonyos esetekben indokolt lehet egyéb kezelés és akár műtéti eljárás is. Ilyen beavatkozás lehet többek között az endometriózis vagy a miómák eltávolítása. Egyes hormonzavarok kezelhetőek hormonpótlással, illetve a hormonelválasztás gyógyszeres úton serkenthető.

Gyakori eljárás az inszemináció, mely során úgy növeljük a várandóssági esélyeket, hogy a hímivarsejteket a méhüregbe juttatjuk egy kis katéter segítségével. A kezelés alatt gyakran gyógyszeresen stimuláljuk a petefészek működését, segítjük a tüszőrepedést, és a ciklus második felében adunk progeszteron pótlást, mely egy olyan hormon, mely nélkül gyakorlatilag nincs várandósság. A női ciklus minden egyes szakaszát támogatjuk tehát ilyenkor hormonálisan, figyeljük a tüszőrepedést, így tudjuk növelni az egyébként természetes úton létrejött várandósság esélyét.

Az IVF kezelés, vagy ismertebb nevén a lombikbébi program egyértelműen a leghatékonyabb meddőségi eljárás. A lombikkezelés, mint mesterséges megtermékenyítés során arról van szó, hogy a hímivarsejtet és a petesejtet találkoztatjuk ugyan mesterséges környezetben, de maga az embrió létrejötte, fejlődése ugyanúgy történik, mint ahogy a természetben. Sokszor azonban nem a meddőséget okozó problémát oldjuk meg egy lombikkezeléssel, hanem lerövidítjük a teherbeeséshez szükséges időt.

Hogyan is értem ezt?

A kezelés során stimuláljuk a petefészket, így egyszerre több petesejtet tudunk nyerni. A természet nem takarékos, több petesejt kell egy egészséges embrió, és még több embrió egy egészséges gyermek megszületéséhez. Így van ez a természetes folyamatok esetében is, csak a lombikkezelés során az embriók fejlődése láthatóvá válik. Sokszor fény derül olyan problémákra is, például, hogy a petesejt nem tud megtermékenyülni, vagy az embriók nem indulnak fejlődésnek, melyet a természetes fogantatásnál nem látunk.

Hová forduljunk, ha nem jön össze a baba?

Érdemes minél előbb meddőségi specialistát, reproduktív endokrinológust felkeresni, aki kizárólag termékenységi zavarral küzdő pácienseket kezel.

Hol tájékozódhatnak azok, akik megbízható információt szeretnének a témában?

Sajnos számos információ elérhető az online világban, melyek sokszor pontatlanok, nem helytállóak vagy nélkülözik a szakmaiságot. A meddőség egy szenzitív téma, így az érintettek gyakran titkolják kollégáik, sőt, akár családjuk és barátaik előtt is, hogy meddőségi ellátásban részesülnek. A szakmai kontroll nélkül elérhető információdömping ellensúlyozása miatt kiemelten fontos az érintettek hiteles tájékoztatása. Éppen ezért az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány, a Felelősen Magadért Egyesület, a KétIgen Alapítvány és a Dr. Kőrösi Tamás alapítvány – az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának támogatásával április 23-27. között megrendezi a termékenységtudatosság hetétBudapesten és több vidéki nagyvárosban. A rendezvény kiemelt célja felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy még a gyerekvállalás előtt tudnak tenni az életmódjukkal, a megfelelő életkor megválasztásával azért, hogy gyermekük születhessen.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Az alábbi oldalakon szakmai alapokon nyugvó, megbízható információt kaphatnak az olvasók:

A vagyottgyermekekrt.hu honlap

Az oldal részletesen foglalkozik a reprodukciós eljárásokkal összefüggő vizsgálatokkal és kezelésekkel. Az elérhető tartalmak között szerepel a termékenységtudatosság és termékenységmegőrzés témaköre. A honlapon elérhető a HRI által készített 11 részes „Segítség a természetnek” című ismeretterjesztő sorozat is, amely részletesen, vizuális és animációs szemléltetés mellett mutatja be az IVF kezelés teljes folyamatát. A honlapról letölthető írásos tájékoztató anyag a termékenységi zavarok okainak bemutatása mellet sorra veszi és érthető módon prezentálja a lombikprogram lépéseit.

A Felelősen Magadért Egyesület (FEME) honlapja

Termékenységtudatosságot támogató, „Hello Termékenységtudatosság!” programjának célja, hogy szakemberei segítségével felhívják a figyelmet arra, hogy mi mindent tehetnek a nők és a férfiak annak érdekében, hogy megszülethessen a vágyott gyermekük. Írásos és videóanyagok segítik a téma megértését.

Ajánljuk továbbá az Endometriózis Magyarország, a KétIgen Alapítvány és a Dr. Körösi Tamás Reproduktív Támogatás Alapítvány, civil szervezetek platformjait is, ahol számos meddőséghez kapcsolódó témákról olvashatnak az érdeklődők, továbbá követhetik az általuk szervezett eseményeket.