Kislányból felNŐ(tt) - Nőnek lenni csodálatos – 1. rész

2022.04.28.

Neked mit jelent, hogy nőnek születtél? Miként tudsz kiteljesedni a mindennapokban? Miként tudod megélni azt a csodálatos, irigylésre méltó lelki erőt, belső energiát, gyengédséget, kitartást, amivel minden nő együtt születik? A nőiség egyediséget jelent. Akár egész világokat képesek vagyunk megmozgatni, de békét is teremthetünk a háborgó mindennapokban. Legyél bármilyen életszakaszban, nem az számít, hány gyertya volt a legutóbbi szülinapi tortádon, hanem az, hogyan tudod megtalálni önmagad és a lelki békét. Segítünk eligazodni, hogy mely életkorban, miként élhetsz legjobban a lehetőségeiddel!

Tinédzser éveidben változások sora indul el a testedben. A melleid növekedésnek indulnak, megjelenik a menstruációd és még megannyi testi-lelki dolog, amely számtalan kérdést vet fel benned, amelyeket sokszor nem is mersz, vagy tudsz kinek feltenni. Így a bimbózó nőiességedet és az ezzel járó változásokat félelemmel élheted meg, amely az életed számos területére is hatással lehet a későbbiekben. Dr. Babay Lilla szülész-nőgyógyász szakorvos segítségével több, a nővé érést érintő témában szeretnénk segítséget nyújtani neked, hogy megérthesd, mi zajlik a testedben és ezeket a változásokat büszkeséggel élhesd meg.

Dr. Babay Lilla

Higiénia a mindennapokban

A női test tökéletesen működik. Pontosan tudja, hogy mikor, mire van szüksége, és hogyan védekezhet a külső hatásokkal szemben. Például a hüvelyflórádban található hatalmas mennyiségű egészséges, jó baktérium megfelelően távol tarja a kórokozók nagy részét. Ezek közül talán a legfontosabb szerepe a laktobacilusoknak van, amelyek savas környezetet teremtenek a hüvelyben, így úgynevezett természetes tisztítószerként működnek. Ezt a védőflórát azonban csak megfelelő, mindennapi higiéniával tudjuk egyben tartani. Ehhez nélkülözhetetlen a mindennapos, alapos tisztálkodás és lúgos szappanok helyett az intim mosakodók használata. Mosdó használatakor, valamint fürdés után törekedj arra, hogy elölről hátulra töröld meg magad, így elkerülheted, hogy a kórokozók különböző kellemetlen tünetekkel járó fertőzéseket okozzanak.

Hormonális változások

A 11 és 18 éves kor közötti időszakban óriási fejlődésen megy át a tested. Kislányból nővé cseperedsz, és ez számos új változást tartogat számodra. 11 és 18 éves korod között várható az első menstruációd, amely előtt pár évvel a melleid is nőni kezdenek. Ez jelzi azt, hogy hormonálisan is elindul a serdülőkor folyamata, tehát pontosan úgy zajlik minden a szervezetedben, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. A vérzés általában 25 és 35 naponta jelentkezik és rendszerint 2-7 napig tart. Menstruáció esetén számos eszköz közül – így betét, tampon, menstruációs bugyi és menstruációs kehely – közül választhatod ki a számodra legmegfelelőbb eszközt. Már a nemi élet megkezdése előtt is használhatsz tampont, ha magabiztosan tudod felhelyezni. Nagyon fontos azonban, hogy a megfelelő higiénia érdekében a segédeszközök gyakori cseréje javasolt, mely a tampon esetén kiemelten fontos: 4 óránként cseréld, így éjszakára ideálisabb választás lehet egy éjszakai intimbetét.

A női lét folyamatos hormonok tánca, így teljesen természetes, ha a lelki világod és a fizikai aktivitásod is eltérő a hónap különböző szakaszában. A ciklusod elején például, ahogy nő az ösztrogén szint a szervezetedben, energikusabb, élettel telibb vagy, a nemi vágyad fokozódhat. A ciklusod közepén csökken az aktivitásod, ödémásabb lehetsz, sőt, az étvágyad is fokozódhat. A menstruáció pedig a női hormonok átmeneti csökkenésével járó állapot, amelyet mindenki máshogy él meg. De ha tudod, hogy ez természetes folyamat, akkor már nem is olyan ijesztő, ugye?

Testiség felfedezése

Nagyon fontos, hogy merd felfedezni a testedet, és merj kérdezni bármi változásról, amit magadon tapasztalsz. Ha meg akarsz bizonyosodni arról, hogy minden rendben zajlik odabent, vagy számtalan kérdésed lenne, de nem tudod, kinek tedd fel azokat, akkor jó, ha tudod, hogy már a nemi élet megkezdése előtt, vagy panasz nélkül is felkereshetsz egy nőgyógyászt. Nem minden vizit jár ugyanis vizsgálattal, el lehet menni akkor is, ha csak válaszokat szeretnél. 14 éves korodtól már felnőtt nőgyógyászhoz is mehetsz, 16 éves kortól pedig akár egyedül is felkeresheted az orvost. Havonta javasolt a mellek rendszeres önvizsgálata, amelyet közvetlenül menstruációd után érdemes elvégezni. Az interneten számos leírást találsz arról, hogy azt pontosan hogyan kell csinálni, de az orvos is szívesen megmutatja neked.

Párválasztás és fogamzásgátlás

A nővé válás fontos része a párválasztás és az első szexuális együttlét. Ha tartós párkapcsolatban élsz, van arra is lehetőség, hogy a partnereddel még a nemi élet megkezdése előtt közösen keressetek fel egy orvost, és együtt tájékozódjatok az esetleges a nemibetegségekről, valamint a fogamzásgátló módszerekről. Számos lehetőség van már a nem kívánt terhesség megelőzésére. Legyen szó akár nem hormonális módszerekről, mint a naptármódszer, a megszakításos közösülés, a hormonmentes méhen belüli eszköz, illetve a nemi betegségektől is védelmet adó óvszer, vagy akár a hormonális fogamzásgátlási módszerekről, mint a tabletta, a hüvelygyűrű, a hormontartalmú méhen belüli eszköz és a transzdermális tapasz. A fogamzásgátlási tanácsadás során a nőgyógyászoddal részletesen elbeszélgettek az életmódodról, esetleges betegségeidről, családban előforduló kórképekről, és együtt kigondoljátok, hogy neked mi lenne a legalkalmasabb megoldás. Az óvszeren kívül bármilyen fogamzásgátló eszköz mellett döntesz, alkalmazása előtt mindenképp szükség van orvosi konzultációra. Miután megtörtént az első együttlét, évente javasolt elmenni szűrővizsgálatra, ahol méhnyakrák szűrést, szükség esetén HPV-szűrést is végezhet az orvos. Az iskolában lehetőséged van HPV elleni oltás felvételére, melyről a szüleiddel dönthettek. Az oltás beadása azért fontos, mert segíti a HPV vírus bizonyos veszélyes, méhnyakrák kialakulásáért felelős törzsei ellen történő természetes védekezést. Ám nagyon fontos tudni, hogy az oltás nem mentesít az évente történő rákszűrés alól! Ha nincs tartós partnered, akkor mindenképp használj óvszert az együttlétek alkalmával még akkor is, ha esetleg tablettát is szedsz, hiszen így sokat tehetsz a nemi betegségekkel és HIV vírussal való fertőződés ellen!

Egészséges életmód

Ahhoz, hogy a testedben zajló csodának minden lehetőségét meg tudd élni, fontos, hogy egészséges legyél! Ehhez nélkülözhetetlen a változatos, egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő szénhidrát bevitel, a vitaminpótlás és a rendszeres mozgás, amelyet akár a ciklusodhoz is igazíthatsz. Szedj naponta legalább 3000 NE olajban oldott D-vitamint, amelynek nagy szerepe van a petefészek megfelelő működésében is. Kerüld a dohányzást, valamint az egyéb káros szerek használatát. Mozogj rendszeresen, hiszen a megfelelő testsúly és izomtömeg hatással van a tartásodra, de arra is, hogy érzed magad.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Ne vidd túlzásba az intim mosakodást - A női hormonális aktivitás elindulásával a hüvelyváladék mennyisége és minősége is változhat, hüvelyi folyás jelenhet meg. Azonban ez leggyakrabban természetes jelenség, így amennyiben a hüvelyváladék nem szagos, színe és állaga nem változott meg és nem okoz panaszokat pl.: viszketést vagy égő érzést, nincs ok az aggodalomra. Éppen ezért nincs szükség arra, hogy belülről is kimosd magad, sőt ez akár kifejezetten káros is lehet. Ha szükséges, az intim törlőkendő segítségével 2 mosakodás között fenntarthatod az intim higiéniát. Az uszoda, antibiotikum vagy a stressz azonban felboríthatja a hüvelyflórádat, így panasz esetén fordulj orvoshoz!

Fordulj orvoshoz, ha - 14 éves korodig nem kezdenek el nőni a melleid, vagy 16 éves korodig nem jön meg a menstruációd. Ennek a hátterében ugyanis hormonális okok is állhatnak. A menstruáció tinédzser korban lehet fájdalmasabb vagy kellemetlenebb, azonban, ha a mindennapi teendőidet nehezíti, vagy huzamosabb ideig fennáll, mindenképp fordulj nőgyógyászhoz, mert a háttérben akár endometriózis vagy mióma is állhat. A vérzés beállása hosszabb folyamat is lehet. Előfordulhat, hogy Kezdetben rendszertelenebb, de ha két év után sem áll be, akkor is érdemes szakorvos segítségét kérni az okok feltárásában.

Járj utána a bőrpanaszok okának - Tinédzser korban gyakoriak a bőrpanaszok, a pattanások. Ezek megjelenése visszavezethető bőrápolási vagy hormonális problémákra is. A kozmetikus segíthet a bőr ápolásában, és a pattanások szakszerű kezelésében, ám megjelenésük hátterében egyéb panaszok is állhatnak. Hogy megtudd, mi okozza a kellemetlen tüneteket, javasolt nőgyógyász, vagy endokrinológus felkeresése is.