Miért van egyre több ikerterhesség?

2022.02.02.

Neked is az az érzésed, hogy egyre gyakrabban olvasol vagy hallasz olyan hírt, hogy egyre több iker születik a nagyvilágban? Mindez nem véletlen. Kutatások bizonyítják, hogy a nyolcvanas évek óta jelentős növekedés tapasztalható ezen a téren: jelenleg minden 42. ember ikerként születik. De mi lehet ennek az oka és mire kell figyelni, ha te is egyszerre több magzattal vagy várandós?

Nem te képzelődsz, ugyanis történelmi csúcsokat döntöget a nagyvilágban és Magyarországon is az ikerterhességek száma: több mint 100 ország adatai alapján[1] az 1980-as évek óta jelentősen megnövekedett az ikerszületések száma. Jelenleg minden 42. ember ikerként születik, ami évente 1,6 millió gyermeket jelent. A tanulmány szerint az ikerszületések száma, elsősorban a gazdag, fejlett országokban, átlagosan egyharmadával nőtt az elmúlt 40 évben. Nem marad el a statisztikákban hazánk sem: hatvan szülésből egy esetben ikerpár[2], míg háromezer szülésből egy alkalommal hármasikrek jönnek a világra.

De vajon mi állhat mindennek hátterében? Christiaan Monden, az Oxfordi Egyetem szociológia és demográfia professzora úgy látja, hogy az egyre gyakoribb ikerterhességek hátterében az ovulációindukciós kezelések és a mesterséges megtermékenyítések, illetve az egyre kitolódó anyai kor áll. Ennek az az oka, hogy idővel szabálytalanabb egy nő peteérése, ezért könnyebben megtermékenyülhet akár több petesejt is egyszerre. Hazai statisztikák egyértelműen mutatják, hogy az anyák harminc éves koruk felett nagyobb valószínűséggel szülnek ikergyermekeket, az esély pedig megugrik 35 éves kor után. Az ikerterhesség azoknál a nőknél is gyakori, akik már több gyermeket szültek: a kutatók szerint ilyenkor az anyák agyalapi mirigyének megváltozik a működése, amely rásegít az ikerterhességre. Természetesen, ha a családban előfordult már ikerszülés, a genetika is hajlamosító tényező a következő generációknál is.

Különböző kinézet, azonos születésnap

Valószínűleg nem először hallod, hogy ikrek esetében beszélhetünk egy vagy kétpetéjű ikrekről, de olykor nehéz elhinni, hogy tényleg ugyanakkor születtek mindannyian. Ennek biológiai okai vannak és a megtermékenyítés módjában van különbség. Az egypetéjű ikrek esetében egy hímivarsejt egy petesejtet termékenyít meg, ebből a sejtből mégis kettő vagy akár több embrió fejlődik ki. Két vagy több petéjű ikrek pedig akkor jönnek létre, ha egyszerre több érett petesejt van jelen a petefészekben, ezeket pedig egymástól függetlenül egyenként 1-1 spermium termékenyít meg. Az egypetéjű ikrek ritkábbak (az ikerszületések nagyjából 25-30 százaléka[3]) - ők genetikailag teljesen egyformák. A kétpetéjűek viszont annyiban hasonlítanak, mint két testvér, akik egy napon ünneplik a születésnapjukat. Többnyire az első trimeszter közepe táján végzett ultrahangvizsgálat már igazolja a több magzat jelenlétét.

Milyen kockázatokkal jár?

Talán te is eljutottál oda a pároddal, hogy a gyermekvállalás is a közeli jövőtökben szerepel. Most pedig kíváncsi lettél, van-e rá esély, hogy te is ikrekkel legyél majd várandós. Nem ciki erre is rákérdezned, amikor felkeresed a nőgyógyászod, és ha mesterséges megtermékenyítés előtt állsz, valószínűleg akkor is megannyi kérdésed van. Erről is írtunk már. Ugyanakkor lehetséges, hogy már abban a kivételezett helyzetben vagy, hogy több magzattal vagy várandós. Így azzal is tisztában vagy, hogy a te esetedben nagyobb a kockázat a babavárás hónapjaiban, így jobban is kell magatokra vigyázni. A legfontosabb, hogy fogadd meg a nőgyógyászod javaslatait, jelenj meg rendszeresen a terhesgondozáson, illetve az előírt kivizsgálásokon, emellett legyél körültekintő. Az ikermagzatok fejlődése az első két trimeszterben többnyire megegyezik az egyedüliként fejlődő magzatokéval, utána azonban lelassul az egyre szűkebb hely miatt, hiszen a méh izomzata is csak meghatározott ideig tud tágulni. Éppen ezért az ikerbabák súlya 500-1000 grammal is elmaradhat azokhoz a csecsemőkhöz képest, akik egyedül fejlődtek édesanyjuk méhében. Az ikerterhességeknél nagyobb az esély[4] a vetélésre, koraszülésre, farfekvésre, harántfekvésre, bizonyos speciális fejlődési rendellenességekre is, de akár a túl sok magzatvízre is. De ne aggódj feleslegesen, hiszen a terhesgondozás ma már felkészült az ikerterhességek ellátására, még gyakoribb a vizsgálatok, a kontrollok száma, így nagyon ritkán fordul elő, hogy az ikerterhességből adódó kockázati tényezők súlyos állapot kialakulásához vezetnének. A fontos, hogy légy tudatos, és időben járj utána, miként támogathatod a testedet a babavárás során.

Fontos szerephez jutnak a terhesvitaminok

Ám nemcsak a babákra, hanem magadra is fokozottabban kell ügyelned! Az ikerterhesség ráadásul extrém fáradtsággal, túlzott étvággyal és gyors súlygyarapodással is járhat. Ügyelj a minőségi pihenésre és különösen fontos a helyes táplálkozás[5]: fehérjében és rostokban gazdag, vasat, cinket és jódot is tartalmazó ételeket fogyassz, a szénhidráttal és a zsírokkal bánj mérsékletesen. Ha ikerbabákat vársz, a terhességi cukorbetegség nálad nagyobb eséllyel alakulhat ki, ahogyan megnőhet a magas vérnyomás veszélye is. Ezekről mindenképp konzultálj az orvosoddal!

Ikerterhességek esetében nagyobb az esély az úgynevezett terhességi toxémiára is, amely magas vérnyomással, fehérjevizeléssel és ödémával járhat. A babavárás hónapjaiban megannyi változáson megy majd át a tested, a Te esetedben még fokozottabban oda kell figyelned, hiszen egyszerre több babának adsz majd életet. Készülj fel a várandósságra, töltsd fel a szervezetedet vitaminokkal és ásványi anyagokkal! A fogamzást megelőzően legalább egy hónappal ajánlott a kiegészítő folsavbevitel, mivel az alacsony anyai folátszint a fejlődő magzatok velőcsőzáródási rendellenessége kialakulásának kockázati tényezője. A velőcsőzáródás folyamata ugyanis már a fogantatás utáni 28. napig befejeződik, amikor terhesség még lehet, hogy nem is ismert. Ha esetleg a terhesség előtt nem szedtél terhesvitamint, célszerű beiktatnod a mindennapjaidba. Figyelj arra, hogy ez megfelelő mennyiségű vasat is tartalmazzon, mert a várandósság alatti vasigény megduplázódik, és hiány esetén a vasraktárak feltöltése legalább 3 hónap. Érdemes komplex készítményt választanod, amelyet végig szedhetsz, a babavárás időszaka előtt, a várandósság alatt, egészen a szoptatási időszak végéig, biztosítva számotokra a megnövekedett igényt a nélkülözhetetlen vitaminokból, ásványi anyagokból és nyomelemekből. .

Ragaszkodj hozzá! tippek

  • Figyeld a tested! Az ikerterhességnek is vannak korai jelei. Az extrém fáradtság, túlzott, indokolatlan rosszkedv, súlyos reggeli rosszullétek, fokozott nyáltermelés és a túl gyors súlygyarapodás jelezheti, hogy nem egy babával vagy állapotos.
  • Fokozott igénybevételnek vagy kitéve, hiszen a Te szervezeted biztosítja a magzatok számára a növekedéshez és a fejlődéshez szükséges tápanyagokat. Önmagában az egészséges táplálkozás nem elegendő számotokra, ezért pótold a megnövekedett igényt komplex várandósvitaminnal.
  • Készülj fel a szülésre és a szülés utáni időszakra mind mentálisan, mind fizikailag. Tájékozódj szakemberektől, akár általuk írt könyvekből, cikkekből, mivel jár egy ikerszülés, és miként lehet az első időszakon minél könnyebben átjutni.
  • Jelentkezz egy szülésre és szoptatásra felkészítő tanfolyamra. Ezeken a foglalkozásokon megtudhatod, mi vár rád vajúdáskor, és begyakorolhatsz egyes mozdulatokat, helyzeteket, hogy magabiztosabban várd a nagy találkozás napját.[1] https://www.theguardian.com/science/2021/mar/12/world-peak-twin-global-twinning-birth-rates-reach-historic-high-study-ivf-fertility-services?CMP=Share_iOSApp_Other

[2] https://index.hu/tudomany/2021/09/03/mekkora-az-eselye-a-harmas-ikreknek-/

[3] https://maternity.hu/ikerterhesseg-ikerszules-a-tobbes-fogamzasok-rejtelmei/

[4] https://www.webbeteg.hu/cikkek/terhesseg/1232/az-ikerterhesseg

[5] https://www.webbeteg.hu/cikkek/terhesseg/13890/kismamak-egeszseges-kiegyensulyozott-taplalkozasa