Későbbre
tervezitek?

Csak egymásnak szeretnétek még élni egy darabig? Közösen fedeznétek fel a másik kedvenc kirándulóhelyeit, vagy egyszerűen csak még intenzíven kihasználnátok az egymásra fordított időt, és ketten csatangolnátok, kéz a kézben a városban? Esetleg megvárnátok, míg beköltöztök az új lakásba és kényelmesen belakjátok azt? Könnyen előfordul, hogy egyszerűen még nem érzitek elérkezettnek az időt a szülővé váláshoz, vagy akár a családbővítéshez. Számtalan oka lehet annak, ha a babavállalás kérdését egyelőre nem tartjátok napirenden. A tudatos családtervezéshez számtalan fogamzásgátlási módszer közül választhattok, a nagymamáink által is használt hagyományos módszerektől a modern megoldásokig. Mindenki egyéni igényei szerint megtalálhatja a számára legmegfelelőbb és legkényelmesebb megoldást. Így akkor jön el mindennek az ideje, amikor igazán késznek érzitek magatokat rá.

Fogamzásgátló módszerek

A különböző fogamzásgátló módszerek mellett az alábbi táblázat összefoglalja azok hatékonyságát az átlagos, hétköznapi és a körültekintő, tökéletes alkalmazás mellett. A legtöbb fogamzásgátlás mellett létrejövő terhesség, a módszer helytelen vagy hiányos alkalmazásából fakad. Egy fogamzásgátló módszer sikertelenségi aránya azon nők %-os hányadát jelenti, akik az adott módszer alkalmazása mellett 1 év alatt terhesek lesznek. A fogamzásgátló módszerek sikertelenségi arányát jelzi a Pearl-index.

Fogamzásgátló tabletta

Talán a legismertebb hormonális fogamzásgátlási módszerek egyike.

A hormonális fogamzásgátlás során a szervezet saját hormonjaihoz hasonló, fogamzásgátló hatású hatóanyagokat tartalmazó gyógyszereket juttatunk a szervezetbe.

Tudtad, hogy a fogamzásgátló tablettáknak 3 nagy csoportja van?

Kombinált fogamzásgátló tabletták

Az első csoportba a kombinált fogamzásgátló tablettákat szokás sorolni. Ezek tüszőhormon és sárgatesthormon kombinációját tartalmazzák. Lehetnek egyfázisúak, amely tablettákban egyforma mennyiségű tüsző- és sárgatesthormon van. Ezen kívül lehetnek többfázisúak, amik egy menstruációs ciklus alatt többféle összetételben tartalmaznak tüsző- illetve sárgatesthormont. A kombinált fogamzásgátló tabletták csoportján belül további különbséget jelent, hogy milyen típusú sárgatesthormont tartalmaz a készítmény.

A fogamzásgátló tabletták népszerűségüket kiemelkedő hatékonyságuknak köszönhetik:

 • gátolják a peteérést és a tüszőrepedést,
 • megakadályozzák a megtermékenyített pete beágyazódását,
 • a spermiumok számára átjárhatatlanná teszik a nyakcsatornát.

Sürgősségi fogamzásgátló tabletták

A második csoportba az egykomponensű, csak sárgatesthormont tartalmazó fogamzásgátló tabletták (minipillek) vannak. A készítmények lehetővé teszik a tablettás védekezést azok számára is, akiknek a fentebb bemutatott kombinált fogamzásgátló tabletták szedése nem javasolt: szoptató édesanyák, 35 év feletti dohányzó nők, 40 év felettiek, magas vérnyomással élők, elhízott hölgyek, cukorbetegek, visszerességgel küzdők vagy migrénesek.

A harmadik típusba a sürgősségi fogamzásgátló tablettákat sorolhatjuk. A sürgősségi fogamzásgátló tabletta beszedésével, egy alkalommal nagyobb mennyiségű sárgatesthormon jut a szervezetbe. Ne feledd, hogy ez a fogamzásgátlási mód csak akkor alkalmazható, amikor valóban sürgős segítségre van szükség.

A módszerrel lehetőség van a nem kívánt terhesség megelőzésére a nem védett együttlét utáni 72 vagy 120 órán belül. A módszer alkalmazása olyan esetekben ajánlott, amikor nem történt védekezés vagy az sikertelen volt.

Attól függően, hogy a sürgősségi fogamzásgátlást a menstruációs ciklus során mikor alkalmazzuk, befolyásolja a tüszőrepedést, megakadályozza a fogamzást és a beágyazódást. A beágyazódott megtermékenyített petesejtre, tehát a méhben fejlődő terhességre már nincs hatással. Ennek két szempontból van jelentősége. Egyrészt a sürgősségi fogamzásgátlás nem hoz létre abortuszt, másrészt a módszer késői alkalmazása esetén nem kell tartani magzati ártalomtól, a terhesség kihordható.

A fogamzásgátló tabletta szedése

A fogamzásgátló tabletta az egyik legkényelmesebb és legpraktikusabb fogamzásgátlási módszer. Az első tabletta 1960-ban jelent meg, azóta is ez az egyik legkedveltebb eszköz a nem kívánt terhesség elkerülésére. A tablettát minden esetben a nőgyógyász írja fel fizikális és laboratóriumi kivizsgálást követően, az egyéni igények és az egészségügyi állapot figyelembevételével. A tabletta megbízható védelmet nyújt a teherbe esés ellen, de csak akkor, ha az előírásnak megfelelően, pontosan alkalmazzuk. A tablettát szájon át kell bevenni naponta, lehetőleg ugyanakkor. Ha ettől eltérő időpontokban szedjük, vagy esetleg egy-két szem kimarad, az csökkentheti a tabletta hatékonyságát. Az első tablettát a menstruáció első napján kell bevenni, majd 21 napig kell szedni. Ezután következik a 7 tablettamentes nap, amikor jelentkezik a menstruáció. A 8. napon kell újra elkezdeni az alkalmazást, és így áll be a 21/7 napos ciklus.

A tabletta szedése azoknak ajánlott, akik tudják ezt a rendszerességet vállalni, valamint azoknak, akik tartós kapcsolatban élnek, ugyanis a fogamzásgátló tabletta nem véd meg a nemi úton terjedő betegségektől. Ma már elérhetők természetes ösztrogéntartalmú tabletták is, melyek megfelelő választások lehetnek a 40 év feletti nők számára is, de ne felejtsétek, minden eseteben szükséges egyeztetni a nőgyógyásszal, hogy nektek melyik védekezési módszert javasolja!

A fogamzásgátló tabletta hatásai és mellékhatásai

A hormonális fogamzásgátlás kiváló hatékonysága mellett, mint minden gyógyszer esetében, mellékhatások is előfordulhatnak. Lényeges szem előtt tartanod, hogy ennek valószínűségét a dohányzás, az alkoholizmus, a trombózisra való hajlam és az idősebb életkor lényegesen növelheti. A lehetséges mellékhatásokon túl, azonban fontos megemlíteni a hormonális fogamzásgátlás lehetséges kedvező hatásait is[1][2][3][4][5][6][7][8][9]:

 • a nem kívánt, illetve a méhen kívüli terhességek száma csökkenhet,
 • a havi vérzés kiszámítható, a vérzés mennyisége csökkenhet,
 • a vashiányos vérszegénységek száma mérséklődhet,
 • csökkenhet a petefészekből, illetve méhnyálkahártyából kiinduló daganatok kialakulásának esélye,
 • javulást mutathat a korábban fájdalmas menzesz,
 • csökkenhet a jóindulatú emlőelváltozások száma,
 • mérséklődhet a mióma és az endometriózis előfordulásának valószínűsége,
 • alkalmazói körében kevesebb lehet a kismedencei gyulladás.

Ma már vannak olyan természetes ösztrogént tartalmazó fogamzásgátló tabletták is, amelyek további előnyökkel bírnak. Például minimális mértékben hatnak a női szervezetre, elhanyagolható hatást fejtenek ki a véralvadási paraméterekre, illetve a máj működésére.

A személyre szabott fogamzásgátló kiválasztásával elkerülhető lehet a testsúly változása – a hízás –, illetve megtartott lehet a libidó.Az írásunkban hivatkozott cikkek

[1] https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogamzasgatlas/13227/nogyogyaszati-daganatok-es-fogamzasgatlas

[2] https://maternity.hu/fogamzasgatlok-es-daganatkockazat/

[3] https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogamzasgatlas/11134/fogamzasgatlok-es-endometriosis

[4] https://www.intima.hu/intim-magazin/endometriozis/tenyleg-normalis-ha-belehalsz-a-menstruacios-fajdalomba

[5] https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogamzasgatlas/9573/fogamzasgatlo-tablettak-tipusai

[6] Maguire K.: The state of hormonal contraception today: established and emerging noncontraceptive health benefits; AJOG 2011

[7] Collaborative Group on Epidemiological Studies on Endometrial Cancer: Endometrial cancer and oral contraceptives: an individual participant meta-analysis of 27 276 women with endometrial cancer from 36 epidemiological studies; The Lancet Oncology, August 5 2015

[8] S. Rafique: Medical Management of Endometriosis; Clinical Obstetrics and Gynecology, 2017

[9] A. E. Schindler: Non-Contraceptive Benefits of Oral Hormonal Contraceptives; Int J Endocrinol Metab. 2013

Fogamzásgátló injekció

Az injekciós fogamzásgátlás a hormonális fogamzásgátlási módszerek egyike.

Fogamzásgátló injekció 40 év felett

A fogamzásgátló injekció[1], gátolja a tüszőérést és az ovulációt. Hatására sűrűbbé válik a méhnyaknyák, ami akadályozza a sperma méhbe történő bejutását. Miután csak progesztagén komponenst tartalmaz, olyan hölgyek is használhatják, akiknek nem javasolt az ösztrogén szedése. Az injekciót három havonta az orvos adja be

Fogamzásgátló injekció melletti terhesség

A fogamzásgátló injekció hatékony védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen, illetve minimálisra csökkenti a méhen kívüli terhesség kockázatát. Használata nem igényel napi alkalmazást, 3 hónapig – a típusától függően 6, akár 12 hónapig – egyfolytában védelmet nyújt. Ezért, ha időközben meggondoljuk magunkat és kisbabát szeretnénk, meg kell várni a 3 hónapos hatóidő lejártát, illetve azzal is számolni kell, hogy a többi hormonális fogamzásgátló módszerrel ellentétben előfordulhat, hogy lassabban áll vissza a termékenység.[2]

A fogamzásgátló injekció és a hízás

A fogamzásgátló injekció alacsony hormontartalmú fogamzásgátló eszköz. Használata során azonban tapasztalható testsúlynövekedés, de ez is, mint minden egyéb mellékhatás, egyénenként eltérő lehet.[3]

Egy sárgatesthormont tartalmazó injekció 3 hónapra jelent védelmet, és egyetlen injekcióval 3 hónapos ovulációmentesség érhető el.

Azt viszont nem árt tudnod, hogy alkalmazásával általában megszűnik a menstruáció.

Amennyiben többet szeretnél megtudni a módszerről, fordulj szakemberhez! Nőgyógyászod segíteni fog a számodra legmegfelelőbb módszer kiválasztásában.


[1] https://www.intima.hu/intim-magazin/fogamzasgatlas...

[2] https://www.informed.hu/betegsegek/ob_gyn/contrace...

[3] https://www.vital.hu/fogamzasgatlo-injekcio-elhiza...

Hüvelygyűrű

A hormonális fogamzásgátló módszerek egyike.

Hüvelygyűrű fajták

Bármelyik típusú hüvelygyűrűt is választjuk, hatását tekintve mindegyik megegyezik. A hüvely falán keresztül lassan, egyenletesen a vérbe jutó hormonok megakadályozzák az ovulációt. A progeszteron megváltoztatja a hüvelyi váladék összetételét, így a spermium nehezebben jut be a méhbe. A hormonok hatására megvastagodott méhfalba pedig nem fog beágyazódni az esetlegesen megtermékenyített petesejt.

Hüvelygyűrű felhelyezése, használata

A hüvelygyűrű egy alacsony hormontartalmú, rugalmas anyagból készült puha gyűrű, amelyet a hüvelybe helyezünk fel, és közvetlenül ott fejti ki a hatását. A gyűrűt első használat esetén a menstruáció első napján kell feltenni, majd 21 nap után kell eltávolítani. Ezután jelentkezik a menstruáció. 7 nap elteltével kell újra felhelyezni a hüvelybe az újabb fogamzásgátló eszközt, a következő hónapokban pedig a 21/7 napos periódusnak megfelelően kell alkalmazni.

Használata ideális azoknak, akik feledékenyebbek, és így például a tablettaszedés nem a legjobb módszer számukra. Mivel a hatóanyag a hüvely nyálkahártyáján keresztül szívódik fel, így hatékonyságát nem befolyásolja a hasmenés vagy hányás[1], így laktózérzékenyeknek is megfelelő választás lehet. A hüvelygyűrű felírását minden esetben nőgyógyászati vizsgálat előzi meg, használata receptköteles.

Hüvelygyűrű 40 év felett

Mivel a hüvelygyűrű hormonális fogamzásgátló eszköz, ezért alkalmazása minden esetben előzetes nőgyógyászati konzultációt igényel. Hormontartalma alacsony, ám aki hajlamos a trombózisra, elmúlt 35 éves, dohányzik vagy túlsúlyos, annak lehetséges, hogy más módszer lesz megfelelő. Erről minden esetben a nőgyógyász szakorvossal kell egyeztetni!

Amennyiben többet szeretnél megtudni a módszerről, fordulj szakemberhez! Nőgyógyászod segíteni fog a számodra legmegfelelőbb módszer kiválasztásában.


[1] https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogamzasgatlas/2986/a-huvelygyuru

Gyógyszerleadó fogamzásgátló

A hormonális fogamzásgátlási módszerek egyike.

A sárgatesthormont tartalmazó méhen belüli gyógyszerleadó rendszerek évekre szóló fogamzásgátlást biztosítanak.

A hormontartalmú spirál függőleges része kicsit vaskosabb, és innen szabadul fel az a hormontartalom, amely a hosszú távú hormonális védelmet nyújtja a nem kívánt terhesség megelőzéséhez. Az eszközt minden esetben nőgyógyász helyezi fel az előzetes vizsgálatokat – mint például a rákszűrés – követően a ciklus elején, amikor már nem annyira erős a vérzés. A jól felehelyezett spirált nem lehet érezni, illetve a szexuális együttlétek alatt sem okoz problémát vagy fájdalmat egyik fél számára sem.

Minimális hormontartalma miatt előzetes orvosi konzultációt követően azok is alkalmazhatják, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Általában 5 évig javasolt egy spirált bent tartani, ezután a nőgyógyász veszi le, és szükség esetén teszi fel az újat, vagy javasol más védekezés módszert, ha az indokolt. A spirálnak számos előnye van, mint például, hogy a hosszú használat miatt nem kell figyelni a rendszeres alkalmazásra, az alacsony hormontartalma miatt pedig szoptatás alatt is használható. Mellékhatásként előfordulhat rendszertelen menstruáció, esetleg fejfájás vagy hányinger, de ez egyénenként eltérő lehet.

Kevesen tudják, hogy ezen gyógyszereknek bő vérzés esetén is kiváló a terápiás hatékonyságuk.

Amennyiben többet szeretnél megtudni a módszerről, fordulj szakemberhez! Nőgyógyászod segíteni fog a számodra legmegfelelőbb módszer kiválasztásában.

Hormonmentes IUD, spirál

A hormonmentes spirál 25-35 milliméter nagyságú és többnyire könnyű, rugalmas műanyagból és rézből, aranyból vagy ezüstből készül. A T-alakú eszköz, amely csökkenti a spermiumok mozgékonyságát, megakadályozza, hogy behatoljanak a petesejtbe és megtermékenyítsék azt, valamint gátolja a peteérést és a méhnyálkahártya megvastagodását.

Fogamzásgátló tapasz

A hormonális fogamzásgátló módszerek egyike.

Hetente 1 tapaszt kell felhelyezni a száraz, sérülésmentes bőrre (a fenék, a has, a felkar külső vagy a hát felső részére), 3 héten keresztül, majd 1 hetes tapaszmentes időszak következik. Az első tapaszt a menstruáció első napján kell feltenni, majd 7 naponta kell cseréni. A 3. hét után következik a 7 napos pihenőidő, utána pedig kezdődik elölről a 3 hetes periódus. Ha feledékenyebb vagy, érdemes emlékeztetőt beállítani, hogy mikor kell feltenni és levenni. Lehetőleg mindig ugyanazokon a napokon cseréld a fogamzásgátló tapaszt, és érdemes minden alkalommal új helyre ragasztani, hogy elkerüld a bőrirritációt.

A tapasz kis mérete miatt észrevétlen marad a viselése. Olyan területre érdemes ragasztani, ahol a ruha nem dörzsöli. A tapaszt bártan magadon hagyhatod fürdés közben, az uszodában vagy a szaunában is. Ugyanis a hatékonyságát nem befolyásolja a víz vagy az izzadság, ennek köszönhetően nem fog leesni. A sportolás során is stabilan a helyén marad, így edzés alatt sem kell levenni. Ennek ellenére érdemes minden nap ellenőrizni, hogy megfelelően tapad-e.

A fogamzásgátló tapasz a terhesség megelőzésére naponta megfelelő mennyiségű ösztrogén és progeszteron hormont juttat a szervezetbe. Megakadályozza a petesejtek termelődését, a méh nyálkahártyájának megvastagítása révén gátolja a spermiumok bejutását a petesejthez, valamint megakadályozza a megtermékenyített petesejt méhben való megtapadását azáltal, hogy vékonyabbá teszi a méh nyálkahártyáját.

A fogamzásgátló tapasz nagyon hatékony fogamzásgátló eszköz, amennyiben a leírásban foglaltak szerint alkalmazod. Előnye, hogy nem igényel napi szintű odafigyelést, és a gyomor-bél rendszer megbetegedései sem befolyásolják a hatékonyságát, így akkor is biztonsággal véd, ha hányás vagy hasmenés áll fenn.

Ennek köszönhetően a fogamzásgátló tapasz laktózérzékenység esetén is bátran alkalmazható.

Mivel a tapasz nem véd meg a nemi úton terjedő betegségektől, így, ha nem élsz tartós párkapcsolatban, az alkalmazása mellett óvszer használata is javasolt. Akkor is érdemes plusz, nem hormonális védelemről gondoskodni, ha több mint 7 napot töltöttél „tapaszmentesen”.

A tapaszt kizárólag orvos írhatja fel előzetes kivizsgálást követően. Alacsony hormontartalma miatt nagy biztonsággal alkalmazható 45 éves korig, ám bizonyos okok – mint például dohányzás, túlsúly, magas vérnyomás – miatt a szakorvos egyéb módszert is javasolhat.

Amennyiben többet szeretnél megtudni róla, fordulj szakemberhez! Nőgyógyászod segíteni fog a számodra legmegfelelőbb módszer kiválasztásában.

GYIK

A fogamzásgátlás minden életkorban kiemelt szerepet kell játsszon az életünkben, függetlenül attól, hogy a szexualitással ismerkedő tiniről, harmincas éveiben járó érett nőről, férfiről, vagy akár a középkor kihívásaival küzdő, sok esetben már családos nőről beszélünk. A legfontosabb az, hogy az érintett átgondolja, milyen élethelyzetben van, és a közeljövőben szeretne-e gyermeket. A tudatosság a családbővítés esetében is kulcskérdés!

A megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztása előtt fontos szakemberrel, nőgyógyásszal egyeztetni, hogy segítségével az elérhető legújabb fogamzásgátlási módszerek közül válasszuk ki a számunkra legjobb megoldást. Ma már számos lehetőség közül választhatsz, ha biztonságos fogamzásgátlásra vágysz: tabletta, injekció, hüvelygyűrű, gyógyszerleadó és tapasz is létezik a hormonális módszerek között, míg az egyéb lehetőségek között megtalálhatod a pesszáriumot, az óvszert, a spirált és a spermicideket. De nem szabad megfeledkezni arról, hogy új párkapcsolat esetén a szexuális úton terjedő betegségek ellen is érdemes védekezni, így ilyenkor az óvszer használata is mindenképp javasolt.

A legfontosabb, hogy a napjainkban elérhető legújabb fogamzásgátló módszerek ma már kíméletes, hatékony és biztonságos megoldást jelentenek. Hogy kinek, melyik fogamzásgátló javasolt, függ az életkorától, egyéni preferenciáitól, egészségi állapotától, életmódjától. Érdemes olyan fogamzásgátló módszert alkalmazni, amely egy pár esetében mindkét félnek kényelmes.

Tinikorban és később a húszas, harmincas években új partner érkezése esetén a személyre szabott fogamzásgátlás mellett nem szabad megfeledkezni a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezésről sem. A már tartós párkapcsolatban élőknek remek választás lehet a fogamzásgátló tabletta vagy más, hatását hosszabb időn át kifejtő hormonális eszközök, mint a spirál, a tapasz, a hüvelygyűrű, a gyógyszerleadó, illetve a méhen belüli és az úgynevezett barrier fogamzásgátló eszközök is. A gyermekvállaláshoz közeledve érdemes olyan módszert választani, amely a legjobban illeszkedik életmódjához, partneréhez.

A negyvenes években sem szabad megfeledkezni a fogamzásgátlásról: válasszunk olyan módszert, amely a nő szervezetével és a pár életmódjával is összeegyeztethető. A változókorban, amikor a hormonális változás kiszámíthatatlanná teszi a ciklust, a nőgyógyásszal egyeztetve szükséges megválasztani a legbiztonságosabb és legkíméletesebb fogamzásgátlási módszert.

Bármilyen korosztályról is beszélünk, egy alapos szakorvosi kivizsgálás és labor elvégzése után lehet megalapozott döntést hozni arról, hogy melyik megoldás a legjobb az egyén számára a fogamzásgátlás terén.

A történelem során számos alternatíva létezett a fogantatás elkerülésére, de csak az 1960-as években jelent meg az első olyan biztonságos és hatékony megoldás tabletta formájában, amely már nem veszélyeztette a nők egészségét. Az első fogamzásgátló tabletta megjelenése óta ez az egyik legismertebb és az egyik legnépszerűbb módszer a nem kívánt terhesség ellen. A hormonális fogamzásgátlás során a szervezet saját hormonjaihoz hasonló, fogamzásgátló hatású hatóanyagokat tartalmazó gyógyszereket juttatunk a szervezetbe. A fogamzásgátló tablettáknak három nagy csoportja van (kombinált tabletták, amelyek tüszőhormon és sárgatesthormon kombinációt tartalmaznak; egykomponensű fogamzásgátló tabletták, amelyek csak sárgatesthormont tartalmaznak; sürgősségi fogamzásgátló tabletták, amelyek egy alkalommal, nagyobb mennyiségben juttatnak be sárgatesthormont a szervezetbe). Vannak már természetes ösztrogén tartalmú tabletták is, amelyek már több éves múltra tekintenek vissza. A kombinált tabletták ösztrogén komponensének több szerepe is van. Egyrészt támogatja a progesztagén komponens ovulációgátló hatását, másrészt stabil ciklust biztosít. (Forrás: Papp Zoltán A szülészet-nőgyógyászat tankönyve 2021.). A természetes ösztrogén előnye, hogy minimális mértékben hatnak a női szervezetre, illetve elhanyagolható hatást fejtenek ki a véralvadási paraméterekre és a máj működésére.

A hormonális fogamzásgátlásnak további lehetőségei között találjuk az injekciót, amellyel sárgatesthormont juttatnak a szervezetbe és háromhavi védelmet nyújt. Szintén hasonló elven működik a hüvelygyűrű, amelyből 21 napon át – addig szükséges viselni -, folyamatosan szívódik fel a fogantatást megakadályozó hormon. A háromhetes alkalmazás után hét napos hormonmentes időszak következik. Alkalmazása megoldás a laktózérzékenyeknek is, és használatát nem befolyásolják a gyomor-bélrendszer megbetegedései.

A méhen belüli gyógyszerleadó rendszer szintén hormonális fogamzásgátlási módszer. A sárgatesthormont tartalmazó méhen belüli gyógyszerleadó rendszerek évekre szóló fogamzásgátlást biztosítanak.

A fogamzásgátló módszerek között vannak olyan alternatívák, amelyek úgynevezett mechanikus barrier eszközök, ilyen a pesszárium, a méhszájsapka és az óvszer. Előbbi három megakadályozza a hímivarsejtek méhüregbe történő feljutását, fizikai válaszfalat képezve az ondó és a nyakcsatorna között. Ezeket szexuális együttlét előtt szükséges felhelyezni: a pesszáriumot az együttlét előtt már hat órával, de legalább 20 perccel, míg a női, illetve férfi óvszert az aktus előtt nem sokkal szükséges be-, illetve felhelyezni. A legmodernebb fogamzásgátlási módszerek között találhatjuk még a spirált, amely méhen belüli fogamzásgátló módszer. Fizikai jelenlétével és a belőle kiáramló anyagok helyi kémiai reakciói révén akadályozza meg a spermiumok méhen belüli mozgását, és gátolja a petesejt megtermékenyülését. Akár ötévig is viselhető.

A spermicidek kémiai barrier eszközök, amelyek habok, krémek, zselék formájában kaphatóak, és a spermiumok bénításával fejtik ki a hatásukat. A hüvelybe és a méhszáj közelébe kell juttatni őket az együttlét előtt.

„A fogamzásgátló tapaszegy innovatív módszer a hormonális fogamzásgátlásban: a bőrön keresztül juttatja be a hormont a női szervezetbe a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében. Hetente egy tapaszt kell felhelyezni a bőrre (a fenék, a has, a felkar külső vagy a hát felső részére), három héten keresztül, majd egyhetes tapaszmentes időszak következik.

Ne feledd! Az egyes fogamzásgátlási módszerek közül egyedül az óvszer az, amely védelmet nyújt a nemi úton terjedő fertőzésektől és betegségektől. Ezért friss kapcsolatnál mindenképp javasolt az óvszer használata is!

Az a leghatékonyabb fogamzásgátló módszer, amely használata illeszkedik az életkorodhoz, az életmódodhoz, az egyéni preferenciáidhoz és az egészségi állapotodhoz. Emellett a fogamzásgátlókat aszerint is rendszerezik, hogy átlagos, hétköznapi és körültekintő használat mellett százalékosan mekkora arányban nyújtanak védelmet a nem kívánt terhesség ellen. A sikertelenségi arány – amelyet a Pearl index-szel jelöli az orvostudomány – azoknak a nőknek a százalékos hányadát mutatja, akik az adott módszer alkalmazása mellett egy éven belül terhesek lesznek.

A számodra megfelelő fogamzásgátló módszerről konzultálj a nőgyógyászoddal!

Sok tévhit él a hormonális fogamzásgátló készítményekkel kapcsolatban, pedig léteznek olyan tabletták például, amelyek természetes hatóanyagaikkal, természetes ösztrogénnel minimálisan hatnak a nők egészségi állapotára. A hormonális fogamzásgátlás során a szervezet saját hormonjaihoz hasonló, fogamzásgátlóhatású hatóanyagokat tartalmazó gyógyszereket juttatnak a testbe. A tablettáknak három variációja létezik:

 • 1.A kombinált fogamzásgátlókban tüszőhormon és sárgatesthormon együtt éri el a kívánt hatást. Ezek lehetnek egyfázisúak, amely tablettákban egyforma mennyiségű tüsző- és sárgatesthormon van. Ezen kívül lehetnek többfázisúak, amik egy menstruációs ciklus alatt többféle összetételben tartalmaznak tüsző- illetve sárgatesthormont.
 • 2.Az egykomponensű fogamzásgátló tabletta csak sárgatesthormont tartalmaz. Ezeket a pilleket például szoptató édesanyák, 35 év feletti dohányzó nők, 40 év felettiek, illetve magas vérnyomással, vagy túlsúllyal élő nők, cukorbetegek és visszerességgel küzdők is szedhetik.
 • 3.A sürgősségi fogamzásgátló tablettával egyszeri alkalommal nagyobb mennyiségben juttatunk be sárgatesthormont a szervezetbe. Leginkább arra alkalmas és a szakemberek is csak ebben az esetben ajánlják, ha egy nem kívánt terhességet akarunk elkerülni. A nem védett szexuális együttlét után 72 vagy maximum 120 órán belül lehet vele élni.

Kutatások[1] azt mutatják, hogy a tablettát szedő nők körében csökkenhet a petefészekből, illetve méhnyálkahártyából kiinduló daganatok kialakulásának esélye, javulást mutathat a korábban fájdalmas menzesz.

A hormonális készítmények emellett gátolják a peteérést és a tüszőrepedést, megakadályozzák a megtermékenyített pete beágyazódását, és a spermiumok számára megnehezítik a bejutást a méh üregébe. Alkalmazásukkal mérséklődhet a vashiányos vérszegénység, kiszámítható és akár kevésbé fájdalmas lesz a menzesz, mérséklődhetnek és enyhülhetnek a premenstruációs szindróma tünetei, és alkalmazói körében kevesebb lehet a kismedencei gyulladás.

Egyes hormonális fogamzásgátlók természetes ösztrogént tartalmaznak, amelyek minimális mértékben hatnak a női szervezetre, így például a mell szöveteire, illetve kevésbé befolyásolják a májműködést.

Ugyancsak gyakran hangzik el, hogy a hormonok hatással vannak a súlygyarapodásra. Tanulmányok[2] azonban arra a következtetésre jutottak, hogy nincs összefüggés a tabletták és a testsúly-gyarapodás között. Ha egy hormonális fogamzásgátló készítmény beválik, akár évtizedekig is lehet használni azt. A rendszeres orvosi kontroll azonban ebben az esetben is szükséges.

Ugyanakkor tévhit, hogy meddőséget okoznának, az alkalmazott módszertől függetlenül nincs hosszú távon negatív hatással a termékenységre.


[1] Collaborative Group on Epidemiological Studies on Endometrial Cancer: Endometrial cancer and oral contraceptives: an individual participant meta-analysis of 27 276 women with endometrial cancer from 36 epidemiological studies; The Lancet Oncology, August 5 2015

Collaborative Group on Epidemiological Studies of Ovarian Cancer (2008) Ovarian cancer and oral contraceptives: collaborative reanalysis of data from 45 epidemiological studies including 23,257 women with ovarian cancer and 87,303 controls. Lancet 371: 303–314.

[2]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3880912/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0015028216574196

Raymond Pearl amerikai biológus alkotta meg az úgynevezett Pearl-indexet, amely segítségével megállapítható, hogy az egyes fogamzásgátló módszerek alkalmazása mellett mennyire biztonságos a védekezés, és milyen eséllyel kerülhető el a terhesség. Az index valójában a sikertelenségi arányt mutatja százalékosan: átlagos vagy tökéletes használat mellett 100 pár esetében hány nő fogan meg egy év átlagában az adott fogamzásgátló módszer alkalmazásával.