PCOS (Policisztás ovárium szindróma) jelentése és kezelése
Aktuális téma

PCOS (Policisztás ovárium szindróma) jelentése és kezelése

Elmaradozó, rendszertelen menstruáció? Biztos csak a stressz, reméled, hogy hamarosan visszaáll. Pattanásos bőr? Biztos nem vészes annyira, a kozmetikusod sem mondott rá semmit. Hajhullás? Ó, a családban ez természetes. Nem, nem az! Ezek a tünetek mind utalhatnak a PCOS-re, de a rossz hangulat, kisebbrendűség érzés vagy depresszió szintén a betegség tünetei lehetnek. Ezért ne várj az orvos felkeresésével! A PCOS sokszor már csak a termékenységi zavar kivizsgálásakor derül ki, pedig viszonylag könnyű diagnos

Te tudod, mi a tartós párkapcsolat titka?
Aktuális téma

Te tudod, mi a tartós párkapcsolat titka?

A legtöbben tartós és lehetőség szerint boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolatra vágyunk. Nehézségek persze mindenhol adódnak, a problémák pedig ezek megjelenésével kezdődnek. Mármint nem a nehézségek jelentik a problémát, hanem az, hogy hogyan oldjuk meg ezeket. Vagy, hogy megoldjuk-e egyáltalán? Vagy inkább a könnyebb, a „van nálad szebb és jobb” megoldást választjuk és meglépünk a gondok elől?

Párkapcsolat az idő tengelyén
Aktuális téma

Párkapcsolat az idő tengelyén

Aki már hosszabb ideje él párkapcsolatban, az biztosan tapasztalta, hogy a kapcsolatnak különböző szakaszai vannak. Az elején ki sem látunk a rózsaszín köd mögül, később viszont pont ellenkezőleg, olyan tulajdonságait fedezzük fel a párunknak, amelyek eddig nem is léteztek – vagy inkább csak nem vettük észre –, majd a mélységek és magasságok után megnyugszunk és elérkezhetünk a kiegyensúlyozott párkapcsolat szakaszához. De miért történik mindez és pontosan mi jellemzi az egyes fázisokat? Dr. Piczkó Katalin,

Lehet-e még gyermekem, ha mellrákot diagnosztizáltak nálam?
Aktuális téma

Lehet-e még gyermekem, ha mellrákot diagnosztizáltak nálam?

A mellrákról nagyon fontos beszélni, hiszen ez a nők második leggyakoribb daganatos megbetegedése. Magyarországon évente mintegy 8.000 új esetet diagnosztizálnak, és 2.100-2.200 nő halálát okozza.[1] A túlélés esélye nagyobb, ha időben felfedezik a betegséget.

Te miért vagy itt?

Egyelőre csak kettesben tervezed a jövőt pároddal? Segítünk, hogy minél harmonikusabban teljenek a mindennapjaitok. Vagy már leendő családotokról szövögetsz terveket kedveseddel, de sikertelenség árnyékolja be boldogságotok? Segítünk, hogy ragaszkodhass közös álmaitokhoz.

Az alábbi kérdések iránymutatást nyújthatnak abban, hogy mit tehetsz pároddal együtt, ha nem érkezik a várva várt gyermekáldás. Azonban ne feledd, mivel minden eset egyedi, mindenképp konzultálj a megfelelő szakorvossal!

GYIK

Ragaszkodj hozzá! programunk keretében a tartós párkapcsolatok pozitívumait és a tudatos családtervezés fontosságát hangsúlyozzuk: a párokat elkísérjük az első randevútól a családdá válásig. Nincsenek tabutémák, hiszen a fogamzásgátlástól kezdve a teherbeesési nehezítettségen át a meddőségi kezelésekig arról is nyíltan beszélünk, mit tehet egy pár, ha gyereket szeretne.

Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy ne csak a tartós párkapcsolatban, házasságban élőkhöz, de olyan nőkhöz és férfiakhoz is szóljunk, akik odafigyelnek az egészségmegőrzésre, vagy valamilyen egészségügyi panasszal küzdenek. Emellett fontosnak tartjuk, hogy azok is segítséget kapjanak tőlünk, akik valamilyen rendellenességet tapasztalnak a menstruációjukkal kapcsolatban, és a háttérben PCOS, mióma, esetleg endometriózis áll, de a HPV-vel és annak veszélyeivel is gyakran foglalkozunk. Témáink érintik a férfiakat is, akik még várnának a gyermekvállalással, vagy éppen az előtt állnak párjukkal, és odafigyelnek az egészségükre is.

A Ragaszkodj hozzá! programunkkal olyan nőknek és férfiaknak segítünk a megfelelő tájékozódásban, akik odafigyelnek az egészségükre, fontosnak tartják, hogy a leghatékonyabb fogamzásgátló módszerrel éljenek, és tudatosan alakítják a szexuális, illetve a családi életüket. Célunk, hogy segítséget nyújtsunk a tudatos családtervezés vagy éppen a fogantatási nehézségek, a meddőség terén is.

Tippekkel, szakértőkkel segítünk, mit tehetünk azért, hogy a női test felkészüljön a fogantatásra, a szülésre, majd a szoptatásra. Szót ejtünk a terhesvitaminok, az egészséges életmód és normál testsúly jelentőségéről. Útmutatót nyújtunk a női és férfi egészségmegőrzésben a szűrővizsgálatok és az egészséges életmód hangsúlyozásával, a női és férfi betegségek megélésének tabumentesítésével. A program keretében – függetlenül attól, hogy milyen élethelyzetű és korosztályú olvasót érint az adott téma – a hiteles tájékoztatást, az edukációt tartjuk a legfontosabbnak. Egészségügyi szakemberek segítenek a tájékozódásban, miközben olvasóink érezhetik, itt nincs olyan kérdés, amelyet szégyellni kellene. A Ragaszkodj hozzá! az őszinteséget és a hiteles tájékoztatást tartja a legfontosabbnak.

A Ragaszkodj hozzá! programunk keretében elkísérjük a párokat az első randevútól a családdá válásig. Szólunk a tartós párkapcsolatban, a házasságban élőkhöz, akik még várnának a gyermekvállalással, vagy már épp az előtt állnak, és tudatosan szeretnének felkészülni a családbővítésre.

Szólunk azokhoz a párokhoz, akik fogantatási nehezítettséggel küzdenek, és meddőségi kezelés előtt állnak. A program fontosnak tartja az edukációt, korosztálytól függetlenül, a tiniktől (szüleiken és tanáraikon keresztül is) egészen a menopauzával küzdőkig. A fogamzásgátlás, a fogantatás, a női és férfi egészségmegőrzés mindenki számára olyan témák, amelyek kapcsán nincsenek tabuk a Ragaszkodj hozzá! oldalán.