Most
tervezitek?

Úgy érzitek, hogy egy kisbabával együtt válna igazán kerekké számotokra a világ? Mindketten őszintén úgy gondoljátok, kapcsolatotok eljutott ahhoz a lépcsőfokhoz, hogy boldogan vállalnátok egy csöppség érkezését? A gyermekvállalás életünk egyik legnagyobb döntése, tele izgalmakkal, kihívásokkal és semmi máshoz nem hasonlítható szépségekkel. A nagy döntés meghozatala előtt azonban megannyi gondolat foglalkoztat minket: milyen lesz az, amikor már nem csak Ő és én vagyunk? Hogyan készíthetjük fel testüket-lelkünket és kapcsolatunkat a pici fogadására? Hogyan segíthetjük a teherbe esést?

A gondolat már megfogant?
Természetesen egy új élet megfoganása nem csak elhatározás kérdése, bizony előfordulhatnak nehézségek. Azonban, ha odafigyelünk testünkre, egészségünkre, rendszeresen mozgunk és betartunk néhány egyszerű táplálkozási tanácsot, a teherbe esés esélyeit is növelhetjük. 12 hónap sikertelen próbálkozás után viszont mindenképpen kérjük szakember segítségét az előrelépés reményében. 35 év felett pedig ne várjunk fél évnél többet a gyermekáldásra. A korszerű diagnosztikának köszönhetően könnyen kideríthető és orvosolható a sikertelenség oka. Ha pedig szükséges, meddőségi kezeléssel foglalkozó szakemberek közreműködésével javítható a próbálkozások hatékonysága. Ragaszkodj a vágyaidhoz, merj kérdezni kezelőorvosodtól!

Mindehhez szeretnénk iránymutatást adni Nektek az oldalunkon található információkkal, érdekességekkel és tippekkel. Közérthető formában sorakoztatjuk fel azokat a területeket és tényezőket, amelyekre leginkább érdemes figyelni, ha már babáznátok.

Stresszmentesség

Ép testben ép lélek, szól a közismert, már-már elcsépelt mondás. Azonban a gyermekvállalás esetében különösen fontos, hogy megfogadjuk e régi bölcseletet: szervezetünk felkészítése mellett a kisbaba érkezésére való lelki ráhangolódás is elengedhetetlen. A fogantatásra pedig akkor van a legnagyobb esély, ha fizikailag és mentálisan is késznek érezzük magunkat a családalapításra.

Gondoljuk végig egy napunkat, mennyi-mennyi stresszfaktor mérgezi életünket. Állandóan rohanunk, aggódunk, hogy nem érünk be időben a munkahelyünkre, nem teljesítjük határidőre a munkánkat, emiatt nem jutunk el egy fontos találkozóra, vagy már nem lesz nyitva a tisztító és megint nem tudjuk elhozni a kabátunkat… Egyszóval folyamatosan időhiánnyal küszködünk. Azonban egyes szakemberek szerint nem is ez okozza a legnagyobb problémát, hanem az, hogy nem határozzuk meg pontosan, mit is kéne tennünk. Nem csak az idővel kell ügyesen gazdálkodunk, hanem rendet kell tudnunk teremteni gondolataink között is, hogy ne érezzük úgy, állandó lemaradásban vagyunk.

Ha fokozzuk hatékonyságunkat, közérzetünk is javulni fog. Ehhez pedig az szükséges, hogy időnként megálljunk és átgondoljuk, mit és meddig szeretnénk megvalósítani. Utána már könnyebb lesz céljaink érdekében cselekedni.

Harmonikus párkapcsolat

A szülővé válás nem egyszerű feladat, fontos mérföldkő egy kapcsolatban. Így, ha közösen elhatároztátok párotokkal, hogy valóban itt az ideje a gyermekvállalásnak, fontos, hogy türelemmel viseltessetek mind magatokkal, mind a másikkal szemben. Ugyanis a boldogságérzet mellett természetes az új kihívásoktól való félelem érzése is.

Pszichológusok is megfigyelték, hogy a stressz és a depresszió negatívan hat a termékenységre. Köszönhető ez annak, hogy a szorongás rossz irányban befolyásolhatja az ovulációt szabályozó hormonokat. Ezért is fontos, hogy a párok megfelelő pszichés állapotban vállalkozzanak a gyermekre. Talán ez az az időszak a párkapcsolatokban, amikor legtöbb energiát kell fektetnünk a kommunikációba. Merjük elmondani kedvesünknek mindazt, ami csak megfogalmazódik bennünk. Hiszen nagy lépés, ha két emberből család válik, ám ezt csak meghitt légkörben, egymás iránti bizalommal és tisztelettel van értelme megvalósítani.

Tudatos családtervezés

Ha figyelünk arra, hogy életünk minden területéről kiiktassuk a stresszfaktorokat, azaz mind a munkában, mind a magánéletben a harmóniára törekszünk, máris nagyon sokat tettünk mentális egészségünkért. Ha pedig úgy érezzük, pszichikailag megérettünk a szülővé válásra, párunkkal együtt készen állunk a babára, közösen tudunk erre a témára koncentrálni. Az alábbiakban nézzük végig, mi mindenre hasznos odafigyelni már a terhesség tervezésekor, mi mindenről szükséges már a fogantatást megelőzően döntenünk, tudatosan.

Termékenységi naptár, a természetes családtervezés módszere

Fontos, hogy egy nő tisztában legyen azzal, mikor a legtermékenyebb. A ciklus tizennegyedik napján megreped a tüsző és kilökődik a petesejt. Ilyenkor a testhőmérséklet kissé megemelkedik, a hüvelyváladék áttetszővé és folyékonyabbá válik. Ha figyelünk testünk jelzéseire, természetes módon növelhetjük a teherbe esési esélyeket. Azonban ne kövessük el azt a hibát, hogy kizárólag ebben az időszakban bújunk ágyba párunkkal, és nemi életünket a sikerorientáltság határozza meg. Próbáljunk továbbra is spontánok lenni, ne öljük meg a vágyat!

Fogamzásgátlás

A női szervezetnek szüksége van arra, hogy visszaálljon a hormonháztartás a régi kerékvágásba, de ma már nem tartja magát az a vélekedés, miszerint hónapokkal a terhesség tervezése előtt szükséges abbahagyni a fogamzásgátló tabletta szedését. Ugyanis a mai fogamzásgátló tabletták hormontartalma egyetlen nap alatt lebomlik a szervezetből. Éppen ezért a tabletta szedését a kívánt teherbe esés előtti ciklusban is elegendő abbahagyni. Erről mindenképpen konzultáljunk nőgyógyászunkkal, aki egy egyszerű hasi ultrahangos vizsgálattal azt is meg tudja állapítani, éppen hol tart havi ciklusunk.

Táplálék-kiegészítők, a családtervezés támogatására

Ha úgy látjuk, elérkezett az idő a családalapításra vagy éppen a kistestvér érkezésére, testileg-lelkileg készen állunk, vény nélkül kapható, hormonmentes, mio-inozit tartalmú étrend-kiegészítő készítményekkel is támogathatjuk a fogantatást.

GYIK

A menstruáció egy rendkívül összetett, de természetes folyamat. A normális havi ciklus azt jelzi, hogy ezek a mechanizmusok problémamentesen történnek a női szervezetben és megfelelő a hormonális egészség. Általában 12-13 éves kortól 48-50 éves korig jellemző, hogy a nők menstruálnak, átlagosan 4-7 napig.

A normális menstruációs ciklus átlagosan 28 napig tart. 22 napnál rövidebb, vagy 34 napnál hosszabb ideig tartó menstruációs ciklus kapcsán érdemes felkeresni egy nőgyógyászt, hogy kiderüljön, mi okozhatja a jelentős eltérést. A menstruáció során havonta és naponta is változhat a vérzés intenzitása és színe is: a menzesz előtt a fehéres, sárgás, esetleg barnás váladék normális, míg az első két nap nagyobb mennyiségű élénkpiros, a napok múltával pedig rózsaszín, majd barnás váladék a természetes. Az átlagos vérvesztés a hüvelyen keresztül 30-50 ml (ez kb. 4 evőkanálnyi folyadék), ha azonban 80 ml feletti a vérvesztés, az már kóros és nőgyógyászhoz szükséges fordulni.

Az erős, fájdalmas menzesz nem természetes, jelezhet valamilyen egészségügyi problémát, akár endometriózis, mióma, hormonális probléma, daganatos megbetegedés, méhen kívüli terhesség, vagy véralvadási zavar is állhat a háttérben.

A szexuális együttlét során a spermiumok és a petesejt a petevezetékben találkoznak – a fogantatás során a spermium megtermékenyíti a petesejtet. A fogantatást követően a megtermékenyített petesejt (zigóta) 5-7 napon keresztül vándorol a méh felé, miközben folyamatosan osztódik. Amikor eléri a szedercsíra, majd a hólyagcsíra állapotot, a megtermékenyített petesejt blasztocitává alakul, miközben a méh felkészül a beágyazódásra. Nagyjából öt nap után megtörténik a beágyazódás, amely számos hormonális változást indít el a női szervezetben. Ilyenkor már sokan észlelnek bizonyos tüneteket, de ez nagyon személyfüggő. A szervezetben jelentősen megnő a hCG hormon (más nevén terhességi hormon), és gyakran tapasztalható alhasi fájdalom, amelyet gyakran összekevernek menstruációs alhasi görccsel.

Mivel a megtermékenyülés után megemelkedik a progeszteron szint, ez számos tünetet produkálhat: lelassulhat az emésztés, amely puffadást idézhet elő, illetve minimálisan ugyan, de gyakran megemelkedik a testhőmérséklet, akár hőemelkedésig is. Ezt tekintjük az egyik legegyértelműbb jelzésnek a beágyazódás után.

Gyakoriak a rosszullétek, különösen a terhesség 4-5. hetében, emellett előfordulhat pecsételő vérzés is, amit a korai terhességi faktor hormon (EPF) idézhet elő. Mindez az esetek többségében néhány napig, maximum egy hétig tarthat. Ugyancsak előfordulhat görcsölés, derékfájás. A beágyazódás tünete lehet a méhnyak változása is: sűrű, gumiszerű, vagy áttetsző lesz. Gyakori tünet a mellérzékenység, amelyet a hCG, az ösztrogén és a progeszteron hormonok megemelkedésével magyarázható. A megemelkedett hormonszint miatt pedig teljesen normális a hangulatingadozás is, meg se próbáld megérteni, miért vagy az egyik pillanatban a fellegekben, a másikban pedig egymás után használod el a papírzsebkendőket.

A sikeres fogantatás számos faktortól függ, elég csak az életkorra, az életmódra, hormonális, mentális és fizikai tényezőkre gondolni. Férfiaknál kémiai és fizikai hatások (dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, gyógyszerek), pszichés, genetikai és hormonális okok vagy gyulladás járulhat hozzá a nemzőképesség zavarához. A felnőttkori fültőmirigy-gyulladás (mumpsz) szövődményeként például heregyulladás alakulhat ki.[1]

Nők körében számos olyan betegség van, amely nehezíti a fogantatást.[2] A petevezető betegségei, illetve a méh rendellenességei mind hozzájárulhatnak a meddőséghez. Az endometriózis, a PCOS, a mióma, a polipok is megnehezíthetik az embrió megtapadását és a magzat kihordását. Fontos, hogy ezeket a betegségeket mielőbb diagnosztizáljuk, hogy időben elindulhasson a személyre szabott terápia, amely elősegítheti a sikeres teherbe esést is. Vannak olyan krónikus betegségek is, mint az epilepszia, a cukorbetegség, magas vérnyomás, pajzsmirigy-, máj-, veserendellenesség, szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedések, amelyek nehezíthetik a gyermekvállalást.

A családtervezésben a megfelelő testsúlynak is szerepe van: a felesleges kilók hatással vannak a hormonháztartásra, megzavarhatják a menstruációs ciklust, ez pedig negatívan hathat a termékenységre.

Fontos odafigyelni a fogak állapotára is. Egyes fogágybetegségek[3] miatt ugyanis megemelkedik a szervezetben a vér gyulladásos markereinek értéke, ez pedig hátráltathatja a teherbe esést, vagy akár vetéléshez vezethet.


[1] https://semmelweis.hu/arc/ellatas/meddoseg/ferfi_meddoseg/

[2] https://ragaszkodjhozza.hu/fogantatas-meddosegi-kezelesek#a_meddoseg_okai

[3] https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogaszat/25218/szajhigienia-es-termekenyseg-osszefuggesei

A szakorvosok véleménye szerint, ha egy nő 35 éves kora előtt egy évnyi próbálkozás után, 35 éves kor felett pedig fél éven belül nem fogan meg a baba, annak ellenére, hogy rendszeresen és megfelelő időben él szexuális életet párjával, teherbeesési nehezítettségről beszélhetünk. Érdemes mielőbb meddőségi specialistához fordulni pároddal együtt, hogy mielőbb megkezdődhessen a női és a férfi oldal kivizsgálása is.

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már számos lehetőség közül választhatnak a párok, ha meddőséggel állnak szemben. A gyermekre vágyó párok csaknem 90 százalékánál gyógyszeres, sebészeti beavatkozás vagy mesterséges megtermékenyítés segíthet a családdá válás útján. Utóbbi esetében, az asszisztált reprodukciónál is többféle lehetőség közül lehet választani attól függően, hogyan dönt a szakorvos, és a pár melyik tagjánál találtak valamilyen rendellenességet.

Az intrauterin inszemináció során az ovulációkor spermiumot fecskendeznek be a méhüregbe. Az in vitro fertilizáció (ismertebb nevén lombikprogram) egy, a szervezeten kívüli eljárás: a korábban leadott spermiummal laboratóriumi körülmények között megtermékenyítik a leszívott petesejtet, amelyet 2-5 nap után a méhbe helyeznek.

Az Intra-citoplazmatikus spermium injektálás során pedig közvetlenül a petesejtbe juttatnak hímivarsejtet.

Amennyiben egy pár rendszeresen él szexuális életet, mégis késik a gyermekáldás, javasolt mielőbb meddőségi specialistát vagy reproduktív endokrinológust felkeresni. Ha a pár hölgy tagja 35 évnél fiatalabb, egy évnyi próbálkozás után, 35 év felett pedig félévnyi sikertelen próbálkozás után érdemes bejelentkezni konzultációra.

Az első beszélgetésen szóba kerülnek egyéni és családban előforduló betegségek, gyógyszerszedési szokások, a menstruáció, tehát minden olyan információ, amely segítséget nyújt abban, hogy kiderüljön, orvosi segítségre van-e szükség a fogantatás érdekében. Előfordulhat, hogy szükség lesz nőgyógyászati és andrológiai, genetikai-, immunológiai és endokrinológiai vizsgálatokra. Emellett vérvételre, hormonvizsgálatra, spermaanalízisre, ciklusdiagnosztikára, ultrahangos és akár MR-vizsgálatra is. A szakember egyéntől függően rendelheti el a különböző vizsgálatokat a pontos diagnózis felállításához. A meddőség hátterében 40 százalékban női, 40 százalékban férfi tényezőket, 20 százalékban pedig közös okokat találnak, vagy nem tudják diagnosztizálni a meddőséget kiváltó problémát. Előfordul olyan eset is, amikor a vizsgálatok egyik oldalról sem mutatnak ki szervi vagy hormonális rendellenességet, mégsem sikerül a fogantatás. Ekkor beszélhetünk ismeretlen eredetű meddőségről.

A megtermékenyülés sajnos nemcsak a rendszeres szexuális élettől függ, hanem szerepet játszik benne az életkor és számos egészségügyi probléma is. Elég csak hormonális, mentális okokra, illetve betegségekre gondolni. Ugyanakkor gyakran megfeledkezünk arról, hogy az életmódunk, a megfelelő vitaminpótlás, a táplálkozásunk és a mozgáshoz fűződő viszonyunk visszahat a test működésére, amely a fogantatást is befolyásolja.

A súlyfelesleg például nemcsak a krónikus betegségek kialakulásában játszik szerepet, hanem hatással van a női és a férfi termékenységre is. Az elhízás befolyásolhatja a hormonháztartást, megzavarhatja a menstruációs ciklust is. A testsúly 5-10 százalékos leadásával jelentősen lehet növelni a teherbeesés esélyét, hatékonyabb lehet akár egy meddőségi kezelés is. Ugyanakkor fontos, hogy egészséges diétával vagy életmódváltással érjük el a súlyvesztést: a teljes kiőrlésű gabona, zöldségek, gyümölcsök, alacsony zsírtartalmú ételek támogatják legjobban a célok elérését. Növeljük a rostokat[1] és csökkentsük a szénhidrátokat[2] étkezésünkben.

A termékenység sikerességében nagy szerepet játszik a mentális egészség is. A túl magas stresszszint például megváltoztathatja a hormonok szintjét, ezért fontos megtalálni azt a módszert, amely segít a stressz és a szorongás oldásában.

A mozgás ebben a helyzetben is jó választás lehet: már a mindennapi séta is hozzájárulhat a mozgásszegény életmód leszámolásához, a jóga például még a lelkünknek is jót tehet.


[1] https://www.hazipatika.com/taplalkozas/anyagcsere/cikkek/a_rostok_szerepe_a_taplalkozasban

[2]https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_legegeszsegesebb_szenhidratforrasok

A meddőség kezelésére leggyakrabban alkalmazott megoldás a hormonkezelés. Az erre a célra kifejlesztett készítmények a szervezetben természetes módon megtalálható hormonokhoz hasonlóan váltanak ki petesejtérést és ovulációt. Az egyik ilyen hormon a follikulus stimuláló hormon (FSH), amely fontos szerepet játszik az emberi termékenység és szaporodás folyamatában. A megfelelő FSH érték a nőknél a petefészkekben a petesejteket tartalmazó tüszők (follikulusok) növekedéséhez és fejlődéséhez járul hozzá, a férfiakban pedig a spermiumtermeléshez szükséges. A másik hormon pedig a luteinizáló hormon (LH), amely az FSH által előkészített tüszőt érleli tovább, majd kiváltja az ovulációt.

A megfelelő FSH - LH arány tehát nagyfokú szerepet játszik az ovuláció létrejöttében és egy sikeres terhesség kialakulásában. Ma már létezik a külön port és oldószer ampullákat tartalmazó készítmények mellett egyszerűen és kényelmesen alkalmazható pen, azaz előretöltött injekciós toll is. Miután kezelőorvosunk megmutatta az alkalmazandó készítmény helyes használatát, már csak arra kell ügyelnünk, hogy minden nap közel azonos időben adagoljuk.